Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Moje Mikusie GT Przebiegu mają jakieś + - 15-16 tys km na zdjęciu tylko urywkowe foto jednej z tarcz od strony zewnętrznej ale jak rozbierałem pare dni temu hamulce to się przeraziłem jak dużo tych pęknięć jest na tarczach i wszystkie w miejscu dziurek (szkoda ze nialem już pary żeby leciec do domu po aparat) - na forach też już wielokrotnie przerabiane. Ale pęknięcia to jedno - tarcze się jeszcze na dodatek hamsko szybko zużywają (nawet widać na fotkach że rancik sobie już ze 1-2mm wystaje ponad obrys) Obecnie ich grubość jest taka sama jak w moich oryginalnych tarczach które wymieniałem w 2011 roku po kupnie Colta Jednym słowem tragedia. W związku z tym jakiej firmy tarcze polecacie do Colta ? Bez żadnych udziwnień ewentualnie tylko frezowane ale bron boze nawiercane gdyż nie tylko w mikodach lubią tam powstawać pęknięcia (wiedza z for internetowych)
na CM od 2010 r Colt CJ1A-> 2010-2013 Colt czT ->2014-2018 Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
1 sztuka 100 zł - mysle ze cena dosyć znosna a tak cos pamiętam ze pare osob na forum się w nie zaopatrzylo i sobie bardzo chwali. Klocki trzeba koniecznie zmieniać ? Na oko dokonując inspekcji widziałem ze nie maja zadnych zadziorów i zużywają się dosyć dobrze, ATE to jednak ATE. Nie ukrywam ze tez czynnik ekonomiczny mi się włancza bo auto pójdzie niedługo na handel ale poki co jeszcze pare miechow musze się nim przebujać.
na CM od 2010 r Colt CJ1A-> 2010-2013 Colt czT ->2014-2018 Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
TRW wg wielu jest lepsze od ATE. W najgorszym przypadku porownywalne. Do tego sa ladnie malowane i nie rdzewieja. W SE bylo TRW, teraz mam w Skodzie TRW i sa super.
Maniac ja pisałem ze mam klocki firmy ATE, nie pisałem o tarczach, że chce ATE Chodzilo mi o to czy koniecznie należy zakladac do nowej tarczy i nowe klocki mimo, że obecne są świeże, nie mają zadziorów i wyzłobień i mają dużo mięcha jeszcze. Ok to postawię na tarczeTRW.
To ja przerwę te fapowanko nad TRW i zapytam o jeszcze jedną rzecz. Jakie są objawy zapieczonych tłoczków hamulcowych ? I przy okazji: czy przednie koła powinny się w pwietrzu toczyć z oporem ? tarcza może szurać o klocki ? Czy pownno się koło ruszać całkowicie swobodnie.
Jak myślicie ile mechanik 1 osobowy warsztat moglby wziasc za wymiane kpl tarcz i klockow oraz rozebranie przeczyszczenie i nasmarowanie tłoków (chyba są lekko zapieczone stad wniosek skoro są opory).
Sam sobie wymień, żaden problem jak masz łeb na karku :] Kup smar (tylko nie wiem jaki sylikonowy-coś tam) i dawaju :] Samego tłoczka się nie smaruje tylko prowadnice jarzma a przynajmniej ja tak robiłem u siebie z tyłu. Na tłoczkach nie było żadnego śladu smaru więc troszkę dałem płyny hamulcowego i jest git od prawie pół roku.