Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Samozamykające się zamki? LOL

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Przemcio » 12 lip 2014, o 18:01

Witajcie. Pozwólcie, ze opiszę dwie sytuacje, które miały miejsce w przeciągu miesiąca.
Standardowo w weekend, pod wieczór, stanęliśmy z kumplami przy stacji paliw u mnie w mieście. Fajeczka,(ja nie pale)pierdoły, pogaduchy, oglądanie autek, które się targają na prostej. Ale do rzeczy. Moje auto stało w danym miejscu, obok butli z gazem, my staliśmy 4 metry od auta obok fury kolegi. Staliśmy z jakieś 30-40 minut i stwierdziliśmy, ze jedziemy do sklepu. Oni do siebie wsiedli, ja ide do Colta i patrze, auto zamknięte. Śmieje się i krzyczę do nich żeby mi oddali klucze. Zaraz spostrzegłem się, że kluczyki są w stacyjce. Mózg rozwalony, pytam się, jakim cudem!? Stałem chwile i nie dowierzałem, no tu robić. Koledzy chcieli mnie zawieźć po zapasowy klucz ale ja mowie, ze szybciej otworze przez uchylony szyber. Wziąłem myjkę do szyb ze stacji i w mig otworzyłem drzwi. Od tamtej pory o tym nie rozmyślałem.. Do wczoraj. Wczoraj jechałem przez miasto, zatrzymałem się na stacji w tym samym miejscu aby wykonać połączenie telefoniczne, ściszam muzykę i nagle słyszę, dźwięk zasuwających się zamków. :O No nie wierze. Przesunąłem dzyndzel od zamka, chodził jakby z jakimś oporem (wcześniej tego nie było), pootwierałem i pozamykałem, po chwili przestał działać. Otworzyłem drzwi pasażera i zamykałem znów centralny, słychać było dźwięk mechanizmu ale dzyndzel od zamka się nie przesuwał, a w zatrzasku drzwi słychać było jakby coś tam blokowało. Po chwili przestało już w ogóle działać. Pojechałem do domu, myślałem, ze się naprawi. Niestety nie, pomyślałem, ze wyjmę bezpiecznik na noc, gdyby coś mu znowu odbiło i się samoczynnie nie otworzył. Na drugi dzień wpadam, wkładam bezpiecznik, wszystko działa. Magia, czary, pola magnetyczne. Haha. Ktoś ma wytłumaczenie co się mogło dziać?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez snajper90 » 12 lip 2014, o 18:53

U mnie to samo w civicu, że jak otworzyłeś z pilota a nie otworzyłeś drzwi to się za 3-4 minuty sam zatrzaskiwał :)

Kumpel z SS też miał taki :"patent" :)
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
Województwo: Małopolskie
  • Strona WWW

Postprzez Fador » 12 lip 2014, o 19:09

to nawet w instrukcji centralnego jest, że się sam zamyka jak otworzysz auto, ale nie otworzysz drzwi :)

no i na stacji sie nie pali :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Przemcio » 12 lip 2014, o 19:32

Chyba mnie nie rozumiecie. Jak moze auto samo się zamknąć, skoro zgasiłem, zostawiłem klucze w stacyjce, wyszedłem zamykajac drzwi(nie na klucz)?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Fador » 12 lip 2014, o 20:47

no to tak ktoś podłączył centralny... :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez eddie19 » 13 lip 2014, o 00:12

Mama tak miała w Kii Picanto. Raz zrobiła tak że zostawiła odpalone auto, poszła otworzyć bramę, drzwi się zamknęły, a kluczyki w stacyjce. Zabawne, bo drugi komplet był w torebce, na wszelki wypadek gdyby się zatrzasnęły. :D Tak, torebka była w aucie :lol: Włamywać się do własnego auta na własnym podwórku to było coś xD Sprawdź instalację ;P
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez jabberkonto » 13 lip 2014, o 11:20

Obejzyj wiazke w drzwiach kierowcy. Szczegolnie w tym peszlu/gumie pomiedzy drzwiami a karoseria. Byc moze przetarly sie tam jakie przewody.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez Przemcio » 13 lip 2014, o 12:01

Tez tak to podejrzewam, tym bardz\iej, ze poprowadzilem tam kabel glosnikowy.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Przemcio » 18 lip 2014, o 09:45

Noo Pany, dziś mnie znów zamknęło autko w srodku :D Poprowadziłem jedynie kabel(stosunkowo gruby jak na całą gume)głosnikowy, dzis sprawdze jak wygląda tam sytuacja, a czy jest jakas mozliwość, ze albo jakis przekaznik wariuje lub coś tam dotyka i idzie błędny sygnał dla zamknięcia drzwi? Zastanawiam się, czy cięgna nie są jakos przesuwane przez cienka gąbke, ktora jest pomiedzy boczkiem, a drzwiami.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 18 lip 2014, o 10:34

Może woda robi zwarcie w drzwiach?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Przemcio » 18 lip 2014, o 10:43

Wody nie ma w drzwiach, chyba, ze masz na myśli dziure, ktorymi wchodzą kable do drzwi - wg. mnie jest wszysztko szczelne i dobrze przyczepione. Sprawdze dzisiaj jeszcze te kable, poruszam nimi, moze sie zamkną znów zamki to bede wiedział gdzie jest usterka.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez szalakal » 15 maja 2015, o 23:30

temat troche stary ale dla nowych może dopisze swoje doświadczenia bo miałem podobny problem , otóż były właściciel poinformował mnie o tym defekcie - uwaga na samoistne zamykanie ! , nic sobie z tego nie robiłem ale później to było trochę wkurzające a myśl o tym że auto może się zamknąć z kluczykami wewnątrz nie dawała mi spokoju . Po jakimś czasie zauważyłem że otwierając drzwi po otworzeniu pilotem nie świeci się kontrolka otwarcia drzwi (od pasażera się świeciła ale po chwili łypały awaryjne!) , więc rozkminiłem to ; alarm w miśku odbiera to tak - samochód został otworzony ale kierowca nie wsiadł więc pewnie było to przypadkiem - zamyka spowrotem . Zajrzałem do czujnika przy drzwiach niby w porządku ale przeczyściłem druciaczkiem , popsikałem wudeczkiem , zmontowałem z powrotem i kontrolka zaczęła świecić po otwarciu drzwi , Problem z samoistnym zamknięciem auta zniknął.
Nie jest sztuką zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną.
szalakal

Dostał piw: 3
Auto: Colt V CJ0
Województwo: Nie dotyczy

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum