Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Brak iskry

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 24 wrz 2014, o 22:28

z przekażnika zasilanie powinno dolecieć na piny 12 i 25(czerwone przewody) kostki ecu B25. to jest 26pinowa kostka. masy muszą być na pinach 13 i 26 (przewody czarne). oprócz tego na kostce B27 , 22 pinowej powinien być sztywny plus na pinie nr 60 i plus po stacyjce na pinie 71 (przewody czarne z żółtym paskiem) :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 26 wrz 2014, o 11:14

Właśnie sprawdzałem zasilanie do ECU. Na kostce B25 zasilanie i masa OK. Na kości B27 sztywny plus na pinie 60 jest, brak plusa na pinie 71 po zapłonie. Kolego ludninho1 możesz sprawdzić skąd to zasilanie dochodzi i gdzie może leżeć przyczyna ? A może znajdę jakiś plus po zapłonie i wprowadze go na pin 71 ?
papug

Dostał piw: 0
Auto: Colt CA0
Województwo: Łódzkie

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 26 wrz 2014, o 12:22

póżniej zerknę :). Apropo pina 71 to plus tam powinien być w colcie z automatem. ty pewnie masz manualną skrzynię a więc zasilania do ecu masz kompletne. a to oznaczało by że jednak mogłeś zakupić drugie uszkodzone ecu :( .
Ostatnio edytowano 26 wrz 2014, o 20:57 przez ludinho1, łącznie edytowano 1 raz
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 26 wrz 2014, o 13:57

Dzięki

Bania.... kolejny ECU zakupiony i ciągle to samo... Może jakiś przekaźnik pod kierownicą przy bezpiecznik jest uwalony ? Ciągle nie ma 5V na aparat zapłonowy i dalej nie pojawia się kontrolka CHECK po odłączeniu przepływki. Ktoś ma jakiś pomysł ?

scalenie postów - Fador
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 30 wrz 2014, o 18:58

a zobacz czy z ecu wychodzi wogóle te 5V do czujników w aparacie zapłonowym. kość B27 piny 68 i 69. brązowy z zielonym i brązowy z czerwonym.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 30 wrz 2014, o 19:50

Dzięki, zobaczę jutro

Sprawdzałem właśnie kość B27 . BRAK 5V na pinie 68 i 69 :(

ludinho1 napisał(a):z przekażnika zasilanie powinno dolecieć na piny 12 i 25(czerwone przewody) kostki ecu B25. to jest 26pinowa kostka. masy muszą być na pinach 13 i 26 (przewody czarne). oprócz tego na kostce B27 , 22 pinowej powinien być sztywny plus na pinie nr 60 i plus po stacyjce na pinie 71 (przewody czarne z żółtym paskiem) :)

Zastanawia mnie pewna rzecz. Po włożenim do ECU jednej kości B27 , kość B25 nie podłączona znika zasilanie na pinie 13 i 26 . Pokazuje tylko 1,5 V . Jeśli wyciągnę kość B27 z ECU prąd pojawia się normalnie - 12v (chodzi o pin 13 i 26 na kości B25). Mam 3 ECU i na każdym to samo. Po włożeniu B27 znika zasilanie na B25.

scalenie postów - Fador
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez kamilpiastow » 1 paź 2014, o 20:16

jesli dalej nie masz iskry ja bym obstawial czujnik polozenia walu sprawdz lub podmien ja bym to sprawdzil :)
kamilpiastow

Dostał piw: 9
Auto: Czarnula Cj0 1.3 75km

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 1 paź 2014, o 20:29

papug napisał(a):Sprawdzałem właśnie kość B27 . BRAK 5V na pinie 68 i 69 :(
to ma wychodzić z ecu na te piny.
papug napisał(a):
ludinho1 napisał(a):z przekażnika zasilanie powinno dolecieć na piny 12 i 25(czerwone przewody) kostki ecu B25. to jest 26pinowa kostka. masy muszą być na pinach 13 i 26 (przewody czarne). oprócz tego na kostce B27 , 22 pinowej powinien być sztywny plus na pinie nr 60 i plus po stacyjce na pinie 71 (przewody czarne z żółtym paskiem) :)

Zastanawia mnie pewna rzecz. Po włożenim do ECU jednej kości B27 , kość B25 nie podłączona znika zasilanie na pinie 13 i 26 . Pokazuje tylko 1,5 V . Jeśli wyciągnę kość B27 z ECU prąd pojawia się normalnie - 12v (chodzi o pin 13 i 26 na kości B25). Mam 3 ECU i na każdym to samo. Po włożeniu B27 znika zasilanie na B25.
13 i 26 to masy.

a popatrz czy do innych czujników dociera 5V ?

kamilpiastow napisał(a):jesli dalej nie masz iskry ja bym obstawial czujnik polozenia walu sprawdz lub podmien ja bym to sprawdzil :)
no właśnie problem w tym że ten czujnik nie dostaje zasilania

scalenie postów - Fador
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 1 paź 2014, o 21:24

Sory za zamotanie ale chodziło mi ciągle o piny 12 i 25 czyli czerwone przewody. Na nich zanika napięcie. A 5V na 68 i 69 nie wychodzi z ECU.
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 1 paź 2014, o 21:37

sprawdz czy inne czujniki dostają 5V. Dziwna sprawa ecu sprawne, przekażnik ecu sprawny , zasilania są ok a iskry brak. Może coś przeoczyłem na schematach a może ty coś pomieszałeś . Hm taki urok diagnozy przez internet ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 2 paź 2014, o 10:15

Nie bardzo wiem jakie czujniki "inne" mogę posprawdzać. Jeśli kolega może mi podpowiedzieć gdzie i na które PINY wchodzi 5 V .
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 2 paź 2014, o 18:50

Np tps, temperatury cieczy , temperatury powietrza zasysanego . Dopatrzyłem że ECU zasilane jest jeszcze z przekażnika rozrusznika. Zobacz czy na B27 (może być odpięta) pin nr 51 ma plusa po zapłonie lub przy kręceniu rozrusznikiem . Przewód czarny z żółtym paskiem. Może tu jest pies pogrzebany ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 2 paź 2014, o 19:35

Dzieki , zerknę jutro.

ludinho1 napisał(a):Np tps, temperatury cieczy , temperatury powietrza zasysanego . Dopatrzyłem że ECU zasilane jest jeszcze z przekażnika rozrusznika. Zobacz czy na B27 (może być odpięta) pin nr 51 ma plusa po zapłonie lub przy kręceniu rozrusznikiem . Przewód czarny z żółtym paskiem. Może tu jest pies pogrzebany ;)

Sprawdzałem właśnie pin 51, przy kręceniu rozrusznikem pojawia się prąd ok. 10,3V .

Ciągle mi nie pasuje że znika prąd z kostki B25(czerwone przewody)pokazuje 1,5V po włożeniu B27 do ECU. Jeśli wyciągnę B27 z ECU to prąd na B25 (pin 12 i 25) pokazuje normalnie 12v . Nie wiesz ludinho1 czy tak powinno być ? Powoli mam dość tego wszystkiego. Zastanawiam się na oddaniem auta do fachowca, ale nie ukrywam że wolałbym dojść sam do przyczyny. 2-gi miesiąc stoi martwe ;(
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez siwy1296 » 3 paź 2014, o 12:46

Skoro ci zanika prad z jednej kostki jak wpinasz druga to ja bym szukał zwarcia w przewodach w ta strone z ktorej ida. Taka moja sugestia.
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 5 paź 2014, o 11:08

papug napisał(a):Ciągle mi nie pasuje że znika prąd z kostki B25(czerwone przewody)pokazuje 1,5V po włożeniu B27 do ECU. Jeśli wyciągnę B27 z ECU to prąd na B25 (pin 12 i 25) pokazuje normalnie 12v . Nie wiesz ludinho1 czy tak powinno być ? Powoli mam dość tego wszystkiego. Zastanawiam się na oddaniem auta do fachowca, ale nie ukrywam że wolałbym dojść sam do przyczyny. 2-gi miesiąc stoi martwe ;(
nie wiem tego. najlepiej jak oddasz auto do jakiegoś ogarniętego elektryka , najlepiej specjalizacja mitsu lub chociaż japan. organoleptycznie powinien zdiagnozować w miarę szybko.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 20 paź 2014, o 13:08

Witam kolegów,
Temat zakończony.
Zgniły kable zasilające ECU . Wiem tylko że gdzieś pod akumulatorem.
Dzięki wszystkim za chęci pomocy.
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 20 paź 2014, o 15:33

tak myślałem :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum