Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Swap hamulców (co i jak?)

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez wikol » 26 sty 2017, o 10:00

Hamulce to bezpieczeństwo i nie ma co oszczędzać, mi już nie raz większe hamulce uratowały tyłek :)
"Life is simple. You make choices and you don't look back"
Moja zielona bejbinka CJ4A 1.8 DOHC SWAP
wikol
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 79
Auto: Mitsubishi Lancer Evolution IX
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Fragu » 26 sty 2017, o 10:36

LHP jeśli chcesz naprawdę mocne hamulce to celuj w Black Dragony, DBA czy SP Performance.

Za EBC przepłacisz - nie są warte swojej ceny, lepiej założyć ATE czy Zimmermanny.

To samo dotyczy klocków, green stuff wygrywają z ate/zimmermann kolorem ;p

Jeśli ma być porządnie to HAWK lub Galfer, jeśli przyzwoicie to ATE/Zimmermann, a trochę niżej Textar/TRW.

Myślę, że co colta z silnikiem 1.6/1.8 do normalnej jazdy bez problemu wystarczą tarcze 256mm.
Fragu

Dostał piw: 59
Auto: SATRIA
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez LHP » 26 sty 2017, o 15:25

Mi osobiście 256mm tarczy starczy ale nie ma żadnych lepszych tarcz i klocków do colta dla tego myślę o zmianie na większe gdzie już jest spory wybór tylko o ile w seryjnych rozmiarach brał bym porządny zestaw powiedzmy HAWK,Galfer to czy jak zmienię na większe to warto pchać się w górną półkę czy średnia i tak będzie lepiej hamować niż wysoka ale w mniejszym rozmiarze ?? Powiem tak trochę szkoda mi kasy bo parę złotych trzeba wydać i zastanawiam się czy będzie to dużo lepiej hamować i wolniej grzać tak żebym wiedział na co poszła kasa (swap hamulców to koszt zapasowego silnika i z dwa pełne baki paliwa :D )
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez macieekg » 26 sty 2017, o 15:44

Do 256 są EBC RedStuff i tarcze też idzie znaleźć nacinane i nawiercane.
Kolega Sirobur kupował takie.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Fragu » 26 sty 2017, o 15:54

LHP

http://www.brakes.pl/product_info.php/t ... c155bfc90c

http://www.brakes.pl/product_info.php/k ... c155bfc90c

;)
Fragu

Postprzez LHP » 26 sty 2017, o 16:17

Nacinania i nawiercania to mnie nie przekonują raczej wole zostać przy pewnych i sprawdzonych gładkich tarczach. To nie ma wyglądać tylko ma hamować ;)
Fragu zaciekawiłeś mnie tymi klockami pytanie jak szybko się zużywają albo jak szybko zużywają tarczę ;) Używałeś ich ??
LHP

Postprzez Fragu » 26 sty 2017, o 18:39

Osobiście jeszcze nie używałem, ale sporo znajomych rajdujących stawia na takie klocki.
Razem z HAWKami są polecane również do aut z mało wydajnymi układami hamulcowymi (czyli wszystkie Mitsu w serii :D )

Boję się, że te klocki mogą wykończyć zwykłe gładkie tarcze (ATE/ Zimmermann, EBC) bardzo szybko.

Może zrób inaczej:

- zaciski z Carismy poliftowej pod tarcze 282mm,
- tarcze od mini R53-R56 (276mm lub 281mm)
- klocki od Cari polift.

Na samym zacisku i wielkości tarczy masz spory zapas jak na Colta - załóż ATE/Zimermann i po krzyku ;)
Fragu

Postprzez LHP » 26 sty 2017, o 22:49

Orientujecie się czy tarcza 294 mm zmieści się w 15 calowej feldze ?? Zacisk z galanta .

Fragu właśnie tak chyba zrobię , większa tarcza a tańsza eksploatacja , na chwile obecną zajeżdżam 2-3 komplety klocków w rok i 1-2 komplety tarcz .
LHP

Postprzez wikol » 27 sty 2017, o 07:01

LHP napisał(a):Orientujecie się czy tarcza 294 mm zmieści się w 15 calowej feldze ?? Zacisk z galanta .

Nie mieści się.
"Life is simple. You make choices and you don't look back"
Moja zielona bejbinka CJ4A 1.8 DOHC SWAP
wikol
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 79
Auto: Mitsubishi Lancer Evolution IX
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Fragu » 27 sty 2017, o 08:11

No to nie ma się nad czym zastanawiać.
Z Outka faktycznie już 16", do colta 1.6 tarcza 294mm to przerost formy nad treścią. ;)
Fragu

Postprzez Jabol1985 » 15 lut 2017, o 22:14

Podzielę się z Wami pewną nowinką... zakupiłem zaciski z Sigmy i chcę je zregenerować... wydaje mi się że jak każdy normalny człowiek nie lubię przepłacać - chodzi mi o zestaw regeneracyjny do zacisków: tłoczki, gumki itp., oryginalne na allegro cena od 130zł, znalazłem oczywiście jeszcze od Gala do zacisków 2tłoków za 75zł - 1kpl, wszyskto by było OK ale szanowny pan ze sklepu nie był w stanie odpowiedzieć na pytanie jaką tłoczek ma wysokość (oryginał 43/45 mm), zaryzykowałem i kupiłem okazuje się że różnią się ok 3mm bo mają 43/48, wiosną będę regenerował na tych właśnie tłoczkach i zapewne napiszę Wam czy wszystko jest OK i czy można zaoszczędzić połowę kasy na regeneracji obu stron czy może kasa poszła w błoto...
Jabol1985

Dostał piw: 16
Auto: MITSUBISHI COLT CA0 1.6
Województwo: Pomorskie

Postprzez Jabol1985 » 15 lut 2017, o 22:16

A tu link do zestawu...

http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zaci ... 58623.html
Jabol1985

Dostał piw: 16
Auto: MITSUBISHI COLT CA0 1.6
Województwo: Pomorskie

Postprzez KamilZ » 16 lut 2017, o 17:31

Ja założyłem zaciski z carismy 1.8gdi i tarcze 276 z mini Mikoda nacinana i w colcie hebel jest jak należy czyli kosa :-) Fakt że jest jeszcze na dotarciu ale już jest mega więc będzie tylko lepiej :-)
KamilZ

Dostał piw: 92
Auto: Galant 2.5 V6, Colt CAO 1.6

Postprzez LHP » 16 lut 2017, o 17:36

Te zaciski z carismy rozumiem że są jedno tłoczkowe ?? I jakie klocki założyłeś do mikody ?? Zastanawiam się ile wytrzyma klocek na nacinanej tarczy .
LHP

Postprzez bonsao » 16 lut 2017, o 18:45

Skopiowałem z innego tematu o swapie hamulcy tuning-mechaniczny/swap-zaciskow-i-tarcz-hamulcowych-na-wydajniejsze-t1696-20.html moze sie komuś przyda
Zaciski już mam kupione od Sigmy kupiłem za małą kasę ale okazało się że tłoczki do wymiany a do sigmy komplet naprawczy firmy AUTOFREN SEINSA D4-1577C kosztują na jeden zacisk 149zł no i myślałem ze mnie szlak trafi ale poszperałem w internecie i kupiłem zestaw od galanta dwutłoczkowego AUTOFREN SEINSA D4-1370C za 2komplety 123zł. Tłoczki różnią się tylko wysokością te od sigmy mają 45mm a te od galanta 46,8mm średnica ta sama 43mm no i średnica góry jest inna tam gdzie nachodzą te osłony gumowe ale gumy są w nowym zestawie czyli nie problem. Wszystko ładnie pasuje jak się sprawuję powiem jak założę heble. Myślę że ta wysokość tłoczków zrekompensuje się że tarcze w sigmie są grubości 24mm a te od mini coopera maja 22mm.

Obrazek
Od sigmy

Obrazek
od galanta[/quote]
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez KamilZ » 17 lut 2017, o 14:37

LHP napisał(a):Te zaciski z carismy rozumiem że są jedno tłoczkowe ?? I jakie klocki założyłeś do mikody ?? Zastanawiam się ile wytrzyma klocek na nacinanej tarczy .

Zacisk jednotloczkowy z klockiem firmy no name bo dostałem w gratisie więc takie założyłem. Później kupię lepsze klocki jak te się skończą. :-)
KamilZ

Postprzez KamilZ » 17 lut 2017, o 14:43

bonsao napisał(a):Skopiowałem z innego tematu o swapie hamulcy tuning-mechaniczny/swap-zaciskow-i-tarcz-hamulcowych-na-wydajniejsze-t1696-20.html może się komuś przyda
Zaciski już mam kupione od Sigmy kupiłem za małą kasę ale okazało się że tłoczki do wymiany a do sigmy komplet naprawczy firmy AUTOFREN SEINSA D4-1577C kosztują na jeden zacisk 149zł no i myślałem ze mnie szlak trafi ale poszperałem w internecie i kupiłem zestaw od galanta dwutłoczkowego AUTOFREN SEINSA D4-1370C za 2komplety 123zł. Tłoczki różnią się tylko wysokością te od sigmy mają 45mm a te od galanta 46,8mm średnica ta sama 43mm no i średnica góry jest inna tam gdzie nachodzą te osłony gumowe ale gumy są w nowym zestawie czyli nie problem. Wszystko ładnie pasuje jak się sprawuję powiem jak założę heble. Myślę że ta wysokość tłoczków zrekompensuje się że tarcze w sigmie są grubości 24mm a te od mini coopera maja 22mm.

[ Obrazek ]
Od sigmy

[ Obrazek ]
od galanta
[/quote]
Tylko pytanie czy jak założysz nowe tarcze 24mm i nowe klocki to czy to się wszysko zmieści jak tloczek jest wyższy.
KamilZ

Postprzez bonsao » 18 lut 2017, o 09:01

Tego ci nie powiem bo w Ca0 mam założone tarcze od Mini grubość 22mm .Podejrzewam że nie było by problemu bo z tego co pamiętam to po wciśnięciu tłoczków do końca było sporo luzu tak że te 2mm chyba by nie stanowiło problemu ale jest to nie sprawdzone A od czego ty dopasowałaś tarcze hamulcowe u siebie w CA0 ?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez KamilZ » 18 lut 2017, o 20:16

No właśnie od mini, 276 średnica ale nie pamiętam grubości, chyba 22mm.
KamilZ

Postprzez Tarzan » 21 lut 2017, o 22:37

Podepnę się pod temat, żeby nowego nie zakładać. Ile mniej więcej może kosztować nowy kompletny zestaw bębnów do CJ0? Znalazłem jakieś bębny po 130zł za sztukę, ale to same bębny. No i czy jeśli zmieniać na nowe, to seria, czy jakieś inne?
Tarzan

Dostał piw: 2
Auto: CJ0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum