W aktualnym dowodzie rok produkcji auta jest 1981 jednak po analizie stwierdzam, że rok produkcji powinien być 1986/1987.
Prawdopodobnie 1987 bo z tego roku mam zamontowane pasy bezpieczeństwa a szyberdach 1986. Porównałem jeszcze zdjęcia z aukcji internetowych itp.
Musze powiedzieć, że kupiłem te auto na szybkości i byłem świadomy, że to nie jest 1981 po pierwszym wpisaniu "Colt 1981" w google

W jaki sposób można zmienić rok produkcji w dowodzie?
Wyczytałem ze wykonuję się badanie za 60zł. Na stronie jednych SKP jest, że na wniosek starosty a na innych starosty/posiadacza pojazdu.
"Pozostałe dodatkowe badania techniczne pojazdu:
-skierowany przez starostę lub na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji"
Czy najlepiej udać się pierw na takie badanie do SKP a później do Wydziału Komunikacji?
Nie ukrywam, że to trochę strata kasy przez definitywny błąd kogoś kto kiedyś wklepał ten rocznik (możliwe że w 1990).
Płacić trzeba, czy jest możliwość uzyskania takiego "skierowania" od starosty gdzie to WK ponosi koszty?
60zl pieniądz nie duży ale za 3 spojrzenia na szyby/pasy/vin (którego dekoder nie znajdzie) to drogo ;D
Innej możliwości nie ma?
PS. Szkoda tylko, że wiąże się to z wymianą dowodu rejestracyjnego bo Colta już ochrzciliśmy SZYmek jako, że numery zaczynają się od SZY, a ja wciąż jestem zameldowany w miejscowości gdzie SZYmka musiałbym przechrzcić na ZGRedek lub ZGRywus ;<
Nie ukrywam, że mimo wszystko zależy mi na tym. Nie chce żeby był taki ewidentny błąd w papierach.
Rozwiązanie jest pewnie tylko takie a post może się kiedyś komuś przyda. Jeśli było to przepraszam ale nie mogłem znaleźć.