Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Eksploatacja
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Opony całoroczne

Wszystko na temat użytkowania Coltów, spalania itp.
Odpowiedz

Opony całoroczne

Postprzez hieronim » 15 gru 2019, o 12:32

Jestem ciekawy waszych opinii na temat opon całorocznych. Zwłaszcza w kontekście łagodnych zim, jazdy w większości po mieście. Jak się sprawują w warunkach polskich, drogowych, umiarkowanych zim.
hieronim

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Opony całoroczne

Postprzez bonsao » 15 gru 2019, o 13:23

Opony całoroczne to taki kompromis zimą lepiej niż letnie ale gorzej niż zimowe a latem odwrotnie.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Opony całoroczne

Postprzez tomchuck » 15 gru 2019, o 15:11

Podobno Michelin Crossclimate są super.
Ogólnie to jest tak jak pisze Bonsao, ale jeśli chodzi o niezbyt mocne auta i spokojną jazdę to są wystarczające.
Do bardzo dynamicznej jazdy, tym bardziej w mocnym aucie to najlepiej tradycyjnie 2 komplety, lato i zima.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Opony całoroczne

Postprzez hieronim » 16 gru 2019, o 08:36

Dzięki za ciekawe wypowiedzi. Z oponami to jest tak, że gdy się ma kilka aut, to koszt wymiany opon w każdym aucie może być delikatnie pisząc ciężki do uniesienia. Bo w przypadku posiadania trzech aut, koszta robią się bardzo często zaporowe.

No właśnie w tych wszystkich magazynach motoryzacyjnych jest to też coraz częściej opisywane np tutaj: [za reklamę dziękujemy]
Więc chyba jest coś na rzeczy?
hieronim

Dostał piw: 0

Opony całoroczne

Postprzez macieekg » 16 gru 2019, o 13:15

tomchuck napisał(a):Podobno Michelin Crossclimate są super.

No właśnie, podobno. To tylko teoria.
Kierowany tymi opiniami kupiłem je ojcu, strasznie się na nich ślizgał i miał jedną bardzo niebezpieczną sytuację. Po tym je sprzedaliśmy i kupiliśmy Nokiana. Tutaj już nie miał tego problemu.

Ja w drugim aucie bardziej "rodzinnym" użytkuję Nokian Weatherproof, przejechaliśmy na nich 30 tys. i nie narzekam. Dają radę cały rok do normalnej jazdy bez większych szaleństw z balonowym profilem 195/65R15. Nie mniej jednak nie widzę różnicy pomiędzy nimi a letnimi/zimowymi. W górach w zimę byliśmy raz, w śniegu daje redę, na autostradzie jazda zwykle 140 max 160. Zimą nie ślizgają się, latem nie puszczają, są w miarę ciche i dodatkowo dają radę jak się wjedzie w drogi mniej utwardzone. Czego nie można powiedzieć o letnich z rowkami dookoła. Mogę śmiało polecić te opony całoroczne. Szwagier ma to samo w rodzinnym i też chwali.

Kurcze wyszło trochę jak reklama sponsorowana :-P

edytowano przez wiwi: Takie porady są jak najbardziej mile widziane. Niedopuszczalne jest tylko wklejanie linków do całych stron zapewniając im tym samym pozycjonowanie podczas spamu na forum :)
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Re: Opony całoroczne

Postprzez terminus » 18 gru 2019, o 11:33

To ja się podepnę pod reklamę. Mam te same koła w wersji SUV i cb są lepsze niż dedykowane zimowe Klebery które miałem na ciocie.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula

Odpowiedz

Powrót do Eksploatacja

Powrót do Strona główna forum