Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[All] Problem z ABS

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[All] Problem z ABS

Postprzez ludinho1 » 16 lut 2018, o 10:28

Witam. Lancer 2004r. mam chyba problem z ABS . Mianowicie jak już przyhamuję gwałtownie na śliskim to chyba nie blokuje kół pulsacyjnie tylko permanentnie blokuje a pod pedałem słychać/czuć taki głośny nienaturalny chrobot/trzask jak by się miało zaraz coś urwać lub hmm można by to porównać do tarcia czymś stalowym o beton . O tak jakby jechał tym autem Flinston i wciskając hebel , podczas szybkiej jazdy ten stalowy pedał dotykał by bespośrednio betonowej nierównej jezdni :lol: . Nie mam doświadczenia z abs ale moim zdaniem na 100% coś jest nie halo . Co może być ? .mogę odłączyć do czasu wyjaśnienia sprawy , bez konsekwencji zasilanie od kompa absu ?
Ostatnio edytowano 17 lut 2018, o 08:05 przez ludinho1, łącznie edytowano 1 raz
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[All] Problem z ABS

Postprzez YoPiciowy » 16 lut 2018, o 13:36

Tak działa układ ABS, właśnie hałasując i wprowadza do pedału drganie. Tak ma być i należy go wtedy cisnąć ile sił w nogach. Jak nie blokuje tylko permanentnie blokuje? Przecież permanentnie to znaczy ciągle, stałe? To blokuje czy nie? Sprawdź na śniegu jak się rozpędza i dasz pełen hebel że będziesz mimo to mógł skręcić.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

[All] Problem z ABS

Postprzez ludinho1 » 16 lut 2018, o 13:56

nie wiem ale wydaje mi się że nie jest to normalne zachowanie . bardzo dziwny hałas. kiedyś jakąś cejotką użyłem absu i z tego co pamiętam to było zupełnie inne zachowanie. a co do kół to właśnie mam wrażenie jakby normalnie zblokował koła tak jak to się dzieje w autach bez abs-u gdy wciśniemy mocno hebel. chyba podjadę do jakiegoś pierwszego lepszego janusza niech obada , bo teraz zimno żeby zdejmować koła :lol:
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[All] Problem z ABS

Postprzez YoPiciowy » 16 lut 2018, o 14:32

Nie no serio ABS grzechocze bardzo. Różne pompy z różnym poziomem ale zawsze głośno.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

[All] Problem z ABS

Postprzez tomchuck » 16 lut 2018, o 18:00

Ludi Ty chyba sobie jaja robisz? Tyle coltów rozebranych i nie wiesz jak abs działa? :P
Dokładnie tak jak napisano wyżej... głośność tego chrobotania też zależy od nawierzchni, ale generalnie takie trochę metaliczne jakby coś Ci się urwało lub zmieliło w napędzie. Głośność i intensywność też różna w różnych modelach.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

[All] Problem z ABS

Postprzez ludinho1 » 16 lut 2018, o 20:10

Hehe tak wyszło że nie miałem przyjemności oswoić się z działaniem absu-u. Ogólna zasadę chyba znam ze ma pulsacyjnie trzymać i puszczać koło z dużą częstotliwością. Ale tak jak na wstępie pisałem , kiedyś z raz użyłem tego w colcie i jakoś to normalnie brzmiało a w tym to jakaś anomalia. Normalnie jest takie odczucie jakby ten pedał przebił podłogę i szurał o beton. Straszny trzask i zgrzyt i jak tak to ma działać to demontuję :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[All] Problem z ABS

Postprzez pasulsky » 16 lut 2018, o 20:54

Jedź gdzieś w bezpieczne miejsce i nagraj filmik. Będzie nam wszystkim łatwiej :mrgreen:
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Dostał piw: 15
Auto: Colt CA0 'Malibu' 4G92
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

[All] Problem z ABS

Postprzez ludinho1 » 16 lut 2018, o 22:57

Najpierw musi śnieg spaść i postaram się o jakiś film ale sam go tu nie wrzucę bo jestem ameba komputerowa . Zlecę komuś kto ma konto na YT :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[All] Problem z ABS

Postprzez Gregg » 16 lut 2018, o 23:47

Ludi, nic się nie bój - ABS tak działa :)
Lepsze jaja są jak masz kontrolę trakcji...ja ostatnio chciałem pobawić się Masterką na ośnieżonym parkingu (oczywiście na pusto) i puściłem ją trochę bokiem na ręcznym - jak zaczęło rąbać w kołach i dusić motor, to myślałem, że zawału dostanę - zapomniałem, że ona ma już kontrolę trakcji...myślałem, że mi się koła urywają - taki był zgrzyt :lol:
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum