Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Czyszczenie nawiewów

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Czyszczenie nawiewów

Postprzez arturca0 » 7 cze 2013, o 19:48

Mój problem jest następujący: podczas deszczowych dni po włączeniu zimnego nawiewu na szybę zaczyna ona momentalnie parowac. Włączenie klimatyzacji zapobiega temu. Więc są mocno zasyfione w środku. Macie manual do rozbierania i zdjęcia deski rozdzielczej? Czy wystarczy może jakiś super środek chemiczny? Miał ktoś ten problem? Boję się zdejmować deskę rozdzielcza bo potem to złożyć to będzie męka. Dodatkowo nie wiadomo czy trzyma jeszcze jakaś śruba czy zatrzask i jak się do niego dostać. A jeśli się uda ja zdjąć to co dalej? Jak to czyścić? Pomóżcie :)
arturca0

Dostał piw: 0
Auto: CA1A 95r

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez zubrin » 7 cze 2013, o 20:01

zdejmij podszybie i wyczyść to co tam się zebrało, możesz jeszcze odkręcić silnik wentylatora i wybrać to co tam się zebrało
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez tresorex » 7 cze 2013, o 20:23

To powinno pomóc :)

zrob-to-sam/czyszczenie-kanalow-wentylacyjnych-t229.html
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez arturca0 » 8 cze 2013, o 09:01

Podszybie czyli ta osłona z zewnątrz auta gdzie są np wycieraczki? Do silnika jak się dostać? Gdzie go szukać?
arturca0

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez zubrin » 10 cze 2013, o 21:03

tak ten plastik gdzie są wycieraczki, silnik nawiewu masz od spodu na prawo od schowka
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez Fikolaj » 10 cze 2013, o 21:15

podepne sie pod temat. Jutro zamierzam zrobić tak jak pokazał Tres w swoim tutorialu. Kupiłem środek do odgrzybiania klimatyzacji i usuwania brzydkich zapachów(taki który wstrzykuje sie we wloty). Można tego użyć od strony wiatraka czy nie ma sensu i lepiej przez nawiewy wstrzykiwać?
Fikolaj

Dostał piw: 3

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez zubrin » 10 cze 2013, o 21:33

musisz do siknąć od wiatraka żeby wentylator go rozprowadził, czyli musisz siknąć w podszybie na włączonym nawiewie
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Re: Odp: czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez Fikolaj » 10 cze 2013, o 21:47

Ale skoro bede rozkrecal i czyscil wiatrak to moge do niego napsikac zeby nie bawic sie w zdejmowanie podszybia. Chociaz z drugiej strony wtedy wiatrak bedzie chodzil i rozrzuci to po ukladzie.
Fikolaj

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez zubrin » 10 cze 2013, o 21:51

no właśnie, ale ni musisz rozbierać podszybia tylko siknąć w kratki blisko wlotu
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez Fikolaj » 10 cze 2013, o 22:43

rozbierałem kiedyś podszybie ale nie pamiętam gdzie dokładnie jest wlot więc chyba sie pofatyguje i rozbiore żeby wszystko miało ręce i nogi ;)
Fikolaj

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez arturca0 » 11 cze 2013, o 09:40

jeśli to wlot, to jest pod podszybiem od strony pasażera, taka rura, tuba skierowana ku górze, jeśli to to :) Pod podszybiem nie było nic, po za garstką suchego piachu. Muszę zajrzeć pod schowek. Jaki środek kupiłeś? I czy on ma działać? Zastąpi to "profesjonalne" odgrzybienie klimatyzacji w serwisie?
arturca0

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez Fikolaj » 11 cze 2013, o 15:21

Przy okazji kupowania skraplacza klimatyzacji do auta ojca kupiłem coś takiego:
http://www.autochemia24.pl/product-pol- ... zacji.html
Pewnie profesjonalne odgrzybianie będzie lepsze ale to na pewno jest tańsze wyjście i akurat przy okazji czyszczenia kanałów wentylacyjnych tego napsikam żeby mieć czyste sumienie ;)
Fikolaj

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez Kct » 11 cze 2013, o 18:41

Używałem tego K2 jak miałem auto z klimą, całkiem spoko efekt był, faktycznie pierwszy miesiąc była świeża cytrynka, a i potem nie waliło z nawiewów
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Re: Odp: czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez Fikolaj » 11 cze 2013, o 21:00

I jak tego uzyles? Bo tak srednio rozumiem to co napisali na opakowaniu ;p
Fikolaj

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez Kct » 11 cze 2013, o 23:20

wlozylem rurke w nawiewy i napsikalem az sie wylewalo, zaczekalem az sie odpieni i nawiew na maksa na zamknietym obiegu, tak 2-3 razy ile starczylo
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez arturca0 » 20 cze 2013, o 14:13

kilka dni temu się zabrałem za to i na wymontowaniu tego elementu po lewej od wiatraka poległem. Wszystko robiłem wg tutoriala, wszystkie spinki zdjęte itd, ale nie chce to wyjść za nic w świecie. Dostęp do tego jest tragiczny, żeby to potem wszystko złożyć, bo jeszcze wpadłem na genialny pomysł, żeby można najpierw zdjąć to wszystko po prawej, gdzie jest wiatrak, to zajęło mi to pół dnia, po kilkanaście minut męczyłem się nad trafieniem śrubką w otwór, gdzie ręki za nic nie włoże. Ehh, po tym jest jakby jeszcze gorzej, szczególnie w wilgotne dni, delikatny nawiew na szybę i od razu jest grubo zaparowana. U mnie w elemencie nr5 jest chłodniczka, domyślam się, że od klimy, chyba. Może strach ruszać, bo cały gaz wyleci? Jakieś rady?
arturca0

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez kasopey » 30 lip 2013, o 20:52

Czesc wszystkim - to moj pierwszy post :)

Pytanie moze wydawac sie glupie, ale nie udalo mi sie wygooglac odpowiedzi. Chcialbym odkrecic ten plastik miedzy przednia szyba a klapa maski auta, zeby wywalic stamtad smieci i liscie, a nie wiem jak.
Widze, ze co jakies kilkadziesiat cm jest on przymocowany takimi koleczkami:
http://w301.wrzuta.pl/obraz/9wxOySsgPKh/zdjecie0031

Czy to sa zatrzaski, czy moze oslonki na sroby? Jak je wydlubac? Nie chce probowac "na chama", zeby niczego nie polamac.

EDIT:
Bym zapomnial - Mitsubishi Colt rocznik 2002
kasopey

Województwo: Lubuskie

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez RoXall » 30 lip 2013, o 21:28

Podłączam się do pytania tez chciałem to w niedługim czasie rozebrać.

Dwa macie jakiś pomysł co tam wsadzić aby większe śmieci nie wpadały tak łatwo?
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez kasopey » 8 sie 2013, o 22:06

Za tydzien bede w domu i bede mial narzedzie zeby to rozkrecic, zatem ponawiam prosbe :)
kasopey

Województwo: Lubuskie

czyszczenie nawiewow ca0

Postprzez picapau » 9 sie 2013, o 09:54

RoXall w CA0 podszybie jest zamocowane na plastikowych kołkach rozporowych, bez nazedzia do zdejmowania spinek lub bez zapasowych spinek bym sie za to nie zabieral, pekaja bardzo latwo.
picapau

Auto: CA0 GLXi
Województwo: Małopolskie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum