Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Wasiu » 3 lis 2016, o 13:18

Siemanko wszystkim, nie znalazłem nic na na temat modyfikacji tego silnika dlatego zakładam nowy wątek. Jak w temacie posiadam Colta CZ3 z silnikiem 1.3, chciałbym zrobić coś, aby przyjemnie mruczał. Wiem że najlepszy do kombinowania jest CZT, ale narazie nie zamierzam zmienić auta i chce sie wziąć za obecnego. Co możecie polecić ?
Wasiu

Dostał piw: 0
Auto: Colt CZ3
Województwo: Mazowieckie

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Swistakovy » 3 lis 2016, o 13:51

Zmień wydech na tzw "przelot" plus fajny końcowy :)
Swistakovy

Województwo: Wielkopolskie

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Fador » 4 lis 2016, o 10:26

Zanim kupiłem CZT miałem CZ3 1.3. Podsumowując - zostaw jak jest.
A pomysły wstawiania przelotu zostaw hondziarzom, jak nie robisz grubych zmian w silniku to potrzebujesz w wydechu kompresji i podciśnienia za zaworami wydechowymi. W swoim CZ3 wstawiłem stożek Fujita 2.75" i końcowy tłumik Ultera. Hamownia pokazała 105KM ale wartości maksymalne mocy i momentu przesuneły się jeszcze wyżej. Czy było to odczuwalne na codzień? Nie. Później ojciec kupił polifta z tym samym silnikiem. Hamownia na serii pokazała też dokładnie 105 KM. Chcesz modzić zmień samochód na CZT, zaoszczedzisz mnóstwo pieniędzy.
A, jakbyś jeszcze wpadł na pomysł remapu - też to konsultowałem z człowiekiem, który stroi rajdówki i który później stroił mi CZT - nawet sie podjąć nie chciał remapu tego N/A. Powiedział szczerze, że nie warto.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Wasiu » 4 lis 2016, o 16:08

Czyli moc zostawić w spokoju...Hmm jedynie tą końcówkę Ultera wrzucę, chce żeby jakoś fajnie mruczał, a filtr K&N warto wydać te 200 zł ?
A jak jest z obniżeniem ? Na co zwracać uwagę ? Nie ukrywam, że kiedy go zobaczyłem powiedziałem, że musi być niższy :P Najbardziej do mnie przemawia Eibach, ale mój portfel boi się konsekwencji po zamontowaniu samych sprężyn :/
Wasiu

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Fador » 4 lis 2016, o 22:45

ta wkładka KN wystarcza nawet na 260KM w CZT, nie wykorzystasz jej potencjału nawet w połowie, seryjna wkładka też Cie nie ogranicza w dolocie. Komputer i tak sobie wszystko sam przeliczy, mocy tym nie zyskasz.

Eibach jest fajny, ale już nie do dostania. Przede wszystkim zwracaj uwagę na to, do której wersji kupujesz sprężyny. Są osobne do CZT/diesla, osobne do 1.1/1.3. Różnica w nacisku na przednią oś jest spora. Podobną wygodę co eibach oferuję już tylko MTS. Sam na nich jeździłem w CZT, montowaliśmy takie ostatnio u ttomo, w przyszłym tygodniu i u Toviji zagoszczą. Spokojnie wytrzyma seryjny amortyzator obniżone o 30mm sprężyny.
Upierdliwa robota jest z przodu. Do rozebrania podszybie i spsikaj sobie obficie wcześniej łączniki stabilizatora. Podejrzewam, że tam budowa podobna do CZT i bez ich odkręcenia chociaż z jednej strony nie wyciągniesz mcphersona. Z łącznikami ostrożnie bo przy odkręcaniu lubią pękać. Jak będziesz miał to wszystko na wierzchu warto pomyśleć o wymianie górnego mocowania amortyzatora i łożysku - jest plastikowe. Rozkręcenie samego mcphersona będzie wymagało ingerencji mocnego klucza pneumatycznego jak nie masz przelotowych grzechotek, które się tam zmieszczą (standardowe przelotowe grzechotki nie wchodzą). Z tyłu wymiana samych sprężyn praktycznie nie wymaga nawet ich ściskania, jak masz podniesione auto i trochę krzepy w łapach to ją wyciągniesz rękami :D Na przykładzie ostatnich kilku CZx, w których robiłem zawieszenie polecam przy okazji zweryfikować stan lewej podłużnicy i belki pod zderzakiem z tyłu, pojawiały się ślady korozji. Jak masz podniesione auto z tyłu i ściągnięte koło to odkręć sobie też sam amortyzator - jedna śruba. Sprawdź jego górne mocowanie (to stalowe). Może wymagać oczyszczenia z rdzy i psiknięcia czymś antykorozyjnym.

Aha, gumy pod spręzyny - pewnie będziesz je chciał wymienić przy okazji a w intercarsie i podobnych najczęściej ich nie ma. Poratuje Cie w tej sytuacji sklep Mitsustyle w Pszczynie. Nie patrz na ceny na stronie, tylko napisz do nich maila.

Łączac fakt rozebrania podszybia i mitsustyle - może przy okazji już montaż rozpórki? :D Jeździłem CZ z rozpórką i bez - różnica wyczuwalna.
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Wasiu » 5 lis 2016, o 22:55

Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź, na pewno skorzystam :D
Wasiu

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Wasiu » 6 lis 2016, o 14:17

Czy rozpórka od colta 09-12 pasuje do cz3 ? Jest jedna na Allegro w dobrej cenie
Wasiu

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Fador » 6 lis 2016, o 14:43

Logika podpowiada, że powinna, ale w praktyce nie próbowałem. O rozpórke też możesz zapytać w mitsustyle jak nic innego nie znajdziesz.
Fador
Klubowicz
Klubowicz

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Wasiu » 4 paź 2017, o 21:52

Odkopuję temat ;)
Chce kupić wydech końcowy ww. Ultera, orientuje się ktoś jakie są wymiary i gdzie mogę dostać coś w dobrej cenie ?
Wasiu

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez mecenas91 » 19 lip 2018, o 02:45

podłączam się do pytania o końcówkę Ultera
mecenas91

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Wasiu » 20 lip 2018, o 14:06

Szukaj na stronie ultera, a jak nie to dzwoń po sklepach internetowych. Na pewno pomogą ;) Ja w końcu założyłem Fox'a kupionego od właściciela jednego z Warszawskich Coltów
Wasiu

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez mecenas91 » 29 sie 2018, o 18:53

I jak ta końcówka ? Jesteś zadowolony ? Słychać różnice ?
mecenas91

[CZ3] Modyfikacje 1.3

Postprzez Wasiu » 8 wrz 2018, o 09:38

Dźwięk jest delikatnie bardziej buczący, przy 3,5k obrotów daje świetny efekt jak na taki silnik ;)
Wasiu

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum