Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] brak mocy, nierówna praca

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez shakerato » 28 lis 2014, o 23:03

Witam
Zaczęło się od braku mocy tzw "ja mu w gaz a on zgasł" gdy samochód postał dzień i było wilgotno najpierw musiałem dotykać pedał gazu z wyczuciem aby go rozpędzić w innym wypadku był spadek mocy i dławienie się. Pewnego razu wracając z pracy po 30km w normalny dzień nagle zgasł i nie chciał odpalić, kręcił normalnie ale nie łapał, na lince kiedy wpiąłem bieg to samo brak życia. Oddałem do mechanika pow że to cewka zapłonowa choć poprzedni właściciel już ja wymieniał no ale zaufałem w końcu to MAGIG. zapłaciłem, odebrałem, chodził choć wydawało mi się, że nie tak jak potrzeba zrobiłem znów kilka km po czym zaczął się dławić i zgasł wiec znów zaprowadziłem do niego na reklamacje ( teraz na lince odpalił ale brak mocy jakby nie chodziły wszystkie "gary" ? ) MAGIG mówi, że to może świece i sparciałe przewody no ale jak to MAGIG czaruje jak się da..., może Wy Panowie macie jakaś złota rade co to może być ?

dodałem tag tematu, poprawiłem temat - Fador
shakerato

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ludinho1 » 29 lis 2014, o 00:28

Cześć. Wymień świece i przewody jak radzi mechanik , bo od tego zaczyna się szukanie przyczyny tego typu objawów :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez shakerato » 29 lis 2014, o 07:14

szkoda, że zaczął od cewki bo jestem lżejszy 350 zeta, dam znać co i jak po wymianie kabli :)
shakerato

Dostał piw: 0

Postprzez ludinho1 » 29 lis 2014, o 10:33

to powiedz temu mechanikowi niech pędzi na szczaw jak on za wymianę cewki skasował 350zł. nowa cewka do twojego auta to koszt około 120zł i wymienia się ją w 15 minut. :shock:
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Fador » 29 lis 2014, o 10:52

dokładnie, zmień mechanika...
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez kamilpiastow » 29 lis 2014, o 11:11

ludinho.15 min ?? chyba jedna reka xD a tak serio to takie naprawy mozesz samemu zrobic pod domem :) np shakerato masz teraz wymienic swiecei przewody to spokojnie sam ogarniesz wymiana jest bardzo prosta a czesci tez sam kupisz i gwarantuje ze i bedziesz miec satysfajcje ze cos sam zrobiles i zostanie ci kasa w portfelu ( ten twoj mech to ladny magig )masz sporo sklepow internetowych z czesciami jak iparts a w inter carsie mozna kupowac nie majac numeru klienta czasami warto pobrudzic sobie rece (za wymiane cewki juz mial nys pewnie z 200 zl w kieszeni )

ludinho wiekszosc mechanikow liczy czesci po 100 % a to co maja rabatu to dla siebie ;) nawet fv przychodza z kwota w detalu ;) wiec cewka po znizkach to pewnie jakies 80-100zl :)

shaker jak bys czegos nie wiedzial to wal na PW jestes z mazowsza to ci pomoge jak cos :) p.s zapraszam na spoty mazowieckie :)
kamilpiastow

Dostał piw: 9
Auto: Czarnula Cj0 1.3 75km

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum