Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Brak iskry

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 18 wrz 2014, o 12:45

Witam,

Mój Colt CA0 1.6 GLXi przestał zapalać. Wymieniłem już aparat zapłonowy i ECU. Brak jakichkolwiek Błędów w ECU. Dalej brak iskry. Czy ma ktoś jakiś pomysł co mógłbym jeszcze sprawdzić.
papug

Dostał piw: 0
Auto: Colt CA0
Województwo: Łódzkie

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez tresorex » 18 wrz 2014, o 12:55

Kable i świece wymieniałeś?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez zubrin » 18 wrz 2014, o 13:00

a kopułka i palec?
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 18 wrz 2014, o 18:48

Sprawdzałem kable i świece są OK. Aparat został wymieniony na regenerowany w całości (podobno gwarancja 3 letnia) tak więc myślę że był testowany i sprawdzany przed wysyłką. Czy wie ktoś może jak sprawdzić zasilanie gniazda do aparatu zapłonowego ? Chodzi mi konkretnie w których kablach powinno być zasilanie 12V albo/i mniejsze ?
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez rapart » 18 wrz 2014, o 18:50

Za 5 min wkleję schemat.

EDIT:
Obrazek
Obrazek
B-W - czarno-biały, pin 11. Powinno byc 12V, 5V masz na czujnikach.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez bonsao » 18 wrz 2014, o 19:32

papug napisał(a):Sprawdzałem kable i świece są OK. Aparat został wymieniony na regenerowany w całości (podobno gwarancja 3 letnia) tak więc myślę że był testowany i sprawdzany przed wysyłką. Czy wie ktoś może jak sprawdzić zasilanie gniazda do aparatu zapłonowego ? Chodzi mi konkretnie w których kablach powinno być zasilanie 12V albo/i mniejsze ?

A aparat ten po regeneracji jest o takim samym nr co miałeś? bo wiem że jak ja chciałem np.założyć aparat z 1,6 (mimo że był sprawny) do silnika 1,8 z galanta to nie dawał iskry natomiast na aparacie z colta 1,3 silnik zapalił chodziarz musiał być do góry nogami tz.wtyczki z od spodu nie u góry.Wiem ze były dwa rodzaje aparatów może ci dali nie ten.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 18 wrz 2014, o 22:01

pin 2 na dużej kostce musi też mieć plusa :). ogólnie ma być tak 1-masa, 2- plus , 3 i 4 - 5V , 5-masa , 6 - nic. a na małej kostce do cewki 1-plus 2- nic (sygnał do obrota)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 19 wrz 2014, o 10:16

Dzięki Panowie,

Posprawdzam to sobie w wolnej chwili.

Niestety nie ma 5V :( 12V na cewke podaje i na 2 pinie tez jest. Nie wiecie czy jest do tych 5V jakiś bezpiecznik/przekaznik ? Czy to 5V nie pojawia się po zapaleniu auta czy powinno byc na samym zaplonie juz. A może to oba uszkodzone ECU ; <

scalenie postów - Fador
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez rapart » 19 wrz 2014, o 14:13

Jeśli na kablu czarno-białym masz 12V, to jest dobrze, tak ma byc. 5V wychodzi z ecu i idzie do czujników, np. temperatury, TPS itd.
rapart

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 19 wrz 2014, o 14:55

papug napisał(a):Niestety nie ma 5V :( 12V na cewke podaje i na 2 pinie tez jest. Nie wiecie czy jest do tych 5V jakiś bezpiecznik/przekaznik ? Czy to 5V nie pojawia się po zapaleniu auta czy powinno byc na samym zaplonie już. A może to oba uszkodzone ECU ; < ¿
pewnie zdechł multi port injection relay znajdujący się za radiem albo masz uwalone ecu. 5V powinno już być na włączonym zapłonie. Rozumiem że bezpiecznik od Ecu 20A sprawdziłeś po maską. A kontrolka CE się wogóle zapala na kilka sekund jak włączasz zapłon.?
Ostatnio edytowano 19 wrz 2014, o 15:11 przez ludinho1, łącznie edytowano 1 raz
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez rapart » 19 wrz 2014, o 15:03

Przekaźnik MPI wygląda tak, jakby co:
Obrazek
rapart

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 19 wrz 2014, o 17:18

Sprawdzałem bezpieczniki wszystkie, ten multi port injection relay rozebrałem już z obudowy - na zapłonie 1 z przekaźników załącza się , 2 przekaźnik nie reaguje (to ten od pompy paliwa) po ręcznym dotknięciu słychać jak pompa się włącza. Kontrolka CE (check?) nie zapala się . świeci się tylko akumulator i olej jak zawsze. Może ten "multi port injection relay" jest uwalony na przejściach ;> a elektromagnes go załącza normalnie. Sprawdzę to dopiero po niedzieli bo nie załatwię wcześniej innego do podmiany. Pozdrawiam chłopaki i miłego weekendu życzę. Narazie dzięki za podpowiedzi ;)
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 19 wrz 2014, o 18:12

w dobrym kierunku kombinujesz. sam przekażnik może być dobry ale może nie dostawać zasilania na styki robocze. brakuje ci tylko schematu przekażnika i wtedy sprawdzisz czy wszystko jest obecne na jego kostce :) . wieczorkiem jak będę na swoim kompie to ci podrzucę :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez LHP » 19 wrz 2014, o 18:56

Jeśli po przekręceniu kluczyka nie zapala się check (CE) to szukał bym problemu w sterowniku silnika (ECU), odepnij wtyczkę od przepływomierza lub przepustnicy i jeśli nie zaświeci się błąd to raczej na pewno coś padło w ECU.
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 19 wrz 2014, o 19:35

LHP napisał(a):Jeśli po przekręceniu kluczyka nie zapala się check (CE) to szukał bym problemu w sterowniku silnika (ECU), odepnij wtyczkę od przepływomierza lub przepustnicy i jeśli nie zaświeci się błąd to raczej na pewno coś padło w ECU.
ecu ewidentnie nie ma zasilania , a owe zasilanie dostaje m.in z tego przekażnika. po drugie ecu już wymienił na drugie i dalej bez zmian. jeżeli wierzyć że bezpieczniki na 100% są dobre ( ecu nie jest zasilane z jednego miejsca), i cewka przekażnika zwiera styki (czyt. jest sprawny) , to moim zdaniem nie ma zasilania na styku roboczym przekażnika.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez rapart » 19 wrz 2014, o 21:34

Schematy elektryczne silnika: http://www.woblerysambor.pl/EngineElectrical.pdf
rapart

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 19 wrz 2014, o 23:07

zakukałem w schemat i musi być na kostce przekażnika tak:
- pin 4 (przewód czarny z żółtym paskiem) sztywny plus na styk roboczy
- pin 8 i 7 (przewody czarne z białym) plus po zapłonie na cewki obu przekażników ecu i pompy paliwa
- pin 2 i 3 (przewód czarny z czerwonym i czerwony) zasilanie czujników i ecu - tu ma się pojawić plus po zamknięciu styków przez cewkę przekażnika mpi.

badaj pacjenta :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 22 wrz 2014, o 19:32

Sprawdzałem właśnie zasilanie na przewodach.

pin4 bez zapłonu sztywny plus 12v pokazuje. Po zapłonie wartość spada do ok. 0,48 V .

pin 8 i 7 plus po zapłonie 12v

pin 2 i 3 plus po zapłonie i tak samo jak przy 4 wartość ok 0,48 V.

Podmieniłem przekaźnik i dalej to samo. Brak iskry i napięcie bez zmiany. Dla pewności sprawdzałem na drugim ECU. Bez zmian

LHP napisał(a):Jeśli po przekręceniu kluczyka nie zapala się check (CE) to szukał bym problemu w sterowniku silnika (ECU), odepnij wtyczkę od przepływomierza lub przepustnicy i jeśli nie zaświeci się błąd to raczej na pewno coś padło w ECU.

Odpinałem wtyczkę od przepływomierza i nie zapala się CE ani na chwilę. Dalej BRAK 5V na aparat zapłonowy :(

scalenie postów - Fador
papug

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez ludinho1 » 22 wrz 2014, o 19:41

to teraz trzeba sprawdzić czy zasilania docierają od przekażnika do ecu. może przewód któryś nie bangla. cały czas wygląda to na brak zasilania ecu. pózniej powiem które piny na kostkach ecu trzeba zmierzyć :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CA0 1.6] Brak iskry

Postprzez papug » 24 wrz 2014, o 11:56

W takim razie w wolnej chwili daj znać co i jak posprawdzać . Dzięki
papug