Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.6] Tuning silnika - od czego zacząć?

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez Mike3003 » 8 paź 2016, o 13:27

Siemka, witam.

Tak jak w temacie. Moje pytanie brzmi od czego zacząć, gdy chciałbym rozpocząć usprawnianie/ulepszanie/tuning/podrasowywanie silnika 1.6 GLX 16v 90hp. Czytałem sporo w tej kwestii np. a propos stożkowych filtrów (że nie dają nic, gdy się nie zmieni kilku innych części bla bla bla) itp. itd. i w sumie zbyt dużo mi to nie dało, bo nadal nie wiem co najlepiej by było wrzucić, żeby to dało jakiś skutek pozytywny. Nie zależy mi na robieniu potwora 200+hp i mieleniu kapora na 3 czy 4 biegu, ale żeby z 90hp zrobić co najmniej ze 110hp. A jeśli chodzi o parametry finalne, ważniejsze jest dla mnie przyspieszenie niż top speed.

Wiem, że wielu z Was ma doświadczenie w zmianach Coltowych, dlatego postanowiłem napisać. Jeśli się powtarzam, to przepraszam :)
Mike3003

Dostał piw: 6
Auto: Colt CJ4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Patryk Cj0 » 8 paź 2016, o 13:54

to tak gratis od firmy mitsubishi masz 103 konie w swoim colcie ; ) cjotki niby 90 konne były hamowane i wychodziło 103 konie :)
co do tuningu nie opłaca sie sie tuningować tego silnika lepiej zrobić swapa np z carismy 1.8 115 koni. galanta 2 litry 143 konie. fto 2.0 v6 170 koni . galant 2.5 v6 160 pare koni albo fto 2.0 v6 mivec 200 koni
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez omgwtf » 8 paź 2016, o 14:50

chyba jednak swap na 2.5 v6 z gala to najtansza i najkorzystniejsza opcja :)
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez tomchuck » 8 paź 2016, o 16:15

Wszystko zależy od oczekiwań, ale jako takie codzienne eko-auto z w miarę dobrymi parametrami poszedłbym w stronę 4g93 sohc.
Przy 2.0 z gala trzeba zmieniać skrzynię, przy V-kach też jeśli ma być swap bez druta. A 1.8 kupujesz za grosze, wkładasz, nie musisz zmieniać wiązki i jedziesz :)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO

Postprzez Patryk Cj0 » 8 paź 2016, o 16:18

tak ale robić swapa z 1.6 na 1.8 dający 12 koni to nie ma trochę sensu
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

• Strona WWW

Postprzez tomchuck » 8 paź 2016, o 16:24

przyrost mocy mały, ale nie zapominaj że jakieś 30Nm też dojdzie, sohc ma moment podobny do gti. tylko moc mniejszą.
A jak powszechnie wiadomo... nie kuniami auto jedzie :P hehe
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Patryk Cj0 » 8 paź 2016, o 16:42

no tak ale jak sie bawić to sie bawić :mrgreen:
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

• Strona WWW

Postprzez Mike3003 » 8 paź 2016, o 17:21

Miło, że odpowiedzieliście tak "obficie" :) nie wiem, szczerze powiedziawszy na co się zdecyduję, ale dziękuję za odpowiedzi :D
Mike3003

Postprzez tomchuck » 8 paź 2016, o 18:48

Najważniejsze jest jedno pytanie... Ile chcesz wydać, bo od tego zależy co można zrobić.
Ale dłubanie przy 1,6 raczej bym odpuścił, żeby uzyskać jakiś ciekawy efekt to koszty pójdą w tysiące.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Mike3003 » 8 paź 2016, o 23:19

Budżet... sam nie wiem szczerze powiedziawszy. Do 1000zł myślę max. Na pewno zmieniałbym tłumik końcowy, co nic nie da zapewne, ale to w kwestii estetycznej grałoby dużą rolę. A coś z układem wydechowym może, dolotem czy coś? Bo zależy mi po prostu na usprawnieniu pracy silnika, "odduszeniu" go w pewnym sensie. Da radę w cejocie coś takiego urzeczywistnić?
Mike3003

Postprzez Fador » 9 paź 2016, o 21:27

przy tym budżecie w silniku N/A bym się za mody nie zabierał, jeździj i oszczędzaj na coś bardziej podatnego na modyfikacje ;)
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Xiao7 » 10 paź 2016, o 14:25

Mike3003 napisał(a):A coś z układem wydechowym może, dolotem czy coś? Bo zależy mi po prostu na usprawnieniu pracy silnika, "odduszeniu" go w pewnym sensie. Da radę w cejocie coś takiego urzeczywistnić?

Jeśli zrobisz i jedno i drugie z pewnością silnik będzie lepiej wchodził na obroty, może zyskasz kilka "my little pony" :D
Ważne by robił to ktoś kto się zna a nie pierwszy lepszy "pan Kazio w stodole".
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.

Postprzez Fador » 10 paź 2016, o 14:31

Ja bym powiedział, że nawet tego nie odczujesz a wartości maksymalne przesuną się na jeszcze wyższe obroty.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez LHP » 10 paź 2016, o 16:48

Jak do budżetu dodasz jedno 0 to można coś pomyśleć ;) Najłatwiej wymienić skrzynie na jakąś z krótszym przełożeniem głównym (300-500zł ) a jak dla mnie jest spora różnica . Później doprowadź wszystko do stanu jak z fabryki , u siebie miąłem dobre sprzęgło bo działało i na co dzień nie sprawiało wrażenia że ślizga a po wymianie poprawił mi się czas od 0 do 100km/h co oznacza, że jednak delikatnie ślizgało. Następnie można by trochę poprawić kanały w głowicy (nie mówię tu od razu o powiększaniu kanałów ale o poprawieniu fabryki czyli wyrównanie wszystkich ostrych krawędzi i nadlewów) , można też wypolerować kanały wydechowe. Ja do CA0 planuje jeszcze wrzucić cały kolektor dolotowy z 2.0 lub 1.8 bo to też powinno trochę poprawić pracę silnika . Tyle że to wszystko bardziej zabawa dla własnej satysfakcji niż poważny tuning bo koni to pewnie wiele nie przybędzie a pracy bardzo dużo. Jak lubisz grzebać to warto się bawić jak chcesz żeby ktoś to robił za Ciebie to nie ma sensu.
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Postprzez Mike3003 » 11 paź 2016, o 11:10

Mi ostatnio właśnie się skończyło sprzęgło, kupiłem Colta jak pedał brał na samej górze. Też zauważyłem poprawę jak nowe założyłem. Dziękuje wszystkim za pomoc :D Super cotlmaniacy, że dajecie taki odzew :)! Jeśli będę miał możliwość to może w okresie 2017-2018 jakiegoś swapa uskutecznię, ale na razie budżet skromny. Dzięki i pozdrawiam wszystkich! :)
Mike3003

Postprzez conix » 17 paź 2016, o 00:54

Te 1.8 z cari podchodzi p&p?
Jeśli tak to można się zmieścić w tysiaku i zyskać parę koni.
conix

Dostał piw: 0
Województwo: Opolskie

Postprzez Patryk Cj0 » 17 paź 2016, o 05:14

tak pasoje ; )
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

• Strona WWW

Postprzez deny96 » 26 lut 2017, o 13:09

Witam, tak czytam wszystkie posty i widzę że zrobiłem błąd, 1.3 12v zaczął wciągać olej wiadrami i postanowiłem że zrobię swap, wpadł mi akurat w rękę colt 1.6 po dachu, według licznika 154tys, wnętrze w super stanie, zbliża się wiosna i będę robił swap, wiem wiem że lepiej 1.8 z cari ale już to kupiłem i przed wrzuceniem chciałbym coś pomodzić, z tego co wyczytałem wrzucę 421 z cari gdi, ale co z ssącym?? wałkiem?? jak wiadomo żeby auto coś miało lepiej pod maską trzeba doprowadzić większą ilość dawki paliwa i powietrza oraz odpowiedni wydech bo ciśnienie też musi być w układzie, może ktoś coś kiedyś kombinował z ssącym z gala 2.0?? ewentualnie rozwiercanie ssącego i większa przepustnica?? no i najważniejsze wałek rozrządu, krzywki to podstawa 'tuningu', miał ktoś możliwość porównać wałki, może ten z cari 1.8 lub z gala 2.0 będzie pasował do tej głowicy i zrobi robotę. Kiedyś bawiłem się z Hondą i tam dużo więcej jest info, bloki od 1.3 do 1.6 mają ten sam rozmiar tłoków, wystarczy było odpowiednio z każdego silnika wziąść jakiś element i złożyć, uwierzcie że 1.3 potrafiło tak wymiatać że nie jeden był zaskoczony. Nie chcę żadnego kompresora ani turbo, za duże koszty, chciałbym pomodzić 1.6 i wierze że coś uda się poprawić, tak do 120kucy i na tej skrzyni 1.3 już powinno się odpychać ładnie...Pozdrawiam
deny96

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Bystrica » 13 kwi 2017, o 07:38

tomchuck napisał(a):przyrost mocy mały, ale nie zapominaj że jakieś 30Nm też dojdzie, sohc ma moment podobny do gti. tylko moc mniejszą.
A jak powszechnie wiadomo... nie kuniami auto jedzie :P hehe

jest w porządku, miałem 1.8 SOHC i modyfikowane głowy, spożycie, układ wydechowy i 140PS i moment dać mu iść ... a to wielka różnica ... wielki
Bystrica

Dostał piw: 10
Auto: Colt CJO 1.4/88kW
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez KamilZ » 27 kwi 2017, o 18:31

deny96 napisał(a):Witam, tak czytam wszystkie posty i widzę że zrobiłem błąd, 1.3 12v zaczął wciągać olej wiadrami i postanowiłem że zrobię swap, wpadł mi akurat w rękę colt 1.6 po dachu, według licznika 154tys, wnętrze w super stanie, zbliża się wiosna i będę robił swap, wiem wiem że lepiej 1.8 z cari ale już to kupiłem i przed wrzuceniem chciałbym coś pomodzić, z tego co wyczytałem wrzucę 421 z cari gdi, ale co z ssącym?? wałkiem?? jak wiadomo żeby auto coś miało lepiej pod maską trzeba doprowadzić większą ilość dawki paliwa i powietrza oraz odpowiedni wydech bo ciśnienie też musi być w układzie, może ktoś coś kiedyś kombinował z ssącym z gala 2.0?? ewentualnie rozwiercanie ssącego i większa przepustnica?? no i najważniejsze wałek rozrządu, krzywki to podstawa 'tuningu', miał ktoś możliwość porównać wałki, może ten z cari 1.8 lub z gala 2.0 będzie pasował do tej głowicy i zrobi robotę. Kiedyś bawiłem się z Hondą i tam dużo więcej jest info, bloki od 1.3 do 1.6 mają ten sam rozmiar tłoków, wystarczy było odpowiednio z każdego silnika wziąść jakiś element i złożyć, uwierzcie że 1.3 potrafiło tak wymiatać że nie jeden był zaskoczony. Nie chcę żadnego kompresora ani turbo, za duże koszty, chciałbym pomodzić 1.6 i wierze że coś uda się poprawić, tak do 120kucy i na tej skrzyni 1.3 już powinno się odpychać ładnie...Pozdrawiam

Ja rozwiercilem kolektor ssący i dałem przepustnicę od gala 2.0 i jakoś efekt jest odczuwalny. Teraz czeka mnie zmiana kolektora wydechowego na taki rurowy od carismy i wywalam katalizator. Wstawiam środkowy przelotowy i na koniec Remusa. Mam nadzieję że będzie większa poprawa. Mam jeszcze większą przepustnicę ale muszę pokombinować z kablami. :-)
KamilZ

Dostał piw: 92
Auto: Galant 2.5 V6, Colt CAO 1.6
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum