Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Na luzie ‹ Komputery, GSM i elektronika
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Dyskusja o domowym audio

Tematy związane ze sprzętem komputerowym, telefonami i pozostałą elektroniką.
Odpowiedz

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Kleju » 25 mar 2014, o 15:29

Ja tylko dodam, że też mam sprzęt w domu Harman Kardon i naprawdę godny polecenia!!! Żadne yamahy, sony itp sprzęt marketowy nie zagra nawet w połowie tak dobrze jak HK.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

[S]Earthquake Minime P8 + Głośniki Harman Kardon HKTS 11BQ

Postprzez Tovija » 25 mar 2014, o 15:44

No Yamahę wsadzać do sprzętu marketowego to trochę pojechałeś teraz :mrgreen:
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez Kleju » 25 mar 2014, o 15:47

No a co? :mrgreen: Ostatnio kino domowe yamahy widziałem w Real za jakieś 1499zł, czy jakoś tak :D Niestety te już tylko z nazwy "japońskie" klasyki są chińskim chłamem...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Postprzez Tovija » 25 mar 2014, o 15:51

Z nowszych może i tak, nie wiem. Nie mniej wiadomym chyba jest, że jak się kupuje NOWE kino domowe za 1500 zł z jakiejkolwiek firmy to one nie będzie powalać audiofilską jakością :mrgreen: a będzie sobie grało po prostu ;)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 25 mar 2014, o 15:56

No dokładnie :) Teraz mało jest firm/producentów którzy mogą zaoferować dobry, markowy sprzęt. Wg mnie właśnie HK, Onkyo i Marantz do kina domowego się nadaje ;)

Kleju

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Tovija » 25 mar 2014, o 16:05

Ale też pytanie o jakim przedziale cenowym mówimy :) nowe kino z Yamahy za 1500 zeta a sam używany 10 letni wzmacniacz tej samej firmy za 400-500 (taki mam) czy nawet 1500 zł to już zupełnie inna liga :mrgreen:
Yamaha chyba po prostu próbując jechać na fejmie sprzed lat stara się teraz takim zestawem trafiać do nie zorientowanych w temacie klientów którzy polecą na znaczek i będą myśleli że sam fakt posiadania sprzętu ze znaczkiem jest wyznacznikiem sprzętu najwyższej klasy.
Przejrzą na oczy dopiero jak przypadkowo wejdą do jakiegoś sklepu hi-fi i posłuchają zestawów Yamahy czy innego producenta za kilka-kilkanascie tysiaków :mrgreen: Obrali taki kierunek na czasy kryzysu chyba :mrgreen:
Ogólnie temat rzeka...
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Fador » 25 mar 2014, o 16:17

mało profesjonalne jest takie szufladkowanie
przede wszystkim trzeba rozróżnić segment sprzętu, czy to jest budżetówa do 1500pln za sam apli czy dobry wzmacniacz.
Osłuchałem się około 30 amplitunerów jakieś 2 lata temu przed zakupem swojego. Harman Kardon w tym rpzedziale to miał akurat tylko marke, zero lepszego brzmienia niż Yamaha, w tym przypadku rx-v367
Po odłuchu stwierdzam, że wyraźnie lepiej to gra dopiero Rotel za ~5k, niższe modele Harmana można równie dobrze wsadzić w jeden worek z budżetowymi kinami
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Dyskusja o domowym audio

Postprzez macko » 25 mar 2014, o 17:42

U mnie w pokoju graja stare kolumny Dynamic Speaker HX 80 (czyli Altus 110 wersja eksportowa) podpięte pod również wiekowy wzmacniacz TEAC'a i jestem z tego zestawu bardzo zadowolony, gra o niebo lepiej niż moje "kino domowe" Samsunga.
macko

Dostał piw: 3
Auto: Colt 1.5 did
Województwo: Łódzkie

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Fador » 25 mar 2014, o 18:35

ja byłem długo zwolennikiem 'ciepło' grającej diory AWS 504, też wersja eksportowa i kolumn tonsila. Jak te kolumny podłaczyłem pod yamahe to dostały drugiego życia, dynamika i szybkość a do tego barwa brzmienia jakiej nie miał żaden wspomniany harman kardon z tej półki cenowej :P
skończyłem na kolumnach własnej konstrukcji. Duże monitory w obudowie zamkniętej z tonsila zg-c 518-37, na 20cm średnio-nisko tonowym GDN 20/80/8 i hornie z wspomnianych altusów GDWT 9/100, do tego zwrotnica na miare, wygłuszenie z filcu i chodzą tak, że jakby ktoś chciał to mam subwoofer do sprzedania, bo stał się zupełnie niepotrzebny :D
sub pioneer S-W110s w bdb stanie - 270pln, z kablem coaxialem bodajże 8 albo 10m - 300pln
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dyskusja o domowym audio

Postprzez superspeedo » 25 mar 2014, o 21:41

Fador napisał(a):mało profesjonalne jest takie szufladkowanie
przede wszystkim trzeba rozróżnić segment sprzętu, czy to jest budżetówa do 1500pln za sam apli czy dobry wzmacniacz.
Osłuchałem się około 30 amplitunerów jakieś 2 lata temu przed zakupem swojego. Harman Kardon w tym rpzedziale to miał akurat tylko marke, zero lepszego brzmienia niż Yamaha, w tym przypadku rx-v367
Po odłuchu stwierdzam, że wyraźnie lepiej to gra dopiero Rotel za ~5k, niższe modele Harmana można równie dobrze wsadzić w jeden worek z budżetowymi kinami

Muszę powiedzieć, że też się osłuchałem różnych sprzętów w salach odsłuchowych i dla mnie Yamaha ma taki nie wiem jak to nazwać "sztuczny" dźwięk, dlatego zdecydowałem się na H/K, który jako jedyny nie zdobywa rynku napisami w specyfikacjo typu 5x 200W, miał dla mojego ucha najlepszy dźwięk. Fakt jest taki, że w salonach chwalili bardzo Yamahę ale amplitunery z półki od 8000zł a ja na cały zestaw w tamtym czasie wydałem coś około 5000zł.
Obrazek
superspeedo

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Fador » 25 mar 2014, o 21:50

przede wszystkim to na tych amplitunerach w salonach pierwsze co trzeba zrobic to reset do fabryki, albo włączenie trybu pure, jak tak porównywałem te ampli to H/K brzmiał jak dla mnie sucho, brakowało tej głębi.
No ale tu już wchodzimy w kwestie indywidualnych gustów ;)
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dyskusja o domowym audio

Postprzez tomchuck » 25 mar 2014, o 22:37

Fador napisał(a):Duże monitory w obudowie zamkniętej z tonsila zg-c 518-37, na 20cm średnio-nisko tonowym GDN 20/80/8 i hornie z wspomnianych altusów GDWT 9/100, do tego zwrotnica na miare, wygłuszenie z filcu i chodzą tak, że jakby ktoś chciał

GDWT jest strasznie "krzyczący" dlatego właśnie nie lubię brzmienia altusów. Zdecydowanie przyjemniejszy jest GDWK, bardziej naturalny.
Co do samego GDWT 9/100 to raczej nie z altusa, tylko z estradowych modeli tonsila (jeśli chodzi o ten na aluminiowym korpusie) W domowych kolumnach były tańsze GDWT9/40;60;80 z plastikowym korpusem.
Swoją drogą polecam posłuchanie kolumny ZG40c z membraną bierną. Oczywiście pod warunkiem że będzie w dobrym stanie bo to stare kolumny, ale dźwięk mają bardzo przyjemny, Trochę sztywny bas, nie schodzący bardzo nisko ale za to precyzyjny.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Fador » 25 mar 2014, o 22:42

yamaha ma ten plus że dało się to wszystko ładnie wysterować, GDWT kapitalnie potrafi przenieść instrumentalne niuanse na takim konfigu
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Kleju » 25 mar 2014, o 22:53

superspeedo napisał(a):...który jako jedyny nie zdobywa rynku napisami w specyfikacjo typu 5x 200W...

To mnie zawsze rozwalało :lol: Większość takich sprzętów ma chyba moc w PMPO :D A z tyłu pobór mocy rzędu 50W, ale na każdy kanał idzie 200W

Kleju

Dyskusja o domowym audio

Postprzez tomchuck » 25 mar 2014, o 22:56

Temat audio, jest strasznie rozległy ze względu na różne gusty muzyczne, to co dla jednych jest kiepskie dla innych może być idealnym dźwiękiem...
Ja mam tylko nadzieję że kiedyś zrealizuje swój projekt monitorów na przetwornikach Scan Speak :) do tego obudowa min 30mm ścianki i naturalny fornir... ale niestety to marzenie zeszło na dalszy plan z racji innych motoryzacyjnych ;)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Fador » 25 mar 2014, o 23:04

u mnie marzenie to Rotel z B&W, z kumplem czasami idziemy na odsłuch do pro sklepu, jeden wstawia sprzęt podczas gdy drugi nie widzi co jest podłączane. Ostatnio mi podłączył Rotela z małymi kolumnami podstawkowymi B&W. Otworzyłem oczy i szukałem podłogówek. To był moment kiedy na własnej skórze przkeonałem się jak technologia poszła do przodu żeby z malutkich kolumienek wyciagnąć TAKI dźwięk. Kompletne zaprzeczenie prawom fizyki :D Ale Rotel i BW robią właśnie swoje produkty pod siebie, jako jedna korporacja
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dyskusja o domowym audio

Postprzez RoXall » 28 mar 2014, o 16:05

Jeśli chodzi o Disign to ani Yamaha ani HK w najnowszych modelach do mnie nie przemawia i od dawna produkowana jest tandetnie wyglądająca chińczszyzna.

Yamaha ze średniej półki dobrze i ciepło gra z dedykowanymi do niej głośnikami NS-777 (tanio) czy Audio Bronze/Silver bx/br-6/8. Te ostatnie głośniki jednak z Yamaha nie pokażą swojej pełni...
Natomiast z Paradigm Studio, których słuchałem dużo później po zakupie NS to była totalna poracha dla uszu - nawet moich słoniowych. Choć z czym innym byłoby na pewno duuuużo lepiej.
Yamaha ma podbitą górę wymaga więc głośników z ciepłym wokalem, które stłumią trochę krzyk z wysokotonowców - takie moje zdanie. To dało Ns-777 i każdemu do Yamahy ze średniego segmentu, kto nie chce wydac ful kasy będe polecał te głośniki lub Ns-555.

Gdybym miał brać dziś NOWY sprzęt nie wiem na czym by stanęło ale raczej nie byłaby to ani Yamaha ani HK. W 2006 zdecydowałem się an Yamaha RX-v4600.
Trochę później moja siostra kupiła w markecie Harmana za cenę bliską tej której Kleju podałeś odnosząc się do Yamahy, więc temat marketowych zestawów rotuje.
Połączyła to z nietanimi wcale plastikami JBL bo miała miejsca mało i nie chciała zagracać salonu.
Brzmi to sobie średnio, tak samo szału nie było (choć było o niebo lepiej) w połączeniu z NS-333 ale to konstrukcje dwudrożne.

Wszystko zależy do czego ma być ten sprzęt. Chcesz muzyki bierz stereo chcesz do filmów - tu Yamaha raczej rozgramniała konkurencje w swojej cenie... Ja chciałem i do muzyki i do kina z naciskiem na kino. Do samej muzyki da się lepiej cóż...

A dziś pewnie postawiłbym na Denona a na pewno na przed zakupem na odsłuch w wielu kompilacjach (uzbrojony w wiedzę z for audiofilskich).

Co zaś do Altusów to z powodu ich krzyku zawsze wydawało mi się, że są to kolumny z przeznaczeniem na zewnątrz :).

@Fador
Wiem o czym piszesz.
B&W też mnie pozytywnie zaskoczyło.
Plus to czym pisałem wcześniej fajnie jak producent robi sprzęt pod siebie tak jest właśnie z Yamahą i Ns-555/777. Na innym zestawie pewnie brzmi to jak kaszanka skwiercząca na patelni (choć nie wiem słyszałem tylko NS-333).

Posłuchajcie jednak Audio Bronze BR-6 (co najmniej).
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Dyskusja o domowym audio

Postprzez Gregg » 14 cze 2016, o 21:01

...a czyje audio tak potrafi? ;)

Obrazek
Gregg
Klubowicz