Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Różnice zawieszenia glxi vs gti vs 4x4

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez maćku » 21 wrz 2014, o 23:47

Witam!

Tak jak w temacie,chciałbym znać różnicę pomiędzy zawieszeniami zwykłego glxi,gti i 4x4.

Na dzień dzisiejszy wiem,że w GTI vs glxi z przodu jest w gti grubszy stabilizator i jest też z tyłu gdzie w glxi nie ma go wcale. Słyszałem też, że żeby założyć do tyłu stab do glxi trzeba mieć zawias tylny kompletny z gti - aż tak faktycznie jest czy wystarczą same mocowania, jak to tam wygląda?

Co z 4x4? Zakładam,że przód jest taki jak w glxi i gti? Jest z tyłu stab? Da się to włożyć do glxi jeśli chciałbym mieć czterołapa czy trzeba coś rzeźbić,jeśli tak to co?
Co z poliuretanami do 4x4? Te same co dlxi i gti, kurde zdjęcia by tu chyba najbardziej pomogły.
Ile zniesie napęd z colta awd?

Będę dozgonnie wdzięczny za każde pewne info,zdjęcie itd.

Pozdrawiam!
maćku

Dostał piw: 2

Różnice zawieszenia ca0 glxi vs gti vs 4x4

Postprzez tresorex » 22 wrz 2014, o 09:40

Żeby założyć stabilizator do GLXi musisz mieć sam stabilizator, dolne poprzeczne wahacze z uszami do staba, mocowania stabilizatora do podłużnic 2szt. i łączniki stabilizatora (2szt).

W 4WD masz z tyłu zupełnie inne zawieszenie i inną podłogę bagażnika, inny wydech, podłużnice mają 2 haki do holowania i w zderzaku są 2 otwory na uszy.

Zawieszenie w 1.8 GTi (CA5A)

Obrazek

Zawieszenie w 1.6 4WD (CC4A)
Obrazek
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Fador » 22 wrz 2014, o 20:17

a dałem piwo, bo to ładna i fachowa odpowiedź jest :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Edgar » 18 gru 2014, o 22:12

4 x 4 ma poza tym inny zbiornik paliwa, to też ważna informacja

napędy znoszą liczby 500KM/500Nm bo z właścicielem takiego colta rozmawiałem live i widziałem w akcji
Polub nas na facebook'u : https://www.facebook.com/JDMRallyRiders
Edgar

Dostał piw: 31
Auto: Colt

Postprzez Logger » 22 gru 2014, o 20:54

Edgar napisał(a):4 x 4 ma poza tym inny zbiornik paliwa, to też ważna informacja

napędy znoszą liczby 500KM/500Nm bo z właścicielem takiego colta rozmawiałem live i widziałem w akcji

Możesz rozwinąć swój post? Ten gość jest pewny że ma seryjny napęd?

Znalazłem w necie dużo różnych opinii na temat tego napędu jedni piszą że to to samo co evo I II III a inni że skrzynia taka słaba że nie wytrzyma nic ponad 150 KM. Ale jak to na forach dużo teoretyków co sami nie sprawdzili a pierwsi do wymądrzania się i wygłaszania bezmyślnych opinii.
Rozbierałem u siebie dyfer własnoręcznie i wygląda to wszystko masywnie, półosie dosyć grube tak samo wał. Wątpie że japończykom chciało by się robić kilka wersji napędu i każdy zawężać do określonej mocy jak mieli sprawdzony i niezawodny napęd z evo.
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jabberkonto » 22 gru 2014, o 21:45

Skrzynia sie rozni. Na pewno centralny mechanizm roznicowy jest inny (bardziej delikatny) w skrzyni colta, i inny w skrzynie evo1-3/eclipse gsx.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez Logger » 22 gru 2014, o 22:30

Ale chyba nikt nie sprawdził ile wytrzyma ta skrzynia w rzeczywistości?!
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jabberkonto » 22 gru 2014, o 22:49

A jak chcesz to sprawdzic? Jeden zabije skrzynie przy 200KM, a drugi bedzie mial 400KM i jak bedzie jezdzil z glowa to nic sie nie stanie... Nie ma zasady...
jabberkonto

Postprzez Logger » 23 gru 2014, o 02:09

Wlasnie o takie sprawdzenie mi chodzi wszystko z colta oprócz silnika i jazda z głową. Z tego co zauważyłem większość osób zwiększając moc od razu wymienia wnętrze z dyfra skrzynie czasami inne graty z eclipsa itp z góry zakładając że te z colta nie wytrzymają bo są z colta..
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jabberkonto » 23 gru 2014, o 02:22

Ja wymienilem na graty z eclipse'a bo akurat trafil sie kompletny dawca, a moja skrzynia miala juz delikatnie zmeczone synchronizatory 2 i 3 biegu. Potem okazalo sie ze musialem dorobic tez tylne polosie bo eclipse ma inne przeguby wewnetrzne z tylu. Poza tym chcialem miec z tylu szpere, a dyfer z eclipse, ktory kupilem, taka posiadal.

Generalnie jak ktos chce na szybko to niech pakuje 4g63T do napedu od colta. Jak bedzie jezdzil z glowa to pewnie nic sie nie stanie, a sam swap jest dosyc prosty. Jak sie wysypie to mozna szukac napedu z eclipse, a do czasu znalezienia, mozna z auta zrobic przednionapedowke ze skrzynia ze zwyklego 1.6 :)
jabberkonto

Postprzez Logger » 23 gru 2014, o 17:02

Ja zaczne od 1.6 z głową od gti bo taki mi się marzy juz od dawna i mam kilka elementòw już do swapu. Moc nie jest zabòjcza chociaż pewnie z czasem nie wystarczająca;-) Akurat u mnie w colcie trafiłem dyfer z lsd i nie musze nic zmieniać;-)
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Przemcio » 23 gru 2014, o 17:26

Logger działaj działaj.. :D Ile to juz czasu.. :D
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Logger » 23 gru 2014, o 18:14

Przemcio jak się nie ma czasu i warunków to troche to zajmuje;-) Najpierw trzeba bylo odświeżyć zawias i napędy wszystko poszło do piaskowania i malowania proszkowego a to co było do wymiany jest nowe dopiero przychodzi czas na taki szczegół jak zmiana mocy;-)

PS. Aby już całkiem nie zaśmiecać tematu moge dodać od siebie że do 4wd poliuretany pasują te same jak w zwykłym 1.6
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ser » 10 sty 2015, o 09:51

Witam,
podłączę się do tematu chociaż moje pytanie jest o z hamulce to jednak wiąże się z zawieszeniem.

Mam colta gti i chciał bym wymienić tylne hamulce na bębnowe z 1.3 Mam właściwie kompletne tylne zawieszenie ale czy jest możliwość przełożenia i co przekładać od 1.3 a co zostawić do 1.8.
Dużo osób do 1.6 zakłada tarcze od GTi ale nie znalazłem w odwrotną stronę i na dodatek z 1.3

Ktoś ma jakąś recepturę jak to zrobić?
ser

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Re: [CA0] Różnice zawieszenia glxi vs gti vs 4x4

Postprzez Logger » 10 sty 2015, o 17:38

Według mnie lepiej było by założyć bębny z 1.6 bo są większe. Jeżeli masz kompletne zawieszenie to wystarczy przełożyć i powinno wszystko pasować oprócz przewodów hamulcowych bo do bębna idzie sztywny przewód a w tarczowych masz na końcu elastyczny.
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ser » 17 sty 2015, o 20:09

Dzięki za informacje, jestem w trakcie przekładki zawieszenia.
Przekładam bez poprzecznego wahacza na którym jest amortyzator i ten drążek reakcyjny którego brakuje w 1.3.
Na razie mam problem z urwaną śrubą w profilu zamkniętym i nie dającym się odkręcić sztywnego przewodu hamulcowego od elastycznego. Chyba skończy się na wymianie całego od pompy aż do wahacza.
ser

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Postprzez maćku » 17 sty 2015, o 21:47

A ja mam inne pytania jeszcze:

1. Ostatnio dotarła do mnie informacja,że z tyłu ten największy wahacz ( wzdłużny?) wystarczy rozwiercić pod pół-ośkę i w połączeniu z piastą 4x4 będzie to miało rację działać, może ktoś to potwierdzić?

2. Zakładając,że mam colta z napędem na ośkę a chciałbym mieć 4x4 to muszę szukać gratów na tył koniecznie z colta czy jest jeszcze coś innego co bez kosmicznej rzeźby da się zaadaptować na tył?

3. Czy do tych małych wahaczy (poprzeczne?) do,których wkłada się tuleje ,,cukierki" jak je wdzięcznie nazywają mechanicy istnieją zamienniki w postaci poliuretanów? Patrząc na zdj, zestawów z Olkusza chyba niestety ich brak,a może się mylę i jest w ich zestawie wszystko od A do Z?

4. Stabilizator z gti i 4x4 jest taki sam z tyłu?
maćku

Re: [CA0] Różnice zawieszenia glxi vs gti vs 4x4

Postprzez Logger » 19 sty 2015, o 01:55

1. Srednica otworu w wahaczu na pół oś to jakieś 5 cm wiec bardziej to by pasowalo wyciąć jakimś palnikiem i wspawać kawałek metalowej rury bo wahacz jest w środku pusty.

2. Szukałem tak samo kiedyś gratów z galanta, eclipse, space stara ale trzeba by mierzyć porównywać bo np. Nie taki rozstaw osi, inna długość wału, inna skrzynia. Jak chcesz bez rzeźby szukaj colta. Ja po dwóch latach szukania w końcu trafiłem w pl w mega promocyjnej cenie.(z pomocą Dabadee):-)

3. W zestawie poli nie ma cukierków i w ofercie też ich nie ma. Ale wszystko są w stanie wykonać wystarczy ze wyślesz im wahacze.

4. Stabilizator jest inny. W gti jest prosty w 4wd jest wyprofilowany tak żeby minąć mocowanie dyfra. Przymierzałem z gti i nie podejdzie w żaden sposób.
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 2 kwi 2015, o 13:46

Jeszcze ciekawostka:
fotki wahaczy głównych:
W CA4A i CA5A
Obrazek

i w CC4A
Obrazek
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez RoXall » 2 kwi 2015, o 18:18

Czyli do wahacza z 1.6 trzeba dospawać rurę.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum