Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Przywracanie wydechu do serii

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez pasulsky » 17 paź 2017, o 15:15

Cześć,
mam Colta po swapie z 1.3 na 1.6. Początkowo miał być on przeznaczony głównie do upalania, więc jedną z modyfikacji jest przelotowy wydech 2,25" z jednym tłumikiem na końcu 3,5", który generuje około 115dB na czysto, a po wyciszeniu jakieś 93dB. Jednak z braku czasu i większych funduszy musiałem zrezygnować z "rajdówki" i powoli uspokajam swojego Colta. Mam zamiar dalej nim od czasu do czasu startować, ale tylko na pobliskim torze, na którym obowiązują limity głośności.

No więc do rzeczy... Co, według Was, byłoby najlepszym rozwiązaniem, aby wyciszyć mojego Colta, jednak zostawiając mu jakiś przyjemny pomruk? Rozważam dwie opcje - albo zostawić rurę którą mam i wymienić jedynie koniec na Remusa, lub montaż seryjnego wydechu z Remusem. Wydaje mi się, że pierwsza opcja nie będzie się wiele różnić głośnością od tego co mam teraz, więc chyba druga opcja będzie lepsza. Co sądzicie?
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Dostał piw: 15
Auto: Colt CA0 'Malibu' 4G92
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

Postprzez bonsao » 17 paź 2017, o 20:49

a ten 2.25 cala jest na sprzedaż?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

Postprzez pasulsky » 18 paź 2017, o 00:42

Najprawdopodobniej będę się starał pozbyć go w całości, bo tak jak pisałem wydaje mi się, że lepiej to wyjdzie na oryginalnym wydechu. No chyba, że zaraz ktoś napisze, że prosty przelot z Remusem będzie lepszy to się zastanowię :mrgreen:
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

• Strona WWW

Postprzez pasulsky » 26 mar 2018, o 16:09

Cześć,
Odświeżę trochę temat. Mam na oku takiego oto Remusa:
Obrazek
Obrazek

Podobno pochodzi z CJ. Dużo będzie rzeźby, żeby to wsadzić do CA? No i nadal druga kwestia - zostawić moją rurę środkową 2,25 cala i do niej dospawać Remusa, czy najlepiej kupić oryginalną rurę? Zależy mi na przywróceniu w miarę oryginalnych parametrów wydechu i zastanawiam się czy z węższym końcowym ta szeroka rura środkowa będzie miała jakiś wpływ :mrgreen:
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

• Strona WWW

Postprzez YoPiciowy » 26 mar 2018, o 16:15

Będzie miała wpływ, najważniejszy jest początek wydechu, końcowy prawie nie ma znaczenia dla osiągów. Przede wszystkim zrób/zostaw portki od kolektora do wysokości kata które w seryjnym 4G92 są śmiesznie małego przekroju. Rzeźby z tym remusem prawie wcale, jedynie flansza jest obrócona- w Twoim przypadku i tak jej nie masz, na wieszaki i wymiarami pasuje tak samo.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez pasulsky » 26 mar 2018, o 16:24

Dzięki za rady :kciuk: Muszę spojrzeć jak to mam zrobione, ale portki chyba są oryginalne. Dobrze, że przy flanszy jest kawałek środkowej rury - może na początek dospawam to do mojej rury, zobaczę jak się sprawuje a najwyżej potem kupię środkowy o mniejszej średnicy. Bo z tego co wiem przeloty, grube rury i inne bajery nie współpracują dobrze z seryjnym 4g92. Zgadza się?
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

• Strona WWW

Postprzez YoPiciowy » 26 mar 2018, o 16:37

Wszystko z rozsądkiem :D 2,25" które masz to sporo jak na serię, wg mnie optimum to 2", ale kolektor i portki jak masz oryginalne to trzymają ciśnienie wsteczne, więc aż tak bym się nie martwił. Sam końcowy remus powinien załatwić sprawę wydechu- seryjnie przecież i tak nie mamy środkowego tłumika, fajnie wycisza kat, ale to za droga zabawa :D
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez pasulsky » 28 mar 2018, o 13:25

Zajrzałem pod auto. I póki co jednak tylko dospawanie Remusa do mojej rury wchodzi w grę. Portki mam oryginalne, ale zaraz za łącznikiem elastycznym zostały obcięte i do nich jest dospawana rura idącą aż do końcowego tłumika :rolleyes:
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

• Strona WWW

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum