Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Wymiana ECU krok po kroku

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez kondzio » 8 mar 2014, o 12:37

Ostatnio ciągle ściągam i zakładam u siebie ECU, więc porobiłem kilka fotek i chciałbym pokazać jak się za to zabrać-kto wie, może któremuś z Was się przyda Obrazek
A więc zaczynamy Obrazek

Potrzebne będą:
Klucz 13'
Klucz 10'
Śrubokręt krzyżakowy
Śrubokręt płaski
ewentualnie klucz 12'
Dioda z konektorami (do sprawdzenia poprawnego działania ECU)
przyda się też info z http://www.mitsubishifan.webpark.pl (dane regulacyjno-naprawcze -> kondensatory ECU)

1. Trzeba zdjąć klemy z akumulatora. Będzie nam potrzebny klucz 13' Wprawdzie wystarczy tylko masę, ale ja zdejmuję obie.
Obrazek

2. ECU znajduje się po stronie pasażera zaraz za schowkiem. Trzeba wyjąć schowek, najpierw go opuszczamy (trzeba go ścisnąć po obu stronach), później wykręcamy dwie śrubki zaznaczone na zdjęciu i wyjmujemy go z zawiasów. Najlepiej wkręcić śrubki z powrotem, bo łatwo je zgubić. Dostęp do ECU już jest, ale trzeba jeszcze zdjąć plastikowy boczek (miejsce po nim zaznaczone jest dużym kółkiem). Tu właśnie przyda się śrubokręt płaski-boczek trzyma się na jednej śrubce(przynajmniej tak jest u mnie). Później ściągamy prób, żeby móc go zdjąć i voila. Mamy pełny dostęp do ECU. Na drugim zdjęciu widok z boku Obrazek
Obrazek Obrazek

3. Może to dziwnie zabrzmi ale polecam puścić fotel maksymalnie oraz przesunąć go najdalej jak się da do końca...
Obrazek

4.... bo właśnie zaczyna się gimnastyka Obrazek Very Happy" Ja poradziłem sobie z tym tak:
Obrazek Obrazek

5. Pora zabrać się za ECU. Jest umocowane na 2 śrubach, teraz przyda się nam klucz 10', dobrze by było z grzechotką bo trochę kręcenia jest. Zwróćcie uwagę jak przymocowana jest masa (w czerwonym kółku), to dość ważne Obrazek
Obrazek

6. Jak już wykręciliśmy śruby, wyciągamy wtyczki (ta z lewej strony-najdłuższa-dość ciężko schodzi). Później wyciągamy komputer i gotowe. Można wkładać nowy, albo naprawiać stary.
Obrazek

7. Ja, chociaż mam nowy to okazało się, że prawdopodobnie też jest niesprawny, wymieniałem więc w nim kondensatory, a stary próbowałem reanimować. jak się za to zabrać? wszystko na http://www.mitsubishifan.webpark.pl (dane regulacyjno-naprawcze -> kondensatory ECU Czerwonym kółkiem zaznaczona wypalona dziura w starym.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

8. Zakładamy nowe/naprawione ECU. I tu ostrzegam-nic na siłę. ECU dokładnie pasuje na swoje miejsce. Jeśli brakuje chociażby milimetra, żeby z łatwością wkręcić śrubkę na jej miejsce to trzeba go spasować na nowo. Później podtrzymujemy jedną ręką, a druga wkręcamy. Trzeba pamiętać o masie, która ma być na środkowym uchwycie ECU (czerwone kółko). Później wkładamy wszystkie kości w gniazda. ECU założone. Teraz zakładamy klemy na akumulator- najpierw +, później masę.
Obrazek

9. Zanim zapalimy silnik, trzeba sprawdzić czy komputer działa poprawnie (albo przynajmniej sprawia takie wrażenie Obrazek Twisted Evil" )
Diodkę z konektorami podpinamy pod gniazdo diagnostyczne ECU i przekręcamy kluczyk na pozycję ON. Jeśli dioda nie mruga trzeba zmienić polaryzację. Zamieniamy konektory miejscami. Jeśli dalej nie mruga trzeba spróbować poruszać kostkami przy ECU. Diodka powinna mrugać jednostajnie kropki czyli dziewiątkę, co oznacza, że wszystko jest OK i nie ma żadnych błędów (dokładny opis jak sprawdzać błędy i co oznacza mruganie na http://www.mitsubishifan.webpark.pl/).
Obrazek Obrazek

Teraz przekręcamy kluczyk i gotowe Obrazek Cool"
Nie włączamy żadnych odbiorników elektrycznych, nie dodajemy gazu i czekamy aż samochodzik się nagrzeje i włączy wentylator, aby ECU nauczyło się wolnych obrotów. Jeśli wszystko jest OK możemy poskręcać to co nam zostało do zrobienia Obrazek
Jeśli samochód nie działa, a diodka pokazuje dziewiątkę to jednak coś może z nim być nie tak. Może się też zdarzyć, że diodka nie mruga wcale i silnik nie odpala tylko rozrusznik rzęzi. Albo zła masa w ECU albo po prostu padło zupełnie.
Jeśli wyskakują błędy wszystko jest na stronce.
W moim przypadku mruga dziewiątka, a silnik chodzi źle. O co mu chodzi-pewnie za niedługo się okaże, ale póki co pewnie jeszcze się trochę z autkiem pobawię.
Pozdro! Obrazek
kondzio

Dostał piw: 2

Postprzez kuberson » 8 mar 2014, o 12:38

Kiedy powinno się wymieniać te kondensatorki na nowe, nawet jeśli są jeszcze dobre? Tak sobie jeżdżę i jeżdżę a czytałem że w końcu lubią się wylać.
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 31
Auto: Colt CA0 1.6
Województwo: Łódzkie

Postprzez misiekwwl » 8 mar 2014, o 12:38

na pewno zanim wyleją bo potem to juz może być po ECU
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Kia cee'd SW 1.6 gdi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kuberson » 8 mar 2014, o 12:38

To wiem :) ale czy da się jakoś przewidzieć wylanie? Np po przebiegu czy roczniku samochodu ...
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 31
Auto: Colt CA0 1.6
Województwo: Łódzkie

Postprzez misiekwwl » 8 mar 2014, o 12:39

one najpierw zaczną puchnąć ;-)
po tym poznasz

ale jak nie miałeś wymienianych to lepiej profilaktyczne wymienić ;-)
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 8 mar 2014, o 12:39

Tak, we wszystkich CA0 przed 95 rokiem powinno się profilaktycznie wymienić. Koszt znikomy względem późniejszej naprawy/kupna ECU.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez misiekwwl » 8 mar 2014, o 12:39

że Cj nie ma takiego problemu to wiem ale dlaczego CA0 akurat przed 95 r ??
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 8 mar 2014, o 12:40

Widocznie jakaś wada, źle dobrane/obliczone przez inżynierów kondensatory. Z tego wynika, że problem po 95 roku został rozwiązany. Dlatego nigdy się nie kupuję nowych modeli z początku lat produkcji :mrgreen: W colcie od 95 czy 94 roku też trochę rzeczy poprawili ;) np plastiki w środku, nie nieszczały od słońca itd.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez zombie » 8 mar 2014, o 12:40

jak zanioslem do serwisu, Pan mi powiedzial ze przelutowac na nowo cala plytke, bo cos tam cos tam
zaplacilem 40zl

mam liste potrzebnych kondkow gdizes nawet,

a mitsu podobno zmienilo dostawce w 95
zombie

Dostał piw: 5
Auto: EA5A
Województwo: Lubelskie

Postprzez macieekg » 8 mar 2014, o 12:41

masz tą listę? :P
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Postprzez zombie » 8 mar 2014, o 12:41

22u/50V
47u/50V
100u/63V
47u/100V

105 stopni C wszystkie
taka liste dostalem od elektronika
zombie

Dostał piw: 5
Auto: EA5A
Województwo: Lubelskie

Postprzez ludinho1 » 10 mar 2014, o 08:58

w moim kompie w CA1A 93r takie były.
47mf / 50V - 2szt
22mf / 50V
100mf / 16V
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum