Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] skorodowane tylne nadkola

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez rizzle » 30 sie 2014, o 13:15

Witam jestem nowy na forum, przed wakacjami kupiłem Colta 1,6 malibu zamierzenie było takie,że to ma być samochód na wakacje jednak zakochałem się i nie mogę przejść obok jak widzę że colta zżera rdza. Poniżej załączam zdjęcia jak to wygląda.
I tu pytanie do Was czy dam radę zrobić to sam czy jest już tak tragicznie ,że tylko pomoże lakiernik. Byłem w dwóch zakładach powiedziano mi ,że za wstawienie reparaturek (bo podobno bez tego się nie obejdzie) + pomalowanie tych części oraz usunięcie dwóch małych ogniska z dwóch przednich błotników i z jedych drzwi kosztować mnie będzie 1800 robocizna + dodatkowo koszt dwóch reparaturek w postaci przednich nadkoli przekładanych na tył. Dla mnie jest to spory koszt ponieważ za colta dałem 2400 . Proszę o pomoc pozdrawiam serdecznie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rizzle

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Ca0 skorodowane tylne nadkola

Postprzez bonsao » 30 sie 2014, o 13:54

policzyli ci wszystkie elementy gdzie jest ognisko rdzo do malowania i dla tego taka kosmiczna cena. ja za wstawienie reperaturek na tyle prawa i lewa plus malowanie tych dwóch zapłaciłem 500zł
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Ca0 skorodowane tylne nadkola

Postprzez rizzle » 30 sie 2014, o 15:31

@BONSAO 500 zł za samą robociznę czy od razu z częściami?
rizzle

Postprzez Lucas » 29 wrz 2014, o 16:20

Osobiście polecił bym znaleźć reperaturki od innego auta o zbliżonym kształcie np. Fiat, WV będą tańsze bo tych aut jeździł więcej, zamiast ciąć przednie błotniki ;)
Lucas

Auto: Banan
Województwo: Lubelskie

Postprzez camillo » 18 lis 2014, o 17:31

Też męczyłem się z rdzą na nadkolach i wyglądało to dużo gorzej... wyciąłem rdzę i zrobiłem nadkola z włókna i żywicy ... kupiłem puszke lakieru i gotowe... koszt (włącznie z lakierem podkładem itd.) to 90zł...
Może nie wygląda to idealnie jak się będziesz przyglądał ale robiłem to na szybko jednego dnia żeby po prostu nie było tak tego widać i jest ok :)
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Lucas » 25 lis 2014, o 14:18

Trwałe jest takie rozwiązanie..?
Lucas

Auto: Banan
Województwo: Lubelskie

Postprzez Edgar » 20 gru 2014, o 20:26

takie rozwiązanie jest dla handlarzy i druciarzy i dziwię się, że ktoś zrobił coś takiego w swoim aucie... :/
Polub nas na facebook'u : https://www.facebook.com/JDMRallyRiders
Edgar

Dostał piw: 31
Auto: Colt

Postprzez Peanuts23 » 24 gru 2014, o 14:26

Odłóż kasę i zrób porządnie u kogoś, ja dałem za dwa tylne nadkola (stan był opłakany) 550zł + jedna repertuarka z przedniego nadkola z wycięciem rantów (efekty u mnie w temacie), nie ma co szukać zamienników od VW czy Fiata, poszukać zdrowych przednich, sporo tego jest. Zrób porządnie swoje Malibu, a nie będziesz narzekał ;)
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124
Województwo: Pomorskie

Postprzez rizzle » 17 cze 2015, o 10:44

@peanuts23 w Październiku sprzedałem swojego Colta teraz nad tym płacze i szukam kolejnego. Jak bys cos slyszal dawaj znać.
Ps. Gratuluje projektu jak kupię kolejnego odezwe sie bo mam wiele pytan
rizzle

Postprzez Peanuts23 » 17 cze 2015, o 11:43

Szukaj, nie śpiesz się, a znajdziesz coś ciekawego ;) Pytaj śmiało, jak będę potrafił to pomogę, a jak nie ja to ktoś inny z forum :) Szukaj zdrowej budy, reszte zdecydowanie łatwiej zrobić :) I dzięki za miłe słowa, od razu ma się chęć do dłubania :)
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124
Województwo: Pomorskie

Postprzez camillo » 8 lip 2015, o 15:15

Edgar napisał(a):takie rozwiązanie jest dla handlarzy i druciarzy i dziwię się, że ktoś zrobił coś takiego w swoim aucie... :/

Zdecydowanie za dużo pieniędzy włożyłem w mojego colta w przeciągu 3 lat (ponad 10 tys zł) a mimo wszystko i tak co jakiś czas coś wychodzi więc nie jest to gra warta świeczki. Za te pieniądze można kupić coś lepszego czyt. w lepszym stanie niż bawić się w ciągłe wwkładanie pieniędzy w samochód. Trzeba wszystko przekalkulować i sprawdzić czy to się opłaca bo ja już na pewno nie będę się bawił w spawanie bo mimo że rok temu byłem na spawaniu to nadkola dalej gniją mimo włożonych nowych blach i zabezpieczeniu porządnym w postaci kilku warstw spec. farby (robię dużo km ,ale i tak to za szybko moim zdaniem złapała ruda). Liczę że moj colt pociągnie jeszcze z 5 lat ale skończyły się czasy dopieszczania ponad miarę bo to jest nieopłacalne na ten samochód. Swoją drogą żałuję że jak robiłem blachy to nie pokusiłem się o nierdzewkę chociaż żywica z włóknem nie wygląda źle i na pewno już nie złapie ruda. Minus taki że to nie blacha więc przy uderzeniu wiadomo jest słabsze.
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum