Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0]swap CA4A na silnik od galanta E55A

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

swap CA4A na silnik od galanta E55A

Postprzez bonsao » 26 wrz 2013, o 13:50

ślepy napisał(a):zrobisz wszystko na tip top to bedzie si. zdrowe 1.6 juz ciagnie fajnie juz z niskich obrotów bo od 2000rpm masz 120nm ze 137nm przy 5000rpm

Masz racje ale jedz 1.6 na czwartym biegu żeby było 2000obr/min i zaczni przyspieszać czy wyprzedzać .Jak nie zapniesz trójke to trwa to niezbyt dynamicznie i tu czuć różnice miedzi tymi silnikami na tym 2.0 już auto rwie do przodu z czwórki czy nawet z piątki.Mam teraz trochę porównania po jeździe tym i tym. Ale powiem wam że nawet przy 1.6 jak zapodałem opony 17/60 13 to było czuć ze autko się lepiej zbiera no ale spód haczył o wszystko co się tylko pojawiło na drodze. Teraz te oponki są w Hyundaiu Accencie 1.3 mojego chrześniaka i każdy jak z nim jedzie to się pyta czy on ma silnik 2.0 bo auto nieźle przyspiesza.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez macieekg » 26 wrz 2013, o 14:27

A komputer masz z 2,0 czy 1,6? Tutaj też może być różnica.
Tu na forum ktoś kto robił taki swap mówił, że na ECU z 1,6 to działa. Lecz na ECU z 2,0 lepiej on jedzie.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bonsao » 26 wrz 2013, o 16:12

Kompa mam z 2.0 wsadzonego .Tylko mam jakąś większą przepustnice założoną może w tym problem. Nie wiem jaka powinna być(rozmiar ) mam na pewno większa bo jak czyściłem przed założeniem i porównywałem bo mam druga w zapasie(wykęcana z silnika galanta 2.0)i jest taka sama średnica co w 1.6 50mm, a ta co jest założona ma 54mm.. Chyba ze ta co wykręcałem już kiedyś była zmieniana.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez macieekg » 26 wrz 2013, o 20:01

Gal 2,0 SOHC ma identyczną przepustnicę jak colt CA4A.
Może to kwestia tego nieszczęsnego wydechu.
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 26 wrz 2013, o 21:39

To w takim razie w mojm silniku już ktoś wymieniał przepustnice na większą. A co byście proponowali z wydechem jaka średnica rury? ciekawe jaka jest w galancie?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez macieekg » 4 paź 2013, o 10:42

Jak kształtuje się spalanie po tym swapie?
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 4 paź 2013, o 19:06

Powiem tak auto jest na gaz przeciętnie na silniku 1,6 spalanie było w granicach 9,5 litra LPG jazda mieszana ,na tym silniku jest do końca nie sprawdzone jeszcze bo ja jak tylko wsiądę to ciągle coś sprawdzam i daję mu popalić. Narazie przy 3 tankowaniach wyszło 10,8 litra LPG (spodziewałem się więcej )przy jeździe mieszanej ale muszę przyznać że teraz nie sposób jeździć wolno auto samo się rwie do przodu.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 16 paź 2013, o 07:46

Pisze tu w swoim temacie bo przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Skoro silnik galanta po Swapie jeździ na komputerze z 1.6 tylko podobno trochę słabiej to może by się okazało ze po wstawieniu kompa z Galanta 2.0 do colta 1.6 auto by sie zaczeło szybciej odpychać.Warto by to było sprawdzić zwłaszcza że mam teraz 2.0 więc można by było zmienić kompa z kimś kto ma 1.6 i sprawdzić czy to coś dało.To mógłby być tani mod silnika 1.6. Co o tym myślicie?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RoXall » 18 paź 2013, o 00:39

Jak się nie spróbuje to się nie przekonamy.
Szkoda, że nie wala mi się taki komp to bym z chęcią sprawdził. Zwłaszcza, że leży mi kolektor ssący z przepustnicą z gti to i kompa bym wrzucił...

Niech się wypowie ktoś kto się zna.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4

Postprzez dymano » 14 paź 2014, o 13:50

Bonsao co nie opisales dalszych modow o fajnym tlukmniku alu nowy filmik jak sie zbiera od 0 do 100
Mitsubishi Colt CA0 1.8 DOHC (Czerwona strzala)
Hyundai Accent 1.3
MItsubishi Colt 1.3 C50
dymano
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 21
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 + 1.8 dohc

Postprzez bonsao » 14 paź 2014, o 21:50

Co tu pisać wstawiona sportowa kierownica fotele od c52 jak bedę miał fotki to wrzucę .Jak przyjadę do kraju to trochę pożonglujemy komputerami ecu bo ja mam ten od 2.0 i od 1,6 a dymano ma u siebie z 1,8 126KM wiec trochę pożonglujemy nakrecimy filmiki i będzie porównanie z tym ze przydał by się jakiś colt z silnikiem 1,6 do tej żonglerki kompami.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dymano » 14 paź 2014, o 22:10

Przyjedziesz zacznie sie sezon bo wiadomo zima to czas na baczki a nie starty na kresce ale jak bedzie sezon to masz wyzwanie odemnie :P

Podejmujesz sie?

A jesli o ecu to mozna by bylo sprawdzic osiagi na hamowni zrobienie na 1.8 z ecu od 1.8 a potem 1.8 z ecu z 2.0 tak samo mozna zrobic z twoim 2.0. bonsao co o tym myslisz
Hyundai Accent 1.3
MItsubishi Colt 1.3 C50
dymano
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 15 paź 2014, o 19:49

Hamownia to drogi gips który mam głęboko w dupie że się tak brzydko wyrażę wszyscy gonią za KM jak najwięcej a później taki Edgar goli takie po 170,180 KM coltem gti który miał zaledwie 134KM czy jakoś tak pamiętam ze nie było 140KM (czytaj pierwsze posty Edgara nawet z tego wyszła niezła awantura bo niektórzy nie chcieli mu uwieżyć). Mnie wystarcza dupohamownia i to co się dzieje na drodze jak wyprzedzam albo czasami gość próbuje przyszpanować bo ma nowsza fure. Po moim filmiku też bylo że "dupy nie urywa jeździ podobnie jak moje 1,6" ale ja wiem jak jeździł silnik 1,6 który trzymał ciśnienie na cylindrach bo po wymianie uszczelki pod głowica mechanior sprawdzał , a wiem jaka była różnica i jest przy silniku 2.0.Na pierwszej jeździe pierwsza moja myśl to żeby mi się syn nie roztrzaskał bo on tym jeździ do łodzi na studia . Zresztą wszyscy którym dałem się przejechać tym autem byli pod wrażeniem. Zresztą jak będę w Polsce wszystkich chętnych zapraszam będą mogli się osobiście przejechać i się przekonać. Wszyscy gonią za silnikami z głowicami DOHC a wiekszość tych silników już swoje przeszło i lubi sobie chlapnąć olej.Ja z tym problemów nie mam od wymiany do wymiany zero jakichkolwiek dolewek oleju. Nie mówi że nie chciał bym mieć silnika dohc ale nie zawszelka cenę. Może w przyszłości się pomyśli o zmianie czapy jak będzie kasa i chęci. Mnie cieszy jak silnik ma mocny dół nie górę bo z wysokich obrotów rzadko się korzysta. To tyle na ten temat. To teraz porównajmy parametry np do colta gti 1,8 140KM przy6500 rpm Max moment obrotowy [Nm] 167 ,Galant 2.0SOHC 137KM przy 6000rpm Max moment obrotowy [Nm] 176. Podejżewam że te 3KM w GTI dupy nie urywa.Fajnie by bylo na kresce sprawdzić.
Ostatnio edytowano 15 paź 2014, o 21:42 przez bonsao, łącznie edytowano 1 raz
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dymano » 15 paź 2014, o 21:28

Bonsao bardzo przekonujaca wypowiedz na temat modów auta i po co to się wszystko robi.

A na kreche to napewno skoczymy.
Hyundai Accent 1.3
MItsubishi Colt 1.3 C50
dymano
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RoXall » 13 sty 2015, o 22:39

Panowie otóż przestrzegam, że dokładnie rok temu wkładałem do ca0 1,6 komputer z gala 2,0 sohc i z deski rozdzielczej słyszałem po przekręcaniu kluczyka dziwne trzaski przekaźników, włączały się i wyłączały jak szalone pstryk pstryk pstryk. Z obawy o uszkodzenie tychże przekaźników (~w okolicy licznika) nie zaryzykowałem przekręcenia dalej kluczyka w kierunku zapłonu. Zresztą obstawiam, że jedyny minus jaki by się pojawił to zwiększone spalanie, kopcenie w wyniku przelewania silnika ale chciałem sprawdzić. Plusów raczej by się nie uświadczyło :).

Druga sprawa Bonsao mówisz o momencie od dołu ale niestety sohc i nie ważne, czy to 1,6 czy 1,8 ma tego momentu mniej w stosunku do 1,8 dohc przez całą wielkość wykresu. Nanosiłem dane na wykres. Podejrzewam, że w kwestii sohc 2,0 będzie identycznie do jakiegoś fragmentu, gdzie po prostu 2,0 ma go więcej => strzelam w okolicy 4k rpm . Ponadto ciężko jest porównywać te silniki bo mają różne średnice tłoka. W przypadku 4g92 i 4g93 jest łatwiej bo różnią się tylko skokiem i garbami na tłoku (sprężanie). Średnica zaś jest ta sama.

Jedno jest pewne na pewno jest lepiej niż w 1,6 :) zwłaszcza w kwestii wyprzedzania na 4 czy 5 biegu.

edit:
Konie mówią nam o tym jaką prędkość końcową da się uzyskać na każdym biegu co współ idzie przeważnie z tym jak wysoko silnik się kręci. Ma to z kolei przełożenie na lepsze okolice momentu obrotowego po wrzuceniu kolejnego biegu. Ale tu też swoje skrzypce gra skrzynia.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 14 sty 2015, o 06:47

Fajnie to objaśniłeś. Tylko po ostatnim wyścigu z Dymano i starych postach Edgara z wyścigów jakoś sceptycznie podchodzę do KM i momentu obrotowego. Czyżby aż takie znaczenie miała skrzynia biegów że silnik 2.0 sohc 137KM skrzynia od 1,6 vs 1,8 sohc 126KM skrzynia 1.3 dostaje baty aż o 2 długości czy po prostu u mnie zdechły konie ? Silnik pali na dotyk oleju nie bierze. Dzisiaj sprawdzę ciśnienie na cylindrach może tu tkwi przyczyna.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dymano » 14 sty 2015, o 09:01

Bonsao pamietaj przyczyna bylo silzgajace sie sprzeglo :D . A tak serio ciekawi mnie dlaczego az taka odlegloscia wygralem. Skrzynia az tak duzo nie mogla dac wiadomo mniejszy przeklad biegow ale bez przesady. Tak jak piszesz problem musi tkwic w silniku. Ale to mozemy tylko gdybac sprawdzisz dzisiaj cisnienie to sie okaze.
Hyundai Accent 1.3
MItsubishi Colt 1.3 C50
dymano
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez RoXall » 19 sty 2015, o 21:59

Panowie to właśnie skrzynia i wielkość kół ma olbrzymi wkład w czas do setki.

1,8dohc i 1,6sohc do końca drugiego (okolice setki) biegu idą niemal łeb w łeb. Na trzecim biegu gti powiększa swoją przewagę drastycznie - wręcz bombarduje 1,6.

Sprzęgło, kapcie, wydech, zamach wszystko ma znaczenie w takich pojedynkach.

PS>Ścigajcie się na dłuższym dystansie a odrobisz stratę z nawiązką na tej skrzyni.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 20 sty 2015, o 07:14

Poprawiłem parę rzeczy brudny jak święta ziemia filtr powietrza , dziurawy dolot i piszczące paski. Staniemy jeszcze raz na kresce i tak jak mówisz RoXall na dłuższym dystansie .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dymano » 20 sty 2015, o 14:20

Okey czekam kiedy o ktorej i gdzie ? :P
Hyundai Accent 1.3
MItsubishi Colt 1.3 C50
dymano
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum