Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Parę ciekawostek o oponach całorocznych

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Gregor99 » 16 kwi 2018, o 12:44

Jeżeli wrzucam nie w tym miejscu co trzeba to przerzućcie proszę :) wiedzieliście o tym co tu piszą o wielosezonowych https://blog.ucando.pl/opony-caloroczne-plusy-i-minusy/ ??? Jeździ ktoś z was na całorocznych oponach?
Gregor99

Dostał piw: 0
Województwo: Opolskie

Postprzez macieekg » 17 kwi 2018, o 08:36

Jeżdżę na oponach Nokian Weatherproof od sierpnia. Są lepsze od poprzednich przeciętnych i trochę przechodzonych opon letnich jak i takich samych zimówek. Ten model bardzo dobrze odprowadza wodę, zapewnia bardzo dobrą przyczepność. Jeżdżone zarówno w upały, mrozy jak i po śniegu. Nie zauważyłem znacznej różnicy między nią a poprzednimi zimówkami czy letnimi. Opony są zamontowane do rodzinnego kombi, które jest dosyć miękkie i wymusza raczej spokojny styl jazdy. Nie mniej jednak widzę poprawę w trakcji w porównaniu do poprzednich sezonowych letnich/zimowych opon.

Mojemu tacie kupiłem gorąco reklamowane wszędzie Michelin Crossclimate+ na przód (z tyłu inne całoroczne) i nie był z nich zadowolony. Były za śliskie zimą. Raz się zdarzyło, że wypadł z zakrętu. Co prawda mam zastrzeżenia co do jego stylu jazdy jednak na innych oponach mu się to nie zdarzało. Po zmianie na Nokiany powiedział, że jeździ mu się znacznie lepiej.

Biorąc pod uwagę codzienną normalną jazdę oraz pogodę panującą przez większość roku uważam opony całoroczne za dobry wybór. Szczególnie jeżeli chodzi o 2, 3 samochód w rodzinie, który robi mniejsze przebiegi raczej po mieście, to wymiana opon 2 razy na sezon zupełnie jest pozbawiona sensu. Ja, tata i mama używamy całorocznych w podstawowych samochodach w domu które robią trochę km i nie narzekamy. Pewnie jeżeli ktoś ma mocniejsze auto i lubi mocniej pocisnąć lub wybrać się na trackday to lepsze będą opony letnie. Tak samo jeśli ktoś mieszka w górach i są tam srogie śnieżne zimy przez dłuższy czas niż na nizinach lepiej się sprawdzą zimówki. Chociaż tu też się spotkałem z opinią, że auto AWD i całoroczne jest ok.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Gregg » 18 kwi 2018, o 20:26

...to ja też się wypowiem, chociaż może się nie znam :niegrzeczny:
Generalnie opony całoroczne, to taki ekonomiczny kompromis dla ludzi, którzy nie "połykają" setek kilometrów dziennie i jeżdżą z głową - po prostu mieszanka gumowa jest taka bardziej letnia - żeby guma w lecie nie skończyła się w tydzień, a bieżnik jest trochę bardziej zimowy - żeby przy niższych temp. miały przyczepność mimo twardszej gumy. Opony fajne, odpada koszt przekładek/dodatkowych felg, ale jest jedna rzecz (a właściwie trzy) na którą trzeba zwracać uwagę bez względu na to czy opona jest letnia, zimowa, albo uniwersalna - takie trzy najważniejsze parametry na naklejce: opory toczenia, przyczepność na mokrym i poziom dźwięku jaki emituje opona podczas "pracy"

Obrazek

...ponieważ zużywam dwa komplety opon rocznie, to powiem Wam, że te parametry mają ogromne znaczenie jeśli chodzi o trwałość opony/zużycie paliwa/komfort jazdy bez względu na to czy jest to opona markowa, czy jakiś chińczyk/korea/indonezja!
Co ciekawe nawet produkty renomowanych firm potrafią mieć dziadowskie parametry i faktycznie są gorszej jakości niż mniej znane marki - to chyba nie jedyny przykład, gdzie płaci się za nic nie znaczące logo producenta (widziałem w serwisie Renaulta firmowe opony z oznaczeniami E,D,72dB - masakra)!

Na koniec mała rada - unikajcie wszystkiego co ma choć jeden parametr poniżej C i jest głośniejsze niż 72dB...mój ostatni zakup zimówek (E,D,72dB) właśnie zakończył swój żywot - po 4 miesiącach opony powykręcało i miejscami mają 7mm bieżnika, a miejscami 1mm!
...człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera - zaoszczędziło się 50pln na oponie, to teraz trzeba będzie kupić nowy komplet bo gwarancji nie załatwisz (ale to już na następną zimę i do nowego auta) - dostawcy zawsze odrzucają reklamację bo twierdzą, że na pewno było za duże ciśnienie(samochód ciężarowy), albo za ciężki ładunek...nie warto kopać się z koniem :P

Patrzcie na parametry i nie przepłacajcie za nic nie warte logo...
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez refiko » 12 maja 2018, o 16:23

Potwierdzam, że przy wyborze opon należy przede wszystkim kierować się etykieta, tzn jakie są opory toczenia opony, generowany hałas i przyczepność na mokrym. W tym sezonie kupowałem nokiany iline, których głośność była na poziomie 67dB(!). Pozostałe dwa parametry to było B i C o ile dobrze kojarzę. Opony bardzo tanie, a zaliczające się już do klasy premium.
Dodam, że 67, a 70dB to około dwa razy głośniej! Nic bardziej cichego nie znalazłem (rozmiar 14, szerokość 175)
refiko

Postprzez KrzyzakMitsu » 13 maja 2018, o 18:37

refiko napisał(a):Dodam, że 67, a 70dB to około dwa razy głośniej!

Nie 2x - dokładnie to -3dB różnicy to 0,707 wartości początkowej. 2x, czyli 100% różnicy to 10dB.
KrzyzakMitsu

Dostał piw: 4
Auto: Galant
Województwo: Pomorskie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum