Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] wymiary karoserii + szykowanie pod 3m 1080

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez GibsoN » 21 mar 2013, o 08:40

Cześć ;) Potrzebuję wymiary poszczególnych elementów karoserii Cj0, chce obliczyć mniejwięcej koszt ofoliowania całego Colta, wydawało mi się, że gdzieś w aucie w którejś z książek były podane wymiary, patrzyłem teraz na instrukcję w necie i nie ma nic takiego w niej, a do auta mam aktualnie kawałek do przejścia żeby sprawdzić.

Ktoś wie gdzie to można dorwać? Druga sprawa to mogę miarą przemierzyć, tylko troche z tym pierdzielenia będzie.
GibsoN

Dostał piw: 0

Postprzez tresorex » 21 mar 2013, o 08:41

Obrazek
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Ra4al » 21 mar 2013, o 08:42

GibsoN napisał(a):Cześć ;) Potrzebuję wymiary poszczególnych elementów karoserii Cj0, chce obliczyć mniejwięcej koszt ofoliowania całego Colta

Tak pi razy drzwi max powinieneś potrzebować 18m bieżących folii [zazwyczaj sprzedawane są w rolkach 152cm x (xxx)cm], więc w granicach 2600zł powinieneś się wymieścić, o ile byś robił to sam, w profesjonalnym zakładzie myślę że zużyliby mniej folii, ale wzięliby za robociznę więc też koło 3000zł by wzięli :).
A za tyle to już można myśleć o polakierowaniu auta, ba jeżeli nie weźmiesz jakiegoś dziwnego koloru [perła, kameleon], się ugadasz z lakiernikiem i sobie samochód sam przygotujesz [matowienie, zdejmowanie elementów, maskowanie, etc] to może Cię to wyjść nawet taniej :)
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez GibsoN » 21 mar 2013, o 08:42

pomarańczowy połysk + maska dach lotka w carbonie, wynosi mnie 1850zl niecale :)
GibsoN

Postprzez macieekg » 21 mar 2013, o 08:42

No właśnie, ktoś od nas oklejał cała CJ w matowy grafit (albo czarny) i płacił coś koło 1800zł.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez GibsoN » 21 mar 2013, o 08:43

oklejanie wbrew pozorom nie jest takie drogie. To firmy oklejające klepią kit ile to kosztuje. Robią auto w 2 dni i mają na czysto +- 1500 tysia, a aż takiej w tej filozofii nie ma, fakt, nie każdy to zrobi, ale wystarczy trochę pomyśleć ;)

druga sprawa to najdroższy jest carbon wytłaczany, cena jest 1800, bo sama maska + dach + lotka w cj0 wynosi niecałe 700zł. folia klasyczna z 30-40% taniej by wyszła na te elementy. oczywiście mowa o orginalnym materiale 3m.
GibsoN

Postprzez ozzy89 » 21 mar 2013, o 08:43

GibsoN napisał(a): a aż takiej w tej filozofii nie ma, fakt, nie każdy to zrobi, ale wystarczy trochę pomyśleć ;)

oklejałeś kiedyś coś ? :)
ozzy89

Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez GibsoN » 21 mar 2013, o 08:43

oklejałem folią kawałek maski i przyciemniałem szyby u brata ;)

nie oklejałem całego auta, ale nie widzę w tym filozofii, trochę zdolności manualnych i staranności.

w przyszłym tygodniu będę robił próg i zmieniał folie na masce.
GibsoN

Postprzez ozzy89 » 21 mar 2013, o 08:43

kawałek maski a cała maska, to już jest spora różnica ;) jeśli nie masz odpowiedniego doświadczenia, to lepiej robić "na mokro". Na szczęście Colt nie ma zbyt wielu skomplikowanych przetłoczeń, więc zbyt trudne to też nie będzie.
ozzy89

Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum