Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Skrzynie biegów

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez tomchuck » 9 mar 2015, o 16:54

Rozmiar opon i zużycie bieżnika nie mają wpływu na prędkość licznikową. zmieniają tylko prędkość rzeczywistą.
http://www.mivec.co.nz/tech/F5M22_Gearbox_Manual.pdf
Wychodzi na to że w roku 92 skrzynie z 1.3 miały fd 4.0 a dopiero te późniejsze 4.3 tak jak w ca5a.
Co ciekawe ca5a wychodziło również ze skrzyną z fd 4.5
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez bonsao » 9 mar 2015, o 21:02

tomchuck dzięki to mi trochę rozjaśniło sytuację i pogląd na te skrzynie .Z tej rozpiski wynika że nawet w gtikach były trzy rodzaje. 4,233 następna 4,322 i 4,592 . Teraz pytanie jak je rozróżnić skoro oznaczenia takie same np.VRXE ? W 1,3 podobnie czyli 4,021 nastepna 4,233 i 4,322. W 1,6 2 rodzaje jedna 4,021 i 3,752.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez tomchuck » 9 mar 2015, o 21:41

Tutaj się nie zgodzę, gdyż:
VRZE,VRXE ma fd 4.322
XRXE ma fd 4.592
Więc są różnice w oznaczeniu skrzyni, chociaż jak to w każdym manualu są błędy.
Dotyczy to właśnie skrzyń VRZE oraz VRXE bo raz podają to samo przełożenie 4.322, a w innym miejscu że VRXE miała 4.233

Fajnie by było zabrać na warsztat skrzynie z colta f5m22 oraz galanta f5m31 i sprawdzić czy wnętrzności sa kompatybilne. Jesli tak to można zbudować niezłą hybrydę :D skrzynia z gala ma długie przełożenia pośrednie ale za to krótkie fd. Wrzucając je do skrzyni z colta która ma krótkie przełożenia pośrednie wyszłaby naprawdę świetna skrzynia do zabawy :)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez bonsao » 9 mar 2015, o 21:45

Chyba ze faktycznie są tam błędy .Złożenie takiej hybrydy faktycznie to by był dobry pomysł ja akurat mam dwie skrzynie z 1,6 i mam zamiar jedna rozłożyć .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez tomchuck » 9 mar 2015, o 21:51

No to teraz poszukaj taniej skrzynia z galanta e54 (2.0 v6) i do roboty :D
Tak, błędy są zawsze w manualach, W przypadku skrzyń trzeba patrzeć na powtarzalność, jeśli w kilku rocznikach ta sama skrzynia np VRZE ma to samo przełożenie, to jest ok. A jak w którymś roczniku ma inne to może oznaczać błąd. Teraz sprawdziłem ze przełożenie 4.0 w przypadku ca1a jest tylko chyba w 92r, później podawane jest już inne. wiec pewnie nie było takiej.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez Edgar » 14 mar 2015, o 07:24

Od siebie mogę dodać, że na skrzyni z Protona 418 przy mocy 165KM/195Nm prędkości maksymalne na poszczególnych biegach przy odcince ustawionej na 8200 obr/ min są następujące:

1 - 70km/h
2 - 115km/h
3 - 170km/h
4 - 210km/h
5 - 255km/h

Więcej mimo, że silnik chciał, skrzynia nie puściła. Jest zatem cień szansy, że Ślimak jechał 240km/h prawie seryjnym motorem, ale osobiście w to wątpię, gdyż mój colt miał sporo momentu i mocy ( shamowanej a nie "wymyślanej") oraz był sporo lżejszy od serii. Ślimak - nie ubliżając Ci, bo być może masz rację, chętnie zobaczył bym film z wyczynem 240km/h, przyklej kamerkę do kierownicy i przy jakiejś nadarzającej się okazji możesz to wrzucić ;)

Co do hybryd mogę Wam podpowiedzieć, że aktualnie jeżdżę na skrzyni GTI F5M22VRXE, zostawiłem w niej tylko przełożenie główne, a poszczególne biegi są od skrzyni C58 GTI

nagram filmik i wrzucę, jak potrafi jechać 1.6 SOHC ;)
Polub nas na facebook'u : https://www.facebook.com/JDMRallyRiders
Edgar

Dostał piw: 31
Auto: Colt

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez bonsao » 14 mar 2015, o 09:08

