Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Oktany vs. osiągi

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Oktany vs. osiągi

Postprzez poziom1989 » 21 maja 2017, o 18:48

Temat został wydzielony z wątku CZT Ministry of Colors
colt-cz/czt-ministry-of-colors-t9946.html#p163525
Tovija

Przy Downpipe, Westegate od Forge oraz odpowiedni BOV ( hybryda ), inna mapa, do tego tzw. Killerdeckel oraz z wyjeta zwezka. Mozna osiagnac ok. 220 KM oraz 350 Nm.

https://www.instagram.com/p/BMJ0Mf8j3Em ... sta_giulio
poziom1989

Dostał piw: 14
Województwo: Śląskie

CZT Ministry of Colors

Postprzez Tovija » 22 maja 2017, o 08:05

@poziom1989,
A gdzie przelot 2.5 " ? :) Przecież spaliny muszą mieć przez co uciekać :)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

CZT Ministry of Colors

Postprzez poziom1989 » 22 maja 2017, o 10:09

sugeruje sie konfiguracja znajomych, przelot w Niemczech jest latwo zrobic, lecz sa trudnosci, aby miec tzw. wpis. Tutaj wszystkie modyfikacje, ktore maja wplyw na moc, musza byc udokumentowane ! ( widoczne golym okiem ) a to kosztuje, jak dobrze pamietam, jezeli by ktos chcial miec kompletny wydech musi sie liczyc z dodatkowym wydatkiem wynoszacym ok. 500 Euro.
poziom1989

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 22 maja 2017, o 10:28

Jakoś nie chce mi się wierzyć w 350Nm na na paliwie PB98. Ten wykres to najprawdoppdobniej na 100, co w PL nie jest komfortowym rozwiązaniem. Na seryjnym turbo w peaku i to na chwilkę, można osiągnąć max 1.35b po zastosowaniu innego aktuatora. Ni chyba że u nas nie ogarniają strojenia, w co nie wierzę.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

CZT Ministry of Colors

Postprzez poziom1989 » 22 maja 2017, o 10:39

Tak, jezdza z Aral 102 Ultimate. Tutaj praktycznie kazdy ma mape z firmy Mega-Speed tzw. Stage 2.
poziom1989

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 22 maja 2017, o 20:56

Panowie... widzę że Was fantazja ponosi... 350Nm na korbkach z czt :lol: i na paliwie 102 hmmm a co one daje w kwestii realnego Nm?

Ciekawe jak to było mierzone, w jakich warunkach, przy jakim obciążeniu i na jakiej hamce... :?:

Ogólnie wyciągnąłem 223km/300Nm normalnego wykresu do jazdy i tak naprawdę jest to finito co można zrobić na seryjnych gratach i seryjnym turbo przy seryjnym ecu. Możliwe że po przeskoczeniu problemów kompem cos jeszcze by można ugrać ale bardziej z mocą a nie z Nm.

Tovija napisał(a):A gdzie przelot 2.5 " ? :) Przecież spaliny muszą mieć przez co uciekać :)

Niby tak ale jeździłem evo9 500km/550Nm na 2,75 i jeszcze spokojnie dawał radę. W 2jz dobrze wykręconym miałem 3' więc silniczek 1,5 z colta chyba sobie jakoś poradzi z mniejszym rozmiarem ;)

Marian napisał(a): a może nawet ktoś tak ma - czy seryjny IC + wkładka K&N, downpipe + końcowy przelotowy zniesie program na jakieś 180KM jeżeli nie upieram się przy dwójce z produ?

To nie jest tak Ty nie walczysz o pałer tylko o charakterystykę motorowni bo co z tego że na seryjnym ICku pokaże Ci 180km jak max Niuta obetnie razem z jego dostępnością. Nie wspominając o upałach które zmulą autka na max-a... Zapodaj dobry ICek co da spokój strojenia i doznań tym bardziej że w czt jest mikruśny jest nie wspominając o jego położeniu (ukryciu).
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 22 maja 2017, o 22:08

ledziu napisał(a):Panowie... widzę że Was fantazja ponosi... 350Nm na korbkach z czt :lol: i na paliwie 102 hmmm a co one daje w kwestii realnego Nm?

