Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Dzień dobry kto mi powie dlaczego się nie zapala ta lampeczka?. Benzyny jest na pewno wystarczająco mało że powinna się zapalić a ona ni. oczywiście wyjąłem zegary żeby sprawdzić żaróweczkę i ku mojemu zdziwieniu co ujrzałem? otóż nic. nie ma w ogóle przewidzianej takiej żarówki w moich zegarach. czy ona jest gdzieś wewnątrz? zegarki są z obrotomierzem standardowe od wersji 1.3 12V. - Taka sytuacja...
W sumie też mogę się podłączyć do pytania bo u mnie też z tym problem. Na której kresce powinna się zapalić ta lampka? Jak wskazówka jest na czerwonym polu czy wcześniej?
Dobrze wiedzieć. To już wiem dlaczego jeszcze nie zapaliła mi się . Bo nigdy od tej pory co mam colta nie doprowadziłem do sytuacji kiedy wskazówka była chociażby po środku czerwonego pola. A jak tak panicznie bałem się że braknie mi nagle wachy i szybko na stacyjke . 7L-8l to sporo, nawet nie zdawałem sobie sprawy że jeszcze tyle może być w baku. To w sumie rezerwa na 100km
No chdziło mi o czerwoną kreske.. (Jakoś tak inaczej mi się ubzdurało) Bo u mnie licznik bez obrotka jest, to siłą rzeczy wskaźnik paliwka jest nieco większy więc i jest tam grubsza czerwona kreska
no to jazda z tematem dalej żarówa jest oki. nie dochodzi do niej plus z pływaka (bo domniemywam że to on załącza lampkę). jak się dostać do niego żeby zaprosić go na badania.? to złącze 3 żyłowe pod tylną kanapą to jest tylko pływak czy też pompa paliwa? jest problem z wyjęciem go ?
dokładnie tak było u mnie kolego TEKAJ. zegary wcześniej obejrzałem oczywiście w poszukiwaniu przerwanej ściezki. była w idealnym stanie a więc nie chciało mi się miernika włączać. a trzeba było bo bym sobie roboty zaoszczędził.. wyjąłem pływak, sprawdziłem go , okazał się w pełni sprawny . dalej sprawdziłem ciągłość przewodu z termistora pływaka do zegarów. przewód ok. napięcie na kostce zegarów na pinach od rezerwy ok. więc doszedłem że uszkodzona ścieżka jak w morde strzelił (pomimo że wygląda idealnie) zapinam miernik , przejścia BRAK i tu se myślę leniwy 2 razy robi.
temat ogarnięty żyd się pięknie świeci a motto dla potomnych to :zawsze jak nie świeci się któraś z kontrolek zaczynajcie poszukiwania od zegarów. 1-wiadomo żarówka 2-ścieżki miernikiem a nie na oko .
no to jak z ta rezerwa jest , kiedy ona powinna sie zapalic ,czy jak wskazowka jest juz na czerwonej kresce ? czy tez jak juz spadla z czerwonej kreski ? Bo zarowka jest ok nie przepalona ,wskaznik czy to z zaplonem czy tez bez pokazuje caly czas paliwo ,ale to inny temat . ] A czy po przekreceniu kluczyka i zapaleniu sie kontrolek ,na desce -olej ,poduszka,check- tez powinna na chwile zapalic sie kontrolka od rezerwy ?
wskażnik poziomu paliwa i kontrolka rezerwy są niestety nieprecyzyjne w colcie. jak wskazówka schodzi na zero to powinna zaczynać się pokazywać kontrolka . jak jest poniżej to powinna świecić już często , jak jest 2,3 mm niżej niż zero to świeci non stop. ogólnie powinna zacząć się pokazywać jak w baku jest 8-10l paliwa. jak włączasz zapłon to się nie zapala.
U mnie w 1.3 było tak, że wskazówka spadła praktycznie na sam dół czerwonego pola i dopiero zaczęła mrugać rezerwa. Ogólnie niezłe jaja z układem paliwowym w tym aucie. Też przy tankowaniu musisz trzymać pistolet przekręcony o 90stopni?