Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.6] Gwint, sprężyny

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Arcz » 2 lut 2014, o 12:09

Ma ktoś może jakiś info ,adres, link, stronę www. gdzie mogę kupić całe zawieszenie gwintowane typowo pod CJ'te bez kombinowań z innych modeli? :D z góry dzięki za odpowiedz
Arcz

Dostał piw: 1
Województwo: Śląskie

Postprzez Kleju » 2 lut 2014, o 19:58

Szukaj od EVO IV/V/VI ale musisz się szykować na wydatek rzędu +-3tyś zł za nowy gwint.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Fador » 2 lut 2014, o 20:50

coś mi się wydaje, że to zupełnie nie ma prawa działać jak powinno, najważniejszą sprawą w zawieszeniu oprócz prawidłowych mocowań jest nacisk na oś. Jak zawias będzie niedociążony albo przeciążony to siłą rzeczy nie będzie działał jak należy
Ostatnio edytowano 3 lut 2014, o 16:40 przez Fador, łącznie edytowano 1 raz
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Kleju » 2 lut 2014, o 21:24

A co za problem dobrać sprężyny o odpowiednim nacisku (kg/mm)??? Do tego zawias gwintowany ma jeszcze regulacje twardości... A tak poza tym, to tym tokiem myślenia trzeba by mieć kilka zestawów jak jeździmy sami, jak mamy pasażera +100kg, czy nawet jak mamy pełny/pusty bak...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez tomchuck » 2 lut 2014, o 21:56

Kleju:
Popieram w 100%, nie widzę problemu żeby zastosować profi gwint dedykowany to lacera, carismy, fto, czy nawet volvo s/v40 wszędzie siedzi ten sam zawias. Odpowiednie zestrojenie i hasa prawidłowo ;) Jedyne "ale" mam do gwintu od evo, bo różni się dolnym mocowaniem tylnego amortyzatora.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez rgtgarage » 15 lip 2014, o 22:14

Czyli sprężyny z evo wpadną do Colta bez problemu ?
rgtgarage

Dostał piw: 8
Auto: Colt CJ1A
Województwo: Podkarpackie

Postprzez luki83 » 22 lis 2014, o 23:57

tomchuck napisał(a):gwint dedykowany to lacera, carismy, fto, czy nawet volvo s/v40 wszędzie siedzi ten sam zawias.

Czy to znaczy że do CJ pasuje gwint od wymienionych wyżej bez problemu i przerabiania żadnego :?:
Obrazek
luki83

Dostał piw: 3
Auto: Colt 1.6 (CJ4A)
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez tomchuck » 23 lis 2014, o 12:32

wszystko pasuje, jedyne co trzeba zrobić to tzw. fasolka na jednym otworze mocowania do zwrotnicy w celu ustawienia kąta pochylania. Nie jest to żadną rzeźbą, gdyż wiele zawieszeń gwintowanych posiada takie rozwiązanie.
Jeśli chodzi o wymianę samych sprężyn, to tył pasuje, natomiast przód nie ze względu na mniejszą średnicę.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum