Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.6] Tuning silnika - od czego zacząć?

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez deny96 » 12 maja 2017, o 21:24

Myślałem nad zmianą kolektora ssącego, ale z przepustnicą to bardzo dobry pomysł, w civicu takie wymiany robiłem, jeżeli chodzi o wydech to 4-2-1 na pewno poprawi dół, środkowy daj rozprężny (od tłumikarza kiedyś słyszałem że honda ma b.dobre) no i wydech na 2 calach. W jaki sposób rozwierciłeś ssący?? większa przepustnica to trzeba by stroić, myślę że trzeba pomyśleć o wałku bo to ważny element.
deny96

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez KamilZ » 13 maja 2017, o 00:47

Niestety kolektor mi nie podszedł bo mam klime ale wydech zrobiłem. Efekt - nie wiem bo dzisiaj skończyłem o 22.30 i nie miałem okazji się przejechać. Przepustnicę założyłem od Galanta 2.0v6 ale z krokowym od ca 1.6 z małą przeróbka. :-) kolektor rozwiercilem takim trzpieniem do metalu na wiertarke a raczej na trzpieniowke. Wydech 2 całe w colcie bez turbo raczej nie zda egzaminu bo się rozpreży i efekt będzie odwrotny. Ja wycialem kata i wstawiłem rurkę a na koniec Remusa bo myślałem że trochę ciszej ale niestety okazało się że jest przelotowy i jest głośno, bardzo :-) zapraszam do tematu Srebrna Kuna w dziale CAO :-) niedługo wrzucę kilka zdjęć i opisów.
A i wymieniłem wtryski na większe 240 a były chyba 180. Nie ma możliwości strojenia tego kompa ale podobno sam sobie wysteruje dawkę paliwa. ;-)
KamilZ

Dostał piw: 92
Auto: Galant 2.5 V6, Colt CAO 1.6
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez YoPiciowy » 13 maja 2017, o 10:47

Kolektora poszukaj z protona, też jest rurowy, ale przesunięty jak seryjny. Nie pamiętam tylko czy jest 4-2 czy 4-1. Pokaż tego Remusa, mój i innych zawsze były ciche. :D
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez jabberkonto » 13 maja 2017, o 21:44

KamilZ napisał(a):A i wymieniłem wtryski na większe 240 a były chyba 180. Nie ma możliwości strojenia tego kompa ale podobno sam sobie wysteruje dawkę paliwa. ;-)

Nie rozumiem co mialby dac taki zabieg?
Powyzej pewnych obrotow/obciazenia silnika, ECU przechodzi w tryb open loop, ignorujac wskazania sondy lambda i steruje paliwem uzywajac swojej mapy paliwa. Jesli zalozysz wieksze wtryski, nie zmieniajac map paliwa, bedzie go zwyczajnie przelewac.

A jak bedzie mial za bogato to raczej osiagi spadna :)
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t

Postprzez KamilZ » 14 maja 2017, o 16:00

YoPiciowy napisał(a):Kolektora poszukaj z protona, też jest rurowy, ale przesunięty jak seryjny. Nie pamiętam tylko czy jest 4-2 czy 4-1. Pokaż tego Remusa, mój i innych zawsze były ciche. :D

Kolektor w protonie jest 4-1 niestety. Jak będę miał chwilę to wrzucę fotki u siebie w temacie Srebrna Kuna :-) wydech jest głośny ale da się jechać.
KamilZ

Postprzez KamilZ » 14 maja 2017, o 16:03

jabberkonto napisał(a):
KamilZ napisał(a):A i wymieniłem wtryski na większe 240 a były chyba 180. Nie ma możliwości strojenia tego kompa ale podobno sam sobie wysteruje dawkę paliwa. ;-)

Nie rozumiem co mialby dac taki zabieg?
Powyzej pewnych obrotow/obciazenia silnika, ECU przechodzi w tryb open loop, ignorujac wskazania sondy lambda i steruje paliwem uzywajac swojej mapy paliwa. Jesli zalozysz wieksze wtryski, nie zmieniajac map paliwa, będzie go zwyczajnie przelewac.

A jak będzie mial za bogato to raczej osiagi spadna :)

Wiesz, ja do końca się nie znam więc posluchalem kilku osób które stwierdziły że seryjne wtryski mogą nie wyrabiać lub po jakimś czasie się skończą bo będą pracować na maxa, szczególnie jak jadę rajd tak jak dzisiaj. :-)
KamilZ

Postprzez jabberkonto » 14 maja 2017, o 21:16

Seryjne wtryski przewaznie maja zapas i nie pracuja na 100%.
Z ciekawosci mozesz zrobic test wkladajac jedne i drugie i zobaczysz czy bedzie lepiej. Chociaz roznice wychwycila by pewnie tylko hamownia.
jabberkonto

Postprzez tomchuck » 14 maja 2017, o 21:31

Sam z ciekawości włożyłem większe wtryski do ca 1.3 chyba mdh210 zamiast 145. wcześniej zmieniony wydech na 2" i przepustnica na większą. Efekt był taki że z niskich obrotów nawet na ori przepustnicy jakby lepiej się wkręcał, ale bardzo szybko tracił moc, a w górnej partii obrotów już w ogóle przestawał ciągnąć.
Taki test edukacyjny sobie zrobiłem ;]
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez KamilZ » 14 maja 2017, o 22:03

No właśnie zamierzam się wybrać na hamownie ale czasu brak. U mnie po zmianie wtryskow,powiększeniu ssacego i przepustnicy do 60mm wydaje się być bardziej żwawszy i szybciej reaguje na gaz oraz lepiej się zbiera ale to są tylko odczucia. Będę miał chwilę to zmienię na seryjne wtryski i na pewno zrobię obudowę stożka żeby nie brał ciepłego powietrza od silnika. :-) ale ogólnie mam wrażenie jak by dużo więcej palił więc może i przelewa paliwo :-S
KamilZ

Postprzez jabberkonto » 14 maja 2017, o 23:03

pamietaj ze na ubozszej mieszance bedziesz mial wieksza moc.... tylko jak przesadzisz to bedzie buuum :D
jabberkonto

Postprzez KamilZ » 15 maja 2017, o 18:21

A nie odwrotnie? Im więcej paliwa tym większa moc?
KamilZ

Postprzez jabberkonto » 15 maja 2017, o 19:01

W dieslu im wiecej paliwa tym wiecej mocy, ale wyzsze EGT. W benzynie odwrotnie, im mniej paliwa tym wiecej mocy i wyzsze EGT :)
jabberkonto

Postprzez YoPiciowy » 15 maja 2017, o 23:18

To jest tak, najwięcej mocy masz przy minimalnie bogatszej mieszance niż stechiometryczna proporcja powietrze-paliwo równej 14.7:1. Najwyższa moc jest przy 12.6:1 czyli minimalnie bogatsza mieszanka. Ale jak będzie 10:1 to moc znowu spadnie, a będzie chlał jak smok ;) na oko ciężko to wyczuć jaka proporcja jest teraz ;)
Obrazek
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez KamilZ » 16 maja 2017, o 12:25

A różnica we wtryskach 180 a 240 jest bardzo duża? Bo one są chyba od eclipsa 2.0.
KamilZ

Postprzez YoPiciowy » 16 maja 2017, o 13:43

No dosyć spora, jeśli się tak bawić to max dałbym od G93 sohc 210. Chociaż fajniejszą opcja byłby regulator ciśnienia i podnieść ciśnienie na seryjnych wtryskach, żeby była lepiej rozmieszana mieszanka. Ciężko powiedzieć jak teraz z osiągami, możesz niepotrzebnie wystudzać komorę spalania. Ja np. mam sporo za bogatą mieszankę zanim turbo wstanie i czuję dołek w mocy. A jeszcze co do wydechu, spróbuj może ten 4-1 z Prota, i tak będzie lepszy niż ten żeliwny :) Do tego w bandażu i coś to da.
Obrazek
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jabberkonto » 16 maja 2017, o 15:01

YoPiciowy napisał(a): Chociaż fajniejszą opcja byłby regulator ciśnienia i podnieść ciśnienie na seryjnych wtryskach,

A ja mysle ze fajniejsza opcja byloby pozostac przy wiekszych wtryskach, ale dolozyc jakas swinke albo standalone i porzadnie wystroic :D
jabberkonto

Postprzez YoPiciowy » 16 maja 2017, o 15:03

No to, to bez dyskusji :p
Obrazek
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez KamilZ » 16 maja 2017, o 22:06

połączono posty - Tovija
YoPiciowy napisał(a):No dosyć spora, jeśli się tak bawić to max dałbym od G93 sohc 210. Chociaż fajniejszą opcja byłby regulator ciśnienia i podnieść ciśnienie na seryjnych wtryskach, żeby była lepiej rozmieszana mieszanka. Ciężko powiedzieć jak teraz z osiągami, możesz niepotrzebnie wystudzać komorę spalania. Ja np. mam sporo za bogatą mieszankę zanim turbo wstanie i czuję dołek w mocy. A jeszcze co do wydechu, spróbuj może ten 4-1 z Prota, i tak będzie lepszy niż ten żeliwny :) Do tego w bandażu i coś to da.

Kolektor mam od carismy 1.8 gdi ale muszę klime wyjąć żeby go włożyć bo się nie mieści. Jeszcze będę kombinował bo może pasuje od space runnera 1.8 bez przeróbek.

jabberkonto napisał(a):
YoPiciowy napisał(a): Chociaż fajniejszą opcja byłby regulator ciśnienia i podnieść ciśnienie na seryjnych wtryskach,

A ja mysle ze fajniejsza opcja byloby pozostac przy wiekszych wtryskach, ale dolozyc jakas swinke albo standalone i porzadnie wystroic :D

Że tak zapytam, jaką świnke? Dodatkowy komp to już spora kasa niestety :-( za te pieniądze chyba bym wolał założyć czapkę od gti :-)
KamilZ

Postprzez LHP » 17 maja 2017, o 11:04

Kamil a to info z kolektorem z space runnera masz potwierdzone i sprawdzone ?? U mnie leżą już 2 kolektory rurowe i żaden nie pasuje p&p (jeden z carismy drugi właśnie z space runnera).

A świnkę to np Ecumaster DET III jak się nie mylę cena max 900zł za nówkę zapewne do tego z 3 silniki do nauki i można stroić :D
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez jabberkonto » 17 maja 2017, o 11:55

No uzywany det3 mozna juz kupic za 400-500 pln. Mozna tez szukac det2 w jeszcze mniejszych pienadzach.
Samo strojenie bedzie troche kosztowac, chyba ze masz kogos znajomego z sonda AFR, ktory by Ci to ogarnal.

Co do zakladania czapki z GTI.... coz bylo kilka osob, ktore sie za to braly... Rosomak chyba nawet zalozyl czapke, ale nie pamietam zeby to kiedykolwiek odpalil.... Poza tym samo mechaniczne zlozenie to jedno, ale elektronika to drugie. Czym so wysterowac? ECU GTI moze...? wtryski, czujniki.... duzo niewiadomych i pewnie najprosciej byloby wrzucic standalone Ecumaster EMU... a to duuuze koszta :)
jabberkonto

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum