Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Kolizja drogowa i colt do naprawy ...

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Kolizja drogowa i colt do naprawy ...

Postprzez camillo » 29 maja 2013, o 14:23

Witam,

Jakiś czas temu miałem "małą" kolizję drogową nie z mojej winy no i samochód wygląda jak na załączonych zdjęciach.
Dopiero co spłaciłem instalacje gazową (ponad 3tys. zl)jakieś dwa tygodnie temu a tu cos takiego.
Ubezpieczalnia wyceniła mi samochód na 5300zł i jako szkoda całkowita. Wypłacili 3600zl i samochód mój.
Bardzo mi się to nie uśmiecha ale co zrobić. Tym bardziej że dopiero był zrobiony silnik od A do Z za ponad tysiaka i wymiana wiekszości elementów (np pompa wody , rozrząd itd).

...no ale przechodząc do meritum z tego co widziałem bo na tym sie jakoś nie znam ale poszedł drążek kierowniczy, wahacz wiadomo karoseria drzwi do zrobienia, maska, reflektory i trzeba by było prostować samochód tylko że to bardzo duże koszty. Czy ktoś z was miał taką sytuację ? Nie mam z czego dołożyć do nowego colta a myśle tego naprawić mimo wszystko... co z tej strony jeszcze jest do wymiany że tak powiem tzn co tam jest umiejscowione co moze wymagac wymiany prócz pojemnika do spryskiwaczy :P ?

Zapraszam do dyskusji i dobrych rad bo nic innego mi nie pozostało a samochód muszę mieć.

PS:
Podobno belki z tyłu nie mam bo rdza zjadła. Skąd wyłuskać nową i ile to może kosztować ?
http://w172.wrzuta.pl/obraz/33Wz8UAWQKu/2013-05-12_20.06.17
http://w172.wrzuta.pl/obraz/1NnEpvYU1eW/2013-05-12_20.05.49
http://w172.wrzuta.pl/obraz/400hxV3Ybg6/2013-
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Kolizja drogowa i colt do naprawy ...

Postprzez eddie19 » 29 maja 2013, o 16:58

Nie umiem Ci pomóc, ale jeśli go byś sprzedawał na części to rezerwuję chłodnicę klimy :P

Ps. Szkoda Colta :(
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Postprzez robbson » 29 maja 2013, o 17:38

wiadomo że to są spore koszty, ale jesli tylko to poszło to można próbować bo szkoda właśnie tej instalacji gazowej i masy kasy włożonej dopiero co w silnik. Zobacz czy słupek się nie przesunął i czy podłużnica jest cała. Musisz wliczyć koszt calej prawej strony + reflektora i zdesia. Jak kupisz wszystko w kolorze to wyjdzie mniej, ale myśle że spokojnie z tej kasy powinno wystarczyć.
Ostatnio edytowano 29 maja 2013, o 17:42 przez robbson, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez misiekwwl » 29 maja 2013, o 17:40

odwołuj się od wyceny ubezpieczyciela dasz radę coś ugrać. Pierwsza kwota proponowana jest zawsze zaniżona, wiadomo zawszę chcą po najniższych kosztach...
Myślę, że jeszcze tysiaka do tej sumy by dorzucili.
Walcz, bo walczysz o to co się Tobie należy. Czasem dobrym wyjściem jest zaangażowanie zewnętrznej firmy odszkodowawczej która za procent 10-20% załatwia za Ciebie sprawę odszkodowania i jest ono zazwyczaj sporo wyższe od zaproponowanego przez ubezpieczyciela. W sumie tej firmie zależy żeby było ono jak najwyższe, bo mają większą prowizję ;) Ale w przypadku tak niskich kwot musisz to sobie po prostu przekalkulować czy Ci się opłaca tracić te kilkanaście procent sumy odszkodowania.
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Kia cee'd SW 1.6 gdi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ferbus_92 » 29 maja 2013, o 18:53

Staraj się o dopłatę odszkodowania jak powiedział przedmówca, wyciągnij z colta silnik i kup zdrową budę. Prostowanie samochodu jest jak cerowanie skarpet, niby cała ale i tak nie to samo :D Oczywiście chodzi mi o konstrukcję. Jeśli wywaliło wahacz to mocowania też są poprzesuwane. Za 2000 zł kupisz już colta a nikt nie weźmie 1600 za przekładkę , jeśli masz wolny czas, chęci i kogoś do pomocy to sam to zrobisz :)
ferbus_92

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 1,6-sprzedany, Eclipse 2g
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez camillo » 29 maja 2013, o 20:59

W sumie podłóżnica do naprosotwania odrobine jest ... mysle jednak spróbować go doprowadzić do stanu używalności bo jakoś tragicznie to nie wygląda i przy odrobienie pracy jakoś to bedzie np sam mogę polakierować te elementy wiadomo idealnie pod słonce będzie cos sie różniło ale będę miał czym jeździć... aktualnie zewnętrzna firma euco stara sie o odszkodowanie za szkodę osobową i zobaczymy co z tego będzie :)
Dzis przed chwila wróciłem z oglądania colta ze szwagrem co jest mechanikiem ogólnie mówił ze można spróbować samemu naprostować podłożnice ale wiadomo nie będzie to idealne chociaż z tego co mi wiadomo to ten colt juz swoje wcześniej tez przeżył dlatego tez chyba po przemyśleniu za i przeciw nie będę sie bawił w sadzenie sie z ubezpieczycielem tylko jak najszybciej spróbuje go zrobić... wyliczyłem ze części z karoseria i lakierami wyniosą mnie ok. 600zl do tego dodatkowe jakieś 400zl trzeba liczyc...
Tylko teraz to zabiorę sie za samochód konkretnie czyli cale podwozie oczyszczę , podłożnice tylnią zaspawa sie z jakiejś grubej blachy (bo podobno jeszcze jednak tak nie przegniła zeby sie nie dało) i będę miał samochód :)
Co ogólnie o tym pomyśle sadzicie ?

PS:

Dawno tutaj nie zaglądałem bo czasu nie miałem ale lubie ta atmosferę i dyskusje na coltmanii z jednej strony żałuje ze nie poszedłem z nauka w mechanikę ale tez fajnie ze nie ma tutaj na forum troli co negują każdą wypowiedz tylko normalni ludzie z którymi można podyskutować :)
camillo

Postprzez ferbus_92 » 29 maja 2013, o 22:38

3/4 miłośników samochodów nie ma wykształcenia a robią to z pasji i tacy są najlepsi :D JA jestem informatykiem z wykształcenia a pod samochodem mogę siedzieć cały dzień ;p Co do samochodu to można wszystko zrobić , wystarczy chcieć. Jeśli będziesz prostował podłużnicę to pamiętaj aby mierzyć wszystko po przekątnej samochodu. Margines różnicy pomiędzy stronami to max mm w innym wypadku samochód będzie sam jeździł. Powodzenia w pracach :) relacjonuj zdjęciami :D
ferbus_92

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 1,6-sprzedany, Eclipse 2g
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez camillo » 30 maja 2013, o 15:04

A orientuje sie ktoś może gdzie mogę dostać w miare gruba blachę zeby podłożnice z tylu zaspawać ?
camillo

Postprzez jerrylos » 31 maja 2013, o 20:30

spróbuj na zlomie. nie na auto szrocie tylko zlomie ;)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny