Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CAO] Wyciek paliwa? I wyciek oleju

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Nenek_ » 8 cze 2015, o 14:07

Cześć wszystkim!
Od listopada jestem posiadaczem fioletowego colta 95` (oryginalnie był biały ale poprzedni właściciel go przemalował :( )
I mam kilka pytań :D

1. Obrazek
Widać tu przewód od wlewu paliwa i przewód odpowietrzający(tak to się nazywa? :D) Są one jakby wilgotne tak samo jak i wahacz pod nimi.
Gdy wchodziłem do garażu często czułem jakby zapach benzyny. Mam się tym martwić? Generalnie nie zauważyłem żeby paliwko ubywało czy coś. Możliwe żeby po prostu troche benzyny jakoś przeciekało ale tylko przy dolewaniu?

2. Wycieka olej....
Chyba ciut ze skrzyni i z silnika. Tragedii nie ma ale ideału też nie :D
Zdjęcia dam później albo jutro. Nie mam dziś zbytnio czasu

3.Te gumowe harmonijki na końcówkach obu drążków kierowniczych przy maglownicy są pęknięte...
Czy to tragedia? Nie uśmiecha mi się rozbierać pół zawieszenia, robić zbieżność itp. Żaden płyn nie ucieka a w komorze silnika nie ma tylu zanieczyszczeń. Da radę tak na razie jeździć?

4.Obrazek
Możliwe żeby to koło było ze skosa czy to tylko mi się wydaje? :D
Ostatnio jakoś to zauważyłem. Może siadać zawieszenie czy coś? Wydaje mi się że jest w niezłym stanie, nie zgnite itp.

5. Tak przy okazji :D
Wasze auta też są takie głośne? :|
Nie wiem czy to wina po prostu słabego wygłuszenia czy siadają łożyska(piasta z tyłu była już wymieniana ale na używaną :roll: ) Hałas jest spory podczas jazy

Sorki że tak namieszałem i sporo spraw w jednym ale nie wiem czy jest sens zakładać nowy temat na każde pytanie jeśli niektóre odpowiedzi mogą być jednozdaniowe :lol:

Dzięki za odpowiedzi jeśli się pojawią :D
Nenek_

Dostał piw: 0
Auto: Fiołkowy CAO ^^
Województwo: Świętokrzyskie

Postprzez tresorex » 8 cze 2015, o 14:20

1. U mnie nawet przy wymienionej rurze czuć opary benzyny więc to raczej normalne. Jak nie widać że leje się paliwo to tylko przetrzyj szmatą i po zatankowaniu zobacz czy nie kapie. A że rdzewieje to w CA0 normalka niestety :(

3. Te harmonijki wymień czym prędzej! Jak wleci piach w maglownice to się zajeździ... Żeby je wymienić musisz tylko zdjąć końcówki drążków (pewnie od razu będą do wymiany jak nie były wymieniane), nie musisz rozbierać zawieszenia :)

4. Tylne zawieszenie ma regulacje skosu koła... Też to wyreguluj bo będzie ci zdzierać bieżnik tylko po boku opony i będzie się kiepsko prowadził. Czujesz może jadąc prosto że po wjechaniu w jakiś dołek na drodze dupa auta lekko ucieka na bok i zaraz wraca?
To pochylenie możesz spróbować sam ustawić do pionu. Na dole są specjalne śruby mimośrodowe z miarką. Ale może się zdarzyć że są już skręcone na maxa i nic nie ustawisz, albo że nie idzie ich nawet ruszyć. Sprawdź też jeśli śruby są ok czy nie masz skrzywionego jakiegoś wahacza.

5. Tak, CA jest dość głośne w środku. Ale jak masz wyjechane łożyska to będzie huczeć mocniej niż normalnie ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Nenek_ » 8 cze 2015, o 14:30

Co do 3.
A zbieżność? Wystarczy liczyć obroty czy coś w tym stylu? Takie coś słyszałem gdzieś

A do tych łożysk sam nie wiem. Tyne koła po podniesieniu i kręceniu niby cicho śmigają. Ale przednie troche hałasują. Tylko nie wiem czy przez łożyska czy przez hamulce... Poprzedni właściciel je wymieniał (klocki+tarcze) i to wszystko chyba jeszcze nie dotarte. Troche hałasują one i wręcz ciężko się kręci kołami :/

Ale cóż. Takie uroki dwudziestoletniego auta :D

A do zawieszenia-autko raczej dobrze się prowadzi. Posprawdzam to jak znajdę czas. Teraz trzeba roboty szukać bo kasy brakuje!!! :D

Dzięki za odpowiedź!
Nenek_

Postprzez tresorex » 8 cze 2015, o 15:12

Jak zakładasz te same końcówki to powinno wystarczyć. Ja teraz wymieniałem na nowe i niby ustawione jak poprzednie a koła się rozjechały :(
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Nenek_ » 8 cze 2015, o 15:35

Hmmm
To luz. Pocieszyłeś mnie troszeczkę :D
Właściwie to fakt. Gdyby drążki może wymontowywał to mogły by być problemy a nie same końcówki

Dzięki jeszcze raz
Nenek_

Postprzez Nenek_ » 8 cze 2015, o 22:56

Co do tego skośnego koła. Gdzie tak +/- jest ta śruba do regulacji?
Obrazek

I sprawa oleju. Kilka zdjęć skrzyni a właściwie jej łączenia z silnikiem i silnika:
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek

Myślę że się połapiecie :)

I jak? Szykuje się coś grubszego? Aż strach pytać :|
Nenek_

Postprzez Alkanick » 8 cze 2015, o 23:10

Ej serio to jest dziwne, wymieniałem drążki na niemal że identyczne jakie miałem poprzednio a zbieżność tak się pokićkała że na gołe oko wyglądało to przezabawnie :D

Tu na żółto masz zaznaczone mimośrody:
Obrazek
Tylko one jak są stare i zastałe ciężko się kręcą do tego same nakrętki lubią się ukręcać uważaj na nie ;)

Co do wycieku to może z pod głowicy albo z pokrywy, mogę tylko zgadywać :P to na skrzyni to pewnie olej z silnika po prostu spływa z góry na nią.

Rurkę możesz zdemontować przeczyścić, odmalować i dać nowy cybant, prędzej czy później zacznie kapać przy tankowaniu ;)

Co do tylnych kół ja mam podobnie tylko że mam stare sprężyny -30mm plus do tego dwie osoby na kanapie, robi się lekki negatyw :P jedyne minusy to takie jakie opisał Tresor

Hamulce zawsze możesz zdjąć i skontrolować/rozruszać bez wypinania z przewodu, ja tak robię raz w roku i jest OK. Tylne nawet dwa razy tylko że w moim siedzą tarcze i wymagają większej 'opieki' chyba częstszej jak w GTi a są te same tylko mniejszej średnicy :P
Ostatnio edytowano 8 cze 2015, o 23:23 przez Alkanick, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Postprzez Nenek_ » 8 cze 2015, o 23:19

To dzięki! :D

Generalnie pierdółki. Teraz najdłuższe wakacje w życiu to trzeba nad tą "skarbonką" popracować :)
Tylko ten olej mnie przeraża. Ajajaj :D
Nenek_

Postprzez tresorex » 9 cze 2015, o 08:46

Ten olej to wygląda jak spod aparatu zapłonowego. Tam jest oring.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Nenek_ » 9 cze 2015, o 13:57

Możliwe. Pod nim też widać troche oleju. A jakie wymiary są tego oringu? Gdzie go dostanę?
Nenek_

Postprzez tresorex » 9 cze 2015, o 14:13

Nie pamiętam, mam jeden aparat na wierzchu, ale nie mam suwmiarki żeby zmierzyć :( Najlepiej wyjmij aparat i podjedź do sklepu z uszczelkami to coś dobiorą. Ja dałem chyba 2zł za to.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Nenek_ » 9 cze 2015, o 14:19

Okey, dzięki
Znajdę czas to rozbebeszę go trochę i poszukam gdzieś takiej uszczelki
Nenek_

Postprzez ludinho1 » 9 cze 2015, o 16:11

oring do aparatu ma Reksio . Przejrzyj jego temat bo tam napisał że może komuś odstapić :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez REKSIO » 9 cze 2015, o 21:40

Jak chcesz jutro Ci zmierzę oring. Ja swój nowy oryginalny założyłem u siebie. Najlepiej podejść do sklepu z "oringami" i dobrać zapłacisz do 5 zł, ja za swój 20zł płaciłem więc jest różnica.. sprawdź czy na pewno spod aparatu ci cieknie (u mnie tez myslalem że spod aparatu a okazało się że ciekło przez czujnik ciśnienia oleju)
"Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność.."

Na CM od 13 luty 2014
REKSIO
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 25
Auto: Białe
Województwo: Śląskie

Postprzez Nenek_ » 9 cze 2015, o 22:07

Teraz jakoś czasu nie mam i nie wiem kiedy go znajdę :|
Kupa rzeczy na głowie ale jeśli zmierzysz i podasz rozmiar to będę wdzięczny. Jeśli się okaże że ta uszczelka jest wadliwa to łatwiej będzie dobrać. Dzięki za zainteresowanie :D
Jeśli będę miał jakieś problemy to na pewno się odezwę :)
Nenek_

Postprzez REKSIO » 10 cze 2015, o 01:59

Masz wymiary: ;)
Obrazek
"Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność.."

Na CM od 13 luty 2014
REKSIO
Klubowicz