Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Płyta pod silnik

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez cogonieznajom » 26 lut 2014, o 15:49

Witam,

w związku z planami startów w KJS-ach, zwracam się do Was z pytaniem o płytę pod silnik.

Ktoś z Was zakładał ? Z jakiego materiału najlepiej ? Ile to może kosztować (chce uniknąć wtopy przy rozliczeniu w warsztacie) ? A może ktoś ma do sprzedania płytę pod silnik ?

Wszystkie wskazówki i informacje na wagę złota:)
cogonieznajom

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.6 16V GLXi
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez jurop » 26 lut 2014, o 21:10

Napisz do Edgara bo może ma na sprzedaż albo powie co i jak z kosztami, Kartomaniak też powinien wiedzieć bo Obaj startują w KJS-ach
jurop

Dostał piw: 1
Auto: Zafira C / Volvo s40
Województwo: Śląskie

Re: Odp: [CA0] Płyta pod silnik

Postprzez Fikolaj » 26 lut 2014, o 23:25

Kiedys trafilem na aluminiowa plyte pod silnik gdzies w internetach ale cena byla zaporowa bo w granicach 800 pln :p
Fikolaj

Dostał piw: 3

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez ejcz » 18 mar 2014, o 00:42

I jak z tą płytą? Jest gdzieś do dostania? A może dałoby radę na własną rękę zrobić...? Mam z przodu tak skręcony gwint, że aż strach. Będę podnosił, ale zamierzam polatać w KJSach wiec bez płyty ani rusz.
ejcz

Dostał piw: 4
Województwo: Podlaskie

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez cogonieznajom » 8 kwi 2014, o 16:54

zrobili mi w JBB Motorsport, w Łodzi
cogonieznajom

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.6 16V GLXi
  • Strona WWW

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez Danielo » 8 kwi 2014, o 17:00

W jakiej cenie?
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez myszon » 9 kwi 2014, o 15:09

Danielo też Ci jej brak?.Ja również potrzebuje osłonic silnik i obić wygłoszeniem maskę.Ciężko mi z tym ruszyć bo nie wiem co może pasować.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez tresorex » 9 kwi 2014, o 15:11

Mata pod maskę pasuje od lancera CB z dieslem. Można też dopasować od cari przed liftem :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez ejcz » 14 kwi 2014, o 20:02

No więc po kilku radach Edgara zrobiłem płytę sam. Płytę aluminiową kupiłem na złomie niestety tylko 4mm grubości, ale nic grubszego nie mieli, zapłaciłem niecałą stówkę wymiary 100x80cm. W związku z tym, że płyta ma 4mm a nie 6mm jak zalecają, to dałem pod misą jeszcze płaskownik o szerokości ok 5cm i grubości 4mm ze stali, trochę ją podocinałem, wygiąłem przykręciłem no i jest ;) Już przetestowana, przydała się na pierwszym KJSie :D
ejcz

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez Peanuts23 » 14 kwi 2014, o 20:21

To pochwal się tymi radami to może komuś się przydadzą, sam planuję zrobić jakieś dodatkowe zabezpieczenie miski i silnika, po obniżeniu pewnie nieraz gdzieś zahaczę, a to może się źle skończyć :C .
Cookie Monster

Elmo
Peanuts23
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: Colt CA / W124
Województwo: Pomorskie

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez tresorex » 14 kwi 2014, o 20:51

Polecam zabezpieczyć plecionkę na rurze bo może zacząć się strzępić :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

[CA0] Płyta pod silnik

Postprzez ejcz » 14 kwi 2014, o 21:40

Hmm głównie to dowiedziałem się o rozmiarach, i jak to zamocować. Czyli płyta aluminiowa 80cm szerokości i 100 cm długości najlepiej 6mm przykręcona do przedniego pasa pod chłodnicą, później można lewarkiem ją podgiąć by ułożyła się na wzdłużnym mocowaniu skrzyni i aż do sanek. Ja woziłem ją na gientarkę. W sankach wykorzystałem fabryczne dziury i tam wspawane zostały śruby, a w płycie wywiercone otwory. Polecam jednak wspawać w dziury nakrętki, wiem, że na klucz 17 lub 19 wchodzą idealnie i wtedy od spodu przykręcić jakąś śrubą na imbus z zaokrąglonym łebkiem. Do wzdłużnego mocowania skrzyni dospawany został płaskownik by nie wiercić dziury i nie osłabiać materiału i do niego przymocowana została płyta. Pod misą od przedniego pasa do sanek jest płaskownik ok 5-6 cm szerokości i 4mm grubości. Gdybym miał płytę alu 6mm to ten płaskownik byłby zbędny... Przy sankach trochę dociąć trzeba rogi i z przodu pod chłodnicą przy mocowaniu wzdłużnym by płyta oparła się o pas przedni. No i oczywiście powsadzać jakieś gumy coby płyta nie hałasowała. Szkoda, ze nie zrobiłem fotek, ale może jeszcze będzie okazja.
ejcz

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum