Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Ogólnotechniczne/ciekawostki
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Polerka Samochodu

Informacje ogólne o coltach. Oznaczenia modeli, silników itd.
Odpowiedz

Polerka Samochodu

Postprzez Rem3 » 22 maja 2013, o 00:26

Jak w temacie ? Macie jakieś pomysły, sugestie, ewentualnie jakie materiały są potrzebne do wykonania takownego zadania ?

Jak zły dział to prosiłbym o przeniesienie.
Rem3

Dostał piw: 1
Auto: Colt CJ0 1,3 GL
Województwo: Lubelskie

Polerka Samochodu

Postprzez arek » 13 cze 2013, o 20:06

kiedyś jak miałem renault kupiłem taką gąbkę nakładaną na szlifierke kątową i pastę k2.Świecił się jak psu jaja, ale sam jestem ciekaw jak to prawidłowo zrobić ;)
arek

Dostał piw: 0
Auto: CJO 99 kiss
Województwo: Lubuskie
  • Strona WWW

Polerka Samochodu

Postprzez Fador » 13 cze 2013, o 20:25

Ja podsune alternatywe dla polerki, czyli glinka do lakieru.

Używałem tej - http://allegro.pl/glinka-do-lakieru-val ... 18434.html

jest jak plastelina, ale doczyszcza dogłębnie lakier. Niebezpieczna jedynie pod tym względem, że jak zobaczysz jaki jest po niej efekt to za każdym razem będziesz chciał myć auto z tą glinką :D
Ja to robiłem w kolejności:
-umycie samochodu
-wytarcie do sucha
-element glinkowany spsikiwałem mieszanką wody z płyniem do naczyń. Glinka musi się ślizgać tylko po mokrym lakierze.
-monotonne glinkowanie całego samochodu
-ponowne umycie auta
-wytarcie do sucha
-nałożenie wosku
-polerowanie

Już po samym glinkowaniu lakier jest gładziutki i błyszczy sie jak lustro. Nałożony na wyglinkowane podłoże wosk trzyma się dużo dłużej bo nie przyczepia sie do syfu, tylko do czystego lakieru już.
Potrzeba na to pare godzin, ale efekt warty zachodu.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Polerka Samochodu

Postprzez macieekg » 13 cze 2013, o 20:42

Fador napisał(a):Potrzeba na to pare godzin...

Chyba pół dnia :lol:

Glinkowanie to takie doczyszczanie, z matowego lakieru błysku nie zrobi. Nie mniej jednak zabawa fajna, ale po czasie się nudzi i masz dosyć.
Fajnie się nią doczyszcza różne naloty np ze smoły, czy klej z jakiś starych naklejek.

Tylko po co wycierać auto przed glinkowaniem? Przecież później i tak polewasz karoserię wodą. Ja robiłem samą wodą bez szamponu.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Polerka Samochodu

Postprzez RobertP » 18 wrz 2013, o 19:43

Jak kupiłem swojego Colta, to lakier był w dosyć "niefajnym" stanie. Mnóstwo rysek po automatycznej myjni, a przy klamkach to już zgroza. Cały lakier wyglądał na taki "matowy". Postanowiłem go sam nieco odnowić i wypolerować.
1. Dokładne mycie samochodu. Opłukanie czystą wodą bez żadnych kombinacji z "nabłyszczaniem" czy inną cholerą.
2. Po wyschnięciu pasta typu AUTO MAX (taka w tubce) na szmatkę i kawałek po kawałku "wycieranie" całego samochodu. Taka pasta w tubce może być od razu z
woskiem, ale może być i bez. Pasta lekko spoleruje lakier, usunie co nieco rysek (ale nie spodziewajmy się cudów). Kiedy cały samochód został "potraktowany"
szmatką z pastą ...
3. Woskowanie lakieru. Mamy różne woski ja zastosowałem koloryzujący. Podobno bardzo dobry jest wosk "CARNOUBA" lub jakoś tak.
4. "Froterowanie" czyli świeża szmateczka i wycieranie samochodu do pełnego błysku.
Jeżeli robimy całe to polerowanie na powietrzu to uważajcie na kurz przy ewentualnych powiewach wiatru. Najlepiej robić to w zamkniętym pomieszczeniu. Unikamy całej tej roboty przy blachach rozgrzanych prze słońce.
Aha i jeszcze jedno! Do całego zestawu potrzebna jest jedna lub dwie butelki czy puszki płynu. Perlistego. Chłodnego. Bez niego się nie uda...
Efekty mojej pracy: http://coltmania.pl/colt-cz/robert-i-moja-cezetka-t1821.html
RobertP

Dostał piw: 0
Województwo: Zachodniopomorskie

Odpowiedz

Powrót do Ogólnotechniczne/ciekawostki

Powrót do Strona główna forum