Paliwo nie daje nic, za to można poszaleć zapłonem podczas strojenia, a to już ma wpływ.
Korby są jak z plasteliny w tym silniku, wiele konstrukcji NA ma znacznie mocniejsze, dlatego nie ma co szukać ukrytych pokładów Nm w tym silniku przed jego zakuciem.
Myślę że dobrze zmodowany silnik na seryjnych gratach w tym seryjnej turbinie, załatwi korby po kilkudziesięciu jak nie kilkunastu wizytach na torze.
Dorzucić aby do tego szperę i dobre opony i śmiało można zaglądać do układu korbowotłokowego bez rozbierania silnika. :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=gQghB4asSnI

Tu masz test, w imprezie STI różnica między paliwami sięga nawet 35Nm...
Podczas strojenia sytuacja jest analogiczna - można więcej.
cztlbn

CZT Ministry of Colors

Postprzez Tovija » 23 maja 2017, o 08:16

No właśnie też już czytałem i widziałem że korby w 4g15T nie są zbyt mocne. Ja jeżdżę na setupie 211 hp i 291 Nm. Co prawda jeżdżę bardziej cywilnie no ale depnąć sobie lubię. Ciekawe kiedy zrobią się w bananki ? :D
Swoją drogą macie info, czy z innego Mitasu pasują korbki ?
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 23 maja 2017, o 10:06

cztlbn napisał(a):Paliwo nie daje nic, za to można poszaleć zapłonem podczas strojenia, a to już ma wpływ.

Oczywiście że tylko po strojeniu ale przypływ 50Nm w miniaczku 1,5 jest ciut przy duży...
cztlbn napisał(a):Tu masz test, w imprezie STI różnica między paliwami sięga nawet 35Nm...
Podczas strojenia sytuacja jest analogiczna - można więcej.

Akurat w takie testy to bym za bardzo nie wierzył tym bardziej że z Nm i jego pomiarami nie jest wszystko tak oczywiste jak nam się wydaje...
Trzeba by zgłębić tą hamkę na której był robiony pomiar, warunki oraz firmę która zleciła badanie (ju noł ;) )...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem tak na szybko, że ta różnica 35Nm ma dotyczyć samego zalania paliwa ???

p.s.

Jak będę u swojego strojeniowca to pogadam z nim bo mam trochę inne odczucia co do efektów wystrojenia auta na 98 vs 100 a uzyskany Nm.
ledziu

CZT Ministry of Colors

Postprzez poziom1989 » 23 maja 2017, o 14:36

Tutaj ludzie jezdza na seryjnych korbowodach ( przy konfiguracji ktora opisalem powyzej ) nie slyszalem zadnego przypadku, aby byly jakies problemy. Nie wiem jak w Polsce wyglada, ale dodam, ze na tej mapie odciecie zaplonu nastepuje przy 7500 obr/min.

https://www.youtube.com/watch?v=Q0ugD85OOCQ
poziom1989

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 23 maja 2017, o 17:33

poziom1989 napisałeś że tutaj ludzie jeżdżą czyli gdzie jeżdżą? Ile tych ludzi jest? Ile znasz z nich osobiście? Ile z tych osób stroiło auto w firmach gdzie wiesz że na 100% nie ma żadnych przekłamań?
Wklejasz filmik który co ma udowodnić? Wystarczy że poluzujesz pas spinający i będziesz miał innego niuta... A powiedz mi co niby ma uczynić z niutem odcinka przy 7,5rpm gdzie przy silniczku 1,5, seryjnej głowie, mini turbince, seryjnym ecu niuta na końcu skali praktycznie już nie ma... :?:
A zdajesz sobie sprawę co znaczy utrzymać do odcinki tak wielkiego niuta w stosunku do mikro silnika???

p.s.
Masz temat tuning-mechaniczny/ogolnie-tuning-t1937-60.html
jest tam wykres mojego czt z tomaracing :mrgreen: Zobacz jak to się ma do 350Nm ;)
ledziu

CZT Ministry of Colors

Postprzez poziom1989 » 23 maja 2017, o 17:45

Pisalem kilkakrotnie, ze w Niemczech, to sa moi znajomi. Rowniez jak juz wspominalem, wszyscy stroja w jednej firmie. Jest bardzo popularna. Ten filmik udostepnilem jako ciekawostke. Masz racje piszac, ze przy 7500 obr/min, moc spada gwaltownie w dol ! dlatego napisalem, ze nie wiem jak to wyglada w Polsce, ze strojeniem, co proponuja firmy. Bo mnie to po prostu nie interesowalo. Sugeruje sie tym co mnie tutaj otacza, jakie Colty jezdza, jakie wprowadzaja modyfikacje. Ale jak wiadomo na to wplywa rowniez wiele czynnikow, nie tylko przesuniecie odcinki itd.

ledziu napisał(a):A zdajesz sobie sprawę co znaczy utrzymać do odcinki tak wielkiego niuta w stosunku do mikro silnika???

zle mnie zrozumiales, nie pisalem, ze przy odcince jest jeszcze 350 Nm. Obejrzyj ten wykres ktory udostepnilem.
poziom1989

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 23 maja 2017, o 20:10

Nie no poluzowanie napięcia na rolkach nic nie da, uślizg zanizy odczyt.
A wracając do 350Nm, kto ich tam wie, widziałem filmik colta robionego na seryjnym turbo plus wymienione kilka gratów i leciał zdrowo, właśnie na paliwie 100, robione oczywiście w Grecji.
Nie sądzę żeby jakikolwiek forumowy colt na seryjnym turbo tak jechał.

Sorry ale w korby nie uwierzę, pojeździ to bo musi, ale szybko padną. Korby w tym silniku to jego ogromny minus. Strojenie nie ma tu nic do rzeczy, te korby muszą w końcu się wygiąć przy takim momencie. Na wielu zagranicznych forach ludzie właśnie przez nie szukają nowych silników.

Firma Megaspeed dysponuje hamownią dyno jeet - a to dość optynistyczna hamowania.
Ciekawe o ile mniej by wyszło na MAHA.
Połączenie dynojet plus paliwa 101 i 350Nm na kartce pewnie się uzbiera.
Poniżej link z porównania wyniku maha vs dynojet.
Spokojnie można znaleźć więcej porównań w necie, wnioski płynął podobne z różnych źródeł...

https://forums.nasioc.com/forums/showth ... ?t=1739232
cztlbn

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 23 maja 2017, o 21:26

Panowie nie będę się kłócił i robił w czyimś temacie chlewu... ale dłubiąc już od wielu lat nie chce mi się wierzyć w te moto cuda które są narysowane przez tuningowców na ich optymistycznych hamkach. Tym bardziej że mam za sobą próby ze znikającymi mocami/niutami pomiędzy hamowniami, znam dokładnie różnice w strojeniu dobrym i złym przy takich samych cyfrach a do tego mam przyjemność dłubania w dwóch takich samych autach jednocześnie no i jedno jest pewne suche stwierdzenie w tuningu pt. 2xx km/3xxNm można spokojnie uznać za względne i mało znaczące.

p.s.

cztlbn muszę Cię zmartwić korby też może załatwić stroiciel ;) A co do poluzowania pasów napisałem tylko że się zmieni wynik :mrgreen:

No i mówisz że żaden forumowy colt na seryjnym T nie leciałby tak jak jakiś tam w Grecji... a możesz nam zdradzić skąd tak przykre przypuszczenia :D :?:
ledziu

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 24 maja 2017, o 10:40

Stąd że latają tam na paliwie 100+ więc nie ma opcji żeby osiągnąć podobne wyniki na PB 98 chyba że pompujesz wodę z denaturatem w cylindry...
A co do strojenia, oczywiście, ale bez przesady zakładam że tuner raczej wie co robi, stuki wykryje czujnik stukowy chyba że się go wyłączy a ten jest w tym silniku, przestawi zapłon i po całej destrukcyjnej zabawie.
A seryjne turbo raczej nie jest w stanie na tyle ich obciążyć żeby je od razu połamać...

235-240 hp.. Intercooler moshimoto. wastegate Forge. Evolution Mr blow off valve. Boost controller Greedy Oled. Deatch werks fuel pump 255lt. 60mm exhaust. Blitz Sus intake 57mm maf case.
On lata na paliwe 100
Takie wyniki daje własnie paliwo i wymieniona gruszka, bo poza tym nie ma nic szczególnego w jego setupie. Nie ma co się oszukiwać, na 98 nie ma szans na zbliżenie się do takich wyników.

https://www.youtube.com/watch?v=weit8YBzhy8
Zresztą nie ma co robić OT
cztlbn

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 24 maja 2017, o 14:34

cztlbn ok. jak ten filmik jest dla Ciebie wyznacznikiem fajniejszej jazdy czt po zagramanicznym tunigu to w sumie nie będę już dyskutował... :D

Ogólnie... jest to taka sama ściema jak te 350Nm na serii turbo i silniku a na filmiku brakuje łałów pasażera wtedy wyszłoby 100Nm więcej :lol:

Współczuje tylko tym co wystrzelą swój silnik w pogoni za 350Nm i oglądaniu tych zacnych filmików...

Na szczęście przechodziłem już to wszystko... powodzonka ;)
ledziu

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 24 maja 2017, o 16:34

ledziu napisał(a):cztlbn ok. jak ten filmik jest dla Ciebie wyznacznikiem fajniejszej jazdy czt po zagramanicznym tunigu to w sumie nie będę już dyskutował... :D

Ogólnie... jest to taka sama ściema jak te 350Nm na serii turbo i silniku a na filmiku brakuje łałów pasażera wtedy wyszłoby 100Nm więcej :lol:

Czyli co, jedzie źle jak na seryjne turbo ? Czy może jedzie za dobrze, na tyle że jest to nie możliwe ?
A czy jest to wyznacznik, nie wiem, ale myślę że jak na seryjną sprężarkę to jedzie całkiem zwinnie i nie sądzę żeby ktoś to osiągnął na PB98 w Polsce.
100-200km/h w ok 11 sekund to bardzo dobry wynik jak na taką małą turbinę.
Zważywszy na to że colty na gtx 2560 i paliwe E85 osiągają czasy 100-200 w okolicach 10 sekund.

Masz filmik swojego przyśpieszania z czt po modach - wrzucaj, to zawsze będzie odniesienie, albo napisz jasno o co Ci chodzi, bo w zasadzie nie wiem co masz na myśli.
Gość jasno napisał co zrobił... Masz rację, dyskusja nie mam sensu... :D
cztlbn

CZT Ministry of Colors

Postprzez poziom1989 » 24 maja 2017, o 20:34

Jak odbiore swojego to podjade na hamownie, wtedy sie takze upewnie ile ma Nm.
poziom1989

CZT Ministry of Colors

Postprzez ledziu » 25 maja 2017, o 11:18

cztlbn napisał(a):. Masz rację, dyskusja nie mam sensu... :D

Masz rację dyskusja nie ma sensu bo w sumie "prawie 10s" to "prawie 11s" i "tylko" turbinka inna :D Dowodem są zeznania ustne oraz pisemne kierownika jego dupohamki oraz pomiary stoperem przy oglądaniu filmiku :lol:

Ogólnie proponuje wstać od kompa i przejść do reala... bo niestety tak się tworzy mity oraz działy science fiction tuningowego ;)

A tak na marginesie zapytam z czystej babskiej ciekawości :lol: to mam rozumieć że sprawdzałeś osobiście po przez strojenie jazdę na pb98 i na 100 :?:
ledziu

CZT Ministry of Colors

Postprzez cztlbn » 26 maja 2017, o 15:07

Nie musiałem, zrobił to mój kolega w hondzie, w jakimiś ulepie 3 różnych silników hondy, podczas strojenia 207 czy 209 koni miał max na 98, na 100 bez stuków udało się wycisnąć blisko 240km. Momentu nie pamiętam bo było z 8 lat temu. Także temat dla mnie jest potwierdzony. Jak ma jakieś wykresy z tego okresu, to postaram się je załatwić.
Każde auto turbodoładowane posiadające czujnik stuków samo z siebie dorzuci kilka koni i Nm, nawet nie musisz stroić. Tak to działa, w zasadzie można poszukać w sieci anglojęzycznej sporo jest na ten temat, są też porównania.
Z tego samego powodu nie stroisz auta na 95 tylko na 98 jeśli nie chcesz ograniczać potencjału silnika. Działa to analogicznie w przypadku paliwa 100.
Jeśli jest inaczej, to powiedz dlaczego lałeś 98 na strojenie, a nie 95 ?

A co dla Ciebie jest dowodem ? Hamownia ? :D Ile hamowni tyle wyników jednego auta, czynniki zewnętrzne mają tak duży wpływ na wynik, że nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Racelogic nawet jest o kant dup** potłuc jeśli szukasz prawdziwej dokładności, bo 10Hz z połączeniem błędu GPS, który jest nie mały,to nic innego jak właśnie mierzenie stoperem w ręku.
Tak czy inaczej, ten colt z filmiku jest szybki, a gość zastosował właśnie paliwo 100, co do tego nie ma dyskusji.

Ta dyskusja jest bez sensu, bo mam wrażenie, że bronisz swojej teorii nie wiedząc samemu dlaczego :D Masz filmiki, masz masę wykresów i porównań. Masz też pełno telefonów do ludzi zajmujących się strojeniem, zadzwoń i zapytaj co daje przyśpieszenie zapłonu na wysokooktanowym paliwie...
Napiszę w prost.
Uzasadnij swoją teorię dlaczego to paliwo 100 nie da lepszych efektów w stosunku do 98 ?
Po co w ogóle powstało to paliwo, oraz jaki ma wpływ liczba oktanowa na spalanie się mieszanki ?

Sorry, ale mam wrażenie, że piszesz żeby pisać, a nie wiesz dlaczego i po co, ani jak to działa.
cztlbn

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum