Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Witam tak jak w temacie zastanawiam sie jaki olej zakupic na zbilzajaca sie wymiane? Jakie macie propozycje, jakimi wy zalewacie swoje miski?:) Moim pierwszym olejem byl Castrol Magnatec 10W40, wydaje mi sie ze na nim silnik glosniej pracowal, na pewno bral olej no ale spalanie troche spadło; nastepnie zalalem Valvoline MaxLife 10W40, praca silnika wyciszyla sie i zmniejszylo sie branie oleju ale na pewno wiecej spalal. Teraz chcialem przetestowac cos innego, chyba Shell Helix Plus 10W40, co o nim myslicie bedzie ok?, ewentualnie Valvoline Durablend 10W40?
Czy Shell Helix Plus 10W40 jest olejem z typu Hydrokrakowane, bo tak gdzies przeczytalem a nie pólsyntetykiem, jak to jest? Dzieki i pozdrawiam:) Mitsubishi Colt CA0 rok 1994 silnik 1.3 z gazem przebieg 207 tys km
Dużo osób poleci Ci za pewne jakieś konkretne modele jednak ja uważam, że w codziennej, normalnej eksploatacji różnicy pomiędzy markowymi olejami (Mobil, Shell, Castrol, Motul, Lotos, Valvoline, Total) nie wyczujesz.
jeżeli zdecydowałeś się już na konkretną klasę oleju (imo bardzo słuszną) to wybór marki ma drugorzędne znaczenie. Ja jeżdżę na Mobilu i Castrolu, jak Cię stać zalej Motul lub Valvoline, osobiście omijam Lotosa
Oki dzieki Panowie, chyba zdecyduje sie na ten Shell? jest w tej samej cenie co Valvoline ale mam 5 litrow a nie 4 i nie wiem czy Valvoline nie bedzie rozlewany w Polsce a takiego bym nie chcial:) Pozdrawiam
Valvoline właśnie nie jest rozlewany w Polsce i to jest jego główną zaletą. Nie wiem czy to różnica 4 czy 5 litrów, bo do colta i tak wchodzi 3,8L, chyba że będziesz zbierał te 1,2 L z każdej wymiany i za 4 razem będziesz miał olej gratis
wg instrukcji, bo nigdy więcej jak 3,3 nie wlałem _________________________________________________________________________________________________________________________________________ '00 SUZUKI GSF 600 N Bandit '92 HONDA CIVIC VTi 1.6 16V DOHC VTEC EG9
Ja polecam valvoline max life mam taki obecnie zalany w palancie, a colcimierz jeździ na castrolu, wg mnie jakościowo tak samo cenowo chyba też do mnie 5l 96zł a na alledrogo możesz znaleźć taniej
Ja kupiłem 5 l lotosa za 58 zł i niebawem zabieram się za wymianę . W sumie olej to olej ma służyć tylko do smarowania a jaki to zależy od zasobności portfela i służy tylko samopoczuciu... moj colt ma już swoje lata (99r) i nie jest to lamborghini więc nie przepłacam i leje do mojego najtańszy i regularnie wymieniam żeby problemów też nie było.
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
Noo właśnie z tym olejem nie jest tak że wszystkie są takie same, mój dobry kumpel pracuje przy sprawdzaniu jakości oleju Lotosa, niby na pudełeczku masz że możesz przejechać na nim bodajże 10.000, a tak na prawde swoje właściwości traci po około 6.000
a ja wam powiem że w Saabie leję olej GM Już od jakichś 150000 km przynajmniej i silnik chodzi jak złoto (z tym, że to diesel). Turbo też śmiga bezobsługowo. Dodam że 5l kosztuje jakieś 65zł czy coś w sklepie
Stosuj najlepiej oleje syntetyczne, ktore maja same tylko zalety chociaż kosztują więcej. Lepiej smarują silnik zwłaszcza w niskich temperaturach ale także w wyższych. Dobieraj olej wg stopnia jego zużycia i nowoczesności konstrukcji oraz jego wysilenia. Pamiętaj ze im nowocześniejszy silnik i bardziej wysilony tym większe wymagania odnośnie oleju. Przy doborze osobiście używam klasyfikacji jakościowej amerykańskiej ACEA. dla silników benzynowych i CCMC dla silników Diesla. Generalnie im wyższa litera tym wyższa jakość oleju. Np. SM jest lepszy od SL. Bardzo ważny jest dobór lepkości oleju i w tym pomaga klasyfikacja lepkościowa SAE. Generalnie im mniejsza liczba tym rzadszy olej. Dodatkowo należy brać pod uwagę rozpiętość, zakres liczb: np. 0w40 jcharakteryzuje zawsze olej syntetyczny, który może być stosowany w naszym klimacie przez cały rok i jest lepszy od oleju 15w40, który czasami w warunkach ostrej zimy może nawet uniemożliwić rozruch silnika-ze względu na jego gęstość w niskiej temperaturze.
Poparłem ludinho1 z motulem i nie tylko dlatego że on nas wspiera i tak należy. Po prostu osoby które go spróbowały nawet autach GDI, potwierdziły, że potrafi wyciszyć i pracę silnika i popychacze. Ma niezłe specyfikacje. Stosuje go od dłuższego czasu, np w XR3i nawet mobil1 nie uciszał popychaczy, a motul uciszył, nie było stuku przy odpalaniu na zimno nigdy. W tym wypadku akurat każdy ma "swój" jakiś sprawdzony. Można wyrazić swoje zdanie, ale i tak wybierzesz ten na którym się np. nie sparzyłeś nigdy.
Ja obecnie zrobiłem płukankę silnika (ryzyko po mojej stronie ) Miałem poprzednio Liqui Moly 10w40 HD z dwusiarczkiem molibdenu .Bardzo cicho pracował na zimnym jak ciepłym silniku . Obecnie zalałem 10w60 Castrol Edge Jest to pełny syntetyk ale ma większą lepkość i lepiej sprawdza się przy większych temperaturach .Po wymianie zmniejszyło się znacznie pobieranie oleju