Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Nasze auta ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

niebieske rajdowe Malibu - CA0 1.6 - pasulsky

Modele produkowane na przełomie 1992 - 1996 roku.

Postprzez pasulsky » 28 mar 2017, o 23:46

Cześć Wam!
Od dawna myślałem nad utworzeniem tego wątku, aż w końcu się zebrałem :D
Colta kupiłem w ubiegłoroczne wakacje. Był to dość spontaniczny zakup, bo kilka godzin po telefonie od znajomego, świeżo po powrocie z tygodniowej trasy, byłem u niego z gotówką. Miałem wówczas drugiego CA0, którego kupiłem jako gotowca do KJS, jednak jego stan blacharski był - mówiąc delikatnie - straszny. Z tego też powodu od czasu do czasu rozglądałem się za ofertami zdrowych Colcików, nadających się do przeszczepienia gratów z "rajdówki". No i wtedy właśnie niespodziewany telefon od kolegi zadecydował o pojawieniu się opisywanego Malibu na moim podwórku :D
Było to seryjnie 1.3 z przełożonym 1.6 z Lancera. Z zewnątrz - fakt - jest brzydki jak noc. Ma kilka otarć i wgnieceń, ale i tak samochód używany do sportu bez tego się raczej nie obejdzie :) To co mnie najbardziej interesowało to podłoga, która w tym egzemplarzu jest jak z fabryki.
Świeżo po zakupie pojechałem nim na wakacje nad morze, a zaraz po powrocie trafiły do niego rajdowe graty z drugiego Colta, takie jak:
- nacinane i wiercone tarcze
- płyta pod silnik
- przelotowy wydech
- rozpórka przód
- sportowe sprężyny i amortyzatory
- kierownica zamszowa z nabą
- fotele kubełkowe z pasami
- opoy Toyo R1R na 15 calowych felgach
Przerzuciłem też maskę i klapę bagażnika, bo te, które były, nie były zbyt piękne :D

Tak wyglądał w dniu zakupu:
Obrazek
Obrazek

Przeszczepy... :D
Obrazek

A tak prezentuje się dziś:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety, przez wakacyjną pracę, a teraz przez natłok obowiązków na studiach, robota przy Colcie idzie dość mozolnie. Po wizycie na torze borykałem się z przegrzewającym się silnikiem i z nagrzewnicą. Przez zimę niewiele udało mi się zrobić i dopiero teraz na dniach w końcu wezmę się za wymianę uszczelki pod głowicą na metalową z GTI (temat poruszany tutaj).
Na razie nie mam większych planów związanych z Coltem - niedługo pierwszy raz będę przymierzał komplet białych felgi, kupionych jeszcze przed zimą, ale przeznaczonych dla opon letnich/wyścigowych. Gdy temperatura dalej będzie dopisywać mam zamiar zająć się korozją, która zaatakowała tylko blachę przy tylnych nadkolach i okolice tylnej klapy - podłoga jest na szczęście wciąż cała piękna i zdrowa :D

Póki co to by było na tyle. Czekam na Wasze opinie na temat mojego maleństwa :D
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Dostał piw: 15
Auto: Colt CA0 'Malibu' 4G92
Województwo: Łódzkie

Postprzez Fragu » 29 mar 2017, o 06:09

No ładnie, kolejna rajdówka ! :D
Jaki zawias założyłeś?

Przy okazji zapraszamy na nasz profil fb @ColtRallyTeam
Fragu

Dostał piw: 59
Auto: SATRIA
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez pasulsky » 29 mar 2017, o 06:36

Wszystko oprócz nowych foteli jest ze starej rajdówki i o ile dobrze pamiętam siedzi na Bilsteinie B4 ze sprężynami Jamexa -40mm :)
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez Fragu » 29 mar 2017, o 09:11

I jak te B - czwórki trzymają? Jest jakaś różnica w porównaniu do np gazowych KYB ?

Powodzenia, dużo sukcesów i może się spotkamy na jakiś zawodach! 8-)
Fragu

Postprzez pasulsky » 29 mar 2017, o 09:30

Z takimi kupiłem Colta i jeździ mi się na nich bardzo dobrze, ale nie mam żadnego porównania. Na Torze Łódź B4 świetnie dawały radę, auto bardzo dobrze się słucha kierowcy i nie zaskakuje :)
A co do spotkania, to planujemy jako Łódzka Grupa Rajdowa pojawić się zapoznawczo na jednej z rund Mini-Maxów, więc może będzie szansa coś powalczyć :D
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez Fragu » 29 mar 2017, o 10:13

Ooo no to zapraszamy! :)

Moje auto się dopiero składa, ale może mi się uda jeszcze zliczyć Minimax - jeśli nie to będę na prawym u KamilZ lub robił zdjęcia :)
Fragu

Postprzez pasulsky » 29 mar 2017, o 10:47

Mój też póki co niegotowy. Planowałem wziąć udział w całym cyklu SuperOES na Torze Łódź (też zapraszamy :D), ale pierwsza runda już za kilka dni... :(
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez Fragu » 29 mar 2017, o 11:34

Muszę przyznać, że z wielką przyjemnością się tam wybiorę jak tylko poskładam Prota i znajdę czas!
Fragu

Postprzez pasulsky » 29 mar 2017, o 19:09

Tor jest wręcz idealny dla samochodów takich jak Colt. Fajnie byłoby kiedyś się wybrać w kilka aut na zwykły trackday, albo na SuperOES :D

A Tymczasem do mojego auta zawitały nowe koła 8-)
Obrazek
Obrazek
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez KamilZ » 31 mar 2017, o 13:31

Możemy kiedyś zrobić mały spocik w Piotrkowie jak będę jechał do Opoczna. Po drodze będę u bonsao więc pewnie też będzie miał trochę czasu. Najbliższy wyjazd już za tydzień w czwartek po południu. :-)
KamilZ

Dostał piw: 92
Auto: Galant 2.5 V6, Colt CAO 1.6

Postprzez pasulsky » 1 kwi 2017, o 17:53

Za tydzień w czwartek mój Colt akurat będzie przechodził operacje zaadoptowania uszczelki z GTI... :D

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pomalowaniem przedniego zderzaka. Która opcja bardziej podchodzi? :D

1. Obrazek
2. Obrazek
Może nie jest to mistrzostwo fotoszopa, ale wiadomo o co chodzi :D
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez YoPiciowy » 1 kwi 2017, o 18:19

I tak i tak ludzie mają pomalowane, wybierz co Ci się bardziej podoba :D 1 malowanie już jeździ w 1 rajdówce i tym samym kolorze co Twój ;)
A po co uszczelka z GTi? Bo domyślam się, że chodzi o głowicy?
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez pasulsky » 1 kwi 2017, o 18:32

Właśnie obie opcje mi się podobają, a tą drugą rajdówkę dobrze znam i zaraz wyjdzie że na tych samych rajdach będą startować dwa prawie identyczne Colty :D Ale chyba najpierw sobie mazne 2. opcję, tak jak Ty masz, a potem najwyżej dorobie resztę.

Tak chodzi o uszczelke głowicy. Pisałem o tym w osobnym wątku - chcemy zrobić mały "eksperyment" ze znajomym, który mi takie rozwiązanie zaproponował. Zobaczymy co z tego wyjdzie :D A znam też przypadek jak kumpel założył ITB i seryjna uszczelka już nie dawała rady.
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez KamilZ » 1 kwi 2017, o 21:25

Zakładasz głowice z gti na dwóch walkach?:-)
KamilZ

Postprzez pasulsky » 1 kwi 2017, o 21:30

Nie, wszystko raczej zostanie seryjne :)
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez pasulsky » 16 maja 2017, o 12:57

Niestety znajomy po miesiącu czekania olał sprawę z montażem uszczelki GTI, więc postanowiłem odpuścić temat.

Za to w końcu znalazłem trochę czasu i funduszy, więc postanowiłem odświeżyć nieco silnik i zająć się paroma innymi problemami w moim Colcie.
Silnik dostał nowy komplet uszczelek, nowy rozrząd, nowy filtr powietrza i oleju, oraz nowe paski wspomagania i alternatora. Wymieniony został też cały olej - tak jak w poprzednim Colcie wybrałem Valvoline VR1 10W-60. Zniknęły słabo zabezpieczone pozostałości po LPG i udało się dobrać do rozrusznika, który lubił czasem nie zadziałać. Wymieniłem też tuleje wahaczy, końcówki drążków i cały prawy przedni wahacz, bo jak się okazało na przeglądzie, gniazdo tulei było już wyrobione i zostało "na szybko" zaspawane.

Dodatkowo w końcu wymieniłem mocowanie fotela pilota, bo wcześniej było tam mocowanie dedykowane do BMW E36 (gratis do fotela), które przesuwało fotel w stronę drzwi, co było trochę niewygodne. W nogach pasażera pojawiła się już ostatnia rzecz wymagana do udziału w zawodach, czyli gaśnica :D

Na razie bez żadnych grubszych modyfikacji, ale przynajmniej autko zostało nieco odświeżone, wykończone do startu i zniknęły prawie wszystkie dręczące mnie problemy. Teraz walczę jeszcze tylko z radiem/głośnikami (tak, mam tam radio, bo jeżdżę nim na codzień :D ), co opisałem dokładniej w oddzielnym wątku.

A oto kilka fotek :

Zakupy... :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu już ostatni niezbędnik do pierwszego startu Colta :D
Obrazek

Znalazłem jeszcze stare zdjęcie, z pierwszego spotkania moich Coltów :D Mam nadzieję, że nowy będzie się sprawował w rajdach równie dobrze, jak poprzednik :)
Obrazek
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez pasulsky » 16 lis 2017, o 01:11

Temat długo nie aktualizowany, więc czas napisać co się dzieje z moim Coltem :)

Póki co sam nie wiem czy wyszło mi to na dobre, ale tytuł mojego wątku już trochę przestał być aktualny... Otóż po długich przemyśleniach postanowiłem "ucywilizować" moją rajdówkę, gdyż na ten moment nie mam pieniędzy i czasu regularnie brać udział w organizowanych w regionie rajdach. Posiadanie jako jedyne auta, które w środku oprócz dość surowych kubełków, kierownicy i deski rozdzielczej nie ma nic, na dłuższą metę nie jest wygodne :D Dlatego do Colta z powrotem trafiła tylna kanapa i boczki, a kubełki zastąpiłem składanymi sportowymi fotelami (od czasu do czasu nadal pojawiam się na torze).
Póki co wnętrze dalej wygląda dość surowo, ale stopniowo uzupełniam je seryjnymi elementami. Pewnie wielu z Was uzna, że prościej byłoby sprzedać rajdówkę i kupić cywila, ale przywiązałem się do swojego Colta i mimo jego wielu wad oraz pracy jaka mnie przy nim czeka, nie mam zamiaru się z nim rozstawać :mrgreen:

Na razie to tyle. Może jakoś na dniach wrzucę kilka zdjęć :)
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez bina » 16 lis 2017, o 06:26

Szkoda że masz tylko jedno auto. Podobają mi się rajdowe Colty i fajnie się nimi lata po OES ach
EVO III, Suzuki GSR 600
bina

Dostał piw: 105
Auto: EVO III, SUZUKI GSR
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez pasulsky » 16 lis 2017, o 09:05

Niestety w moim regionie takich "OESowych" rajdów jest jak na lekarstwo - praktycznie same ganianiny po placach i parkingach. To też trochę wpłynęło na zmianę nastawienia :) Ale tak jak wyżej pisałem, Colcik dalej nie ma nudnego życia, bo startuję nim w cyklu OESów na Torze Łódź :mrgreen:

PS. Wczoraj na skrzyżowaniu Solskiego - Narutowicza w Łodzi widziałem czarnego Colta, chyba GTI. Ktoś z Forum? :mrgreen:
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Postprzez KamilZ » 16 lis 2017, o 15:30

bina napisał(a):Szkoda że masz tylko jedno auto. Podobają mi się rajdowe Colty i fajnie się nimi lata po OES ach

Potwierdzam ;-) Przedemna Bytowska gonitwa na Kaszubach :-)
KamilZ

Następna strona

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A

Powrót do Strona główna forum