Jestem ciekawy waszych opinii na temat opon całorocznych. Zwłaszcza w kontekście łagodnych zim, jazdy w większości po mieście. Jak się sprawują w warunkach polskich, drogowych, umiarkowanych zim.
Podobno Michelin Crossclimate są super. Ogólnie to jest tak jak pisze Bonsao, ale jeśli chodzi o niezbyt mocne auta i spokojną jazdę to są wystarczające. Do bardzo dynamicznej jazdy, tym bardziej w mocnym aucie to najlepiej tradycyjnie 2 komplety, lato i zima.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu. Prezes FTO Club Polska
Dzięki za ciekawe wypowiedzi. Z oponami to jest tak, że gdy się ma kilka aut, to koszt wymiany opon w każdym aucie może być delikatnie pisząc ciężki do uniesienia. Bo w przypadku posiadania trzech aut, koszta robią się bardzo często zaporowe.
No właśnie w tych wszystkich magazynach motoryzacyjnych jest to też coraz częściej opisywane np tutaj: [za reklamę dziękujemy] Więc chyba jest coś na rzeczy?
tomchuck napisał(a):Podobno Michelin Crossclimate są super.
No właśnie, podobno. To tylko teoria. Kierowany tymi opiniami kupiłem je ojcu, strasznie się na nich ślizgał i miał jedną bardzo niebezpieczną sytuację. Po tym je sprzedaliśmy i kupiliśmy Nokiana. Tutaj już nie miał tego problemu.
Ja w drugim aucie bardziej "rodzinnym" użytkuję Nokian Weatherproof, przejechaliśmy na nich 30 tys. i nie narzekam. Dają radę cały rok do normalnej jazdy bez większych szaleństw z balonowym profilem 195/65R15. Nie mniej jednak nie widzę różnicy pomiędzy nimi a letnimi/zimowymi. W górach w zimę byliśmy raz, w śniegu daje redę, na autostradzie jazda zwykle 140 max 160. Zimą nie ślizgają się, latem nie puszczają, są w miarę ciche i dodatkowo dają radę jak się wjedzie w drogi mniej utwardzone. Czego nie można powiedzieć o letnich z rowkami dookoła. Mogę śmiało polecić te opony całoroczne. Szwagier ma to samo w rodzinnym i też chwali.
Kurcze wyszło trochę jak reklama sponsorowana :-P
edytowano przez wiwi: Takie porady są jak najbardziej mile widziane. Niedopuszczalne jest tylko wklejanie linków do całych stron zapewniając im tym samym pozycjonowanie podczas spamu na forum
To ja się podepnę pod reklamę. Mam te same koła w wersji SUV i cb są lepsze niż dedykowane zimowe Klebery które miałem na ciocie.
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski - od 1993r. Szukasz grafik? Szukać mnie na jabberze.