Edgar to już wiem ze rozbierałeś skrzynie z colta więc podpowiesz mi co zrobić aby mieć fajny kompromis miedzy dobrym przyspieszeniem a jazdą w trasie z przyzwoitym spalaniem bo teraz przy tej skrzyni z GTIka fajnie się napędza auto ale w trasie wysokie obroty wiec i wieksze spalanie i hałas ?Czy jak wrzucę sam 5-ty bieg z skrzyni 1,6 to osiagnę taki efekt? Powiedz mi jeszcze bo wszyscy gadają że skrzynia z 1,3 jest taka sama jak w GTI a tu sie okazuje ze bardzej chyba jak ta z 1,6 patrząc przy jakich obrotach i prędkości jakie są na poszczególne biegi. Mógłbyś mi trochę rozjaśnić też na temat tego przełożenia głównego?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez Edgar » 14 mar 2015, o 13:06

długa skrzynia z protona 418 jest spoko, przyspieszenia nie jest wcale zauważalnie gorsze, ja składałem krótszą skrzynię z racji rajdów, do jazdy na codzień różnica 0,5s do setki to tak naprawdę nic... więc ta protonowska jest wg. mnie najlepsza
Edgar

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez bonsao » 14 mar 2015, o 15:16

Edgar napisał(a):długa skrzynia z protona 418 jest spoko, przyspieszenia nie jest wcale zauważalnie gorsze, ja składałem krótszą skrzynię z racji rajdów, do jazdy na codzień różnica 0,5s do setki to tak naprawdę nic... więc ta protonowska jest wg. mnie najlepsza

Czy ta skrzynia z Protona jest długa to bym nie powiedział raczej mam
Przy prędkości 100km/h
3 bieg: 5300rpm
4bieg: 4000rpm
5 bieg: 3300rpm
więc na pewno krótsza niż ta z 1,6 na tej z 1,6 Przy prędkości 100km/h
3 bieg: 4800rpm
4bieg: 3500rpm
5 bieg: 3000rpm
Ostatnio edytowano 14 mar 2015, o 15:57 przez bonsao, łącznie edytowano 1 raz
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez Edgar » 14 mar 2015, o 15:35

tak jedzie moje 1.6 na hybrydzie GTI/C58

https://www.youtube.com/watch?v=IZco72y ... e=youtu.be

licznik lekko zawyża, coś koło 5-8km/h
Edgar

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez bonsao » 19 mar 2015, o 21:13

A wiec decyzja u mnie zapadła do powrotu skrzyni z 1,6 chyba jednak ona mi lepiej odpowiada a ta z GTi poszła do kolegi zelu będzie mu służyła w KJSch. Może fajnie i na tej skrzyni auto przyspieszało ale w trasie na 5-ce wyższe obroty większy hałas i większy apatyt na paliwo a ja jednak nie ścigam się auto służy mi do poruszania się wprawdzie w czasie wyprzedzania ta GTI sprawowała się wyśmienicie . Może osiągnę podobny efekt odchudzając koło zamachowe.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez Peanuts23 » 6 kwi 2020, o 21:00

RoXall napisał(a):
Gdybym miał decydować o wyborze skrzyni postawił bym sobie pytanie do czego ma mi służyć samochód.
Ja u siebie w FWD pomimo posiadania skrzyni z 1,6 i 1,8gti oraz krótkiej z gala 1,8TDI zostawię tą z 1,6 z racji właśnie dłuższych przełożeń.
Jeśli zależy Ci na szybkim starcie do setki to wybrałbym tą z 1,8 gti lub gala 1,8tdi <mocniejsza>.

Odgrzeje kotleta.
Nie wiecie może czy wyżej wspomniana skrzynia z galanta 1,8tdi pasuję na zamach z 4g63t pod sprzęgło 225mm? - niestety dzwon skrzyni z 1.6 jest za mały, z GTI raczej też z tego co doczytałem się w internecie
Oraz czy pasuje p&p zamiast fabrycznej skrzyni z 1.6?
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124
Województwo: Pomorskie

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez bonsao » 7 kwi 2020, o 07:43

Z GTI czy z jakiegoś Galanta z tamtych lat Space Runnera pasuje p&p .Natomiast ta z diesla ma problem z rozrusznikiem bo nie pasuje ten z 1,6 chyba że poszerzysz otwory Kamil Z zakładał z diesla więc będzie miał więcej dopowiedzenia na ten temat .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez Peanuts23 » 7 kwi 2020, o 09:02

A wiesz jak tam wygląda sprawa z dzwonem ? Czy wejdzie zamach, docisk, sprzęgło z 4g63t 6bolt, do skrzyni z 1.6 CA4A się nie mieści.
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124
Województwo: Pomorskie

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez bonsao » 7 kwi 2020, o 21:12

tego nie wiem ale podejrzewam że wejdzie bo sprzęgło w dieslu i w 4G63 turbo mają tarcze 225mm
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum