Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Fador wymieniałeś u siebie poduszki powietrzne, wiec masz doświadczenie. Ja wymienilem poduszke kierowcy i pasażera, taśme pod kierownicą, sensor pod konsolą oraz pasy bezpieczeństwa z napinaczami. Nie moge skasować błędu air bag, pokazuje mi ze cos jest z napinaczami. Mam rozkminke, czy pasy które kupiłem są złe ( zwijaja sie i blokują) czy może trzeba wymieniac te czujniki zderzeniowe (obok pasów są zółte, z przodu za zderzakiem białe). Może coś doradzisz? Dzięki.
Sterownik poduszek po ich wystrzale zapamiętuje tzw crash-data. Z poziomu OBD nie skasujesz żadnych błędów związanych z poduszkami i resztą układu (napinacze itd). Musisz podjechać do elektronika, który sterownik poduchy wymontuje, rozbierze, wlutuje się w niego i mu usunie ten błąd (ja za to zapłaciłem 100pln). Sterownik poduszek ma zakodowany Twój nr VIN, ilość i rodzaj czujników itd. Nie polecam wymiany na nowy, bo trzeba to będzie wszystko konfigurować na nowo, tylko usunięcie błędu z tego co masz. Sterownik poduchy znajduje się na lewo od nóg pasażera, musisz rozebrać tunel środkowy, ramkę pokręteł nawiewów i będziesz mógł ściągnąć ten plastik. UWAGA - sterownik najpierw się odkręca, później odpina wtyczke, masa i te sprawy, może spowodowac detonacje poduch jeżeli zrobisz to odwrotnie. U mnie zajął się demontażem i montażem gość, który mi ten błąd usuwał ale pogadałem z nim i patrzyłem jak to robi.
sterownik wygląda tak:
jakby cos poszło nie tak, to mam do sprzedania jeden czysty, bez żadnego crash-data z CZ3
Dokałdnie zrobiłem tak jak napisałes i takze mam drugi na sprzedaż Ma skasowane przez "magika fachowca" w sterowniku slad wypadku. Moje pytanie dotyczyło czegos innego jezeli sie wczytasz. Chodzi mi czy wymianieałes czujniki zderzeniowe, które znajdują sie z przodu po obu stronach za zderzakiem przednim oraz przy napinaczach pasów bezpieczenstwa. u mnie pokazuje ze coś z napinaczami. Ale zastanawiam sie czy wymienic napinacze, czy moze cujnik. nie chce robic darmowych kosztów.
A mam drugi sensor bo myslałem, ze cos zle "magik" skasował, lecz na obydwu pokazuje to samo. Moze w następnym tyg podjade do znajomego na kompa i zobacze co tam dokładnie za błąd sie wyswietla. Bedzie łatwiej.
aj sorry samych sensorów przy zderzaku nie wymieniałem, napinacze wymieniłem ale żadnych dodatkowych sensorów nie ruszałem. Obie poduchy, wizyta u magika, podpiął, kontrolka zgasła i odjechałem.
Witam. Szukam już od dłuższego czasu rozwiązania z moim problemem. Zauważyłem, że post nie jest najnowszy ale... Jak mówią : Kto pyta - nie błądzi. W skrócie : Kupowaliśmy auto. VW Golf 1.6 Fsi, 2004. Nie sprawdziłem osobiście, a znajomy mechanik potwierdził, że jest ok. Niestety. Skanowanie VCDS i sensor 1K0909605A generuje błąd Airbag Fault. (poduszka powietrzna od strony pasażera). Kupiłem używany sensor w internecie. Sensor został wymieniony. W tej chwili sensor generuje błąd ślimak/taśma/zwijak kierownicy. Podsumowując : Jeżeli sensory generują błędy, to w/g postów należy błąd usunąć i tutaj należy interweniować fizycznie (próba usunięcia błędów poprzez system nie jest możliwa). Pytanie : Czy może pomóc zakup sensora który nie ma zapisanej crash-data? Gdzie mogę zasięgnąć pomocy w naprawie usterki? Dzięki za informację. Robert woj.opolskie/Nysa