Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Przeróbka tylnych lamp na wersję Japońską

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez BeWu » 8 mar 2014, o 12:19

Tutorial z cyklu "zrób-se-sam" - jak przerobić tylne lampy europejskie na ich japońskie odpowiedniki.

Oczywiście nie odpowiadam za wszelkie szkody, jakie wyrządzicie sobie, swoim podopiecznym, rodzinie, znajomym, listonoszowi i swoim lampom. Uwaga, instrukcja zakłada lutowanie a więc czynność grożącą oparzeniem, zwęgleniem, spaleniem domu, warsztatu, swoich zwierzątek. Za to również nie odpowiadam

Tyle słowem wstępu. Instrukcja przedstawia jedną z wielu możliwych dróg uzyskania podobnego efektu. Ja zastosowałem oprawki żarówek z drugiego, zniszczonego kompletu lamp, więc korzystałem z oryginalnych części. Nie polecam przyklejania żarówek, mocowania ich taśmą klejącą, klejem biurowym, gumą do żucia czy wydzieliną z uszu. Nadmienię, że przeróbka ogranicza się jedynie do wkładu lampy - nie ma potrzeby ingerowania w klosz czy istniejącą instalację samochodu.

Instrukcja skonstruowana jest wedle zasady "najpierw zdjęcie, potem jego opis". Do dzieła:

Obrazek

Widać tu tylną część wkładu lampy. Jest to element, który ściągamy, gdy przepali nam się żarówka, przykręcany na dwa wkręty. Spójrzcie na litery w kółkach, tuż obok typu żarówek. W przypadku stopu, zarówno (J)aponia jak i (E)uropa posiada element świecący typu 21/5W lub po naszemu P21/5W. W kwestii światła pozycyjnego jesteśmy dyskryminowani i każą nam montować W5W, podczas gdy jedzący ryż przyjaciele z odległego kraju mogą zaszaleć i władować 21/5W. I o tą różnicę właśnie rozchodzi się cała instrukcja.

Obrazek

Tutaj wkład od strony żarówek. W pierwszej kolejności wykręciłem śrubki trzymające oprawkę żarówki pozycyjnej (nie będzie ona mi juz potrzebna). Przewód masy pozycyjnego (czarny) podłączony jest do oczka oprawki żarówki stopu, następnie biegnie do masy kolejnej żarówki, którą to trzeba wymontować, aby ów przewód wyciągnąć. Wyciągnąłem ten przewód i odciąłem w miejscu, w którym wchodzi w gumową oprawkę żarówki pozycyjnej. Do odciętego końca przewodu przylutowałem identyczne oczko, jakie znajduje się oryginalnie w połowie długości tego przewodu. Czarny przewód masy ma teraz dwa oczka i jedno odizolowane zakończenie (gotowy kabelek widać na fotografii do lekcji piątej).

Obrazek

Jak widać, oprawka żarówki pozycyjnej nie ma już kabelka masy (czarnego), odcięliśmy go w poprzedniej lekcji. Odizolowałem połączenie dwóch zielono-białych przewodów, łączące żarówkę pozycyjną ze słabszym włóknem żarówki stopu. Wyciąłem połączenie. Żarówka światła pozycyjnego spadła na podłogę i tam pozostała do dziś.

Obrazek

Wykręciłem oprawkę stopu i odciąłem drugi z przewodów, zielony, tak, aby był tej samej długości co przed chwilą odcinany od złączki przewód zielono-biały. Podobnie postąpiłem z dawcą części, czyli drugą zniszczoną lampą. Dzięki temu zabiegowi mam teraz dwie oprawki, każda z dwoma przewodami: zielonym (przewód stopu) i zielono-białym (przewód pozycyjnego). Ten i poprzedni etap sprawił, że z kostki wychodzą teraz dwa przewody (zielony i zielono-biały), mamy też dwa komplety oprawek z dwoma identycznymi przewodami. Teraz wystarczy je połączyć...

Obrazek

...korzystając z lutownicy i rurki termokurczliwej. Wstępnie też przymierzyłem nowy przewód masy, który sumiennie wykonaliście podczas lekcji drugiej.

Obrazek

Jesteśmy już prawie w domu. Jedyne co nam pozostało, to przykręcenie oprawek żarówek, poprowadzenie przewodów między plastikowymi prowadnicami...

Obrazek

...oraz wstawienie wyciągniętej na początku oprawki wraz z jej przewodami.

Obrazek

Ostatnia lekcja, to wstawienie w oprawki żarówek dwuwłóknowych, czyli P21/5W. Teraz, za każdym razem gdy naciśniecie pedał hamulca, kierowca za wami lekko oślepnie, lub oślepnie całkowicie, jeśli dodatkowo na klapie auta wozicie trzeci diodowy stop.

Wszycy, którym nie podobał się styl tej instrukcji i woleli by nudne, suche fakty, mogą cmoknąć mnie w wentyl. Życząc udanych przeróbek otwieram piwo, które w podziękowaniu za napisanie tutoriala zakupiłem sobie sam ;-)

:-D
Było: BW5A czyli podróbka GTI: +2.7 KM i +1.5 Nm
Jest: 20-letnie auto z przebiegiem 36 tysięcy? Nierealne, a jednak prawdziwe.
I would rather loose by a mile because i built my own car, than win by an inch because someone built it for me.
BeWu
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 137
Auto: 1997 Eclipse GS
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez jerrylos » 8 mar 2014, o 12:20

wszystko pieknie, ale jak mozesz pokaz jeszcze fotki lamp stopu w nocy w stylu (J)apońskim i (E)uropejskim
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez BeWu » 8 mar 2014, o 12:20

Celna uwaga - fotki te były w opisie mojego auta. Póki co zadowolić się musisz kiepskimi zdjęciami efektu końcowego. Trudne warunki oświetleniowe pogorszył fakt, że lampy świecą bardzo mocno (szczególnie trzeci stop w lotce, po wymianie wszystkich diód). Pomijając to, myślę, że efekt widać dokładnie - klosze świecą jak normalne pozycyjne, ino mocniej.

Obrazek

Obrazek

Zdecydowanie lepiej wyjdą zdjęcia za dnia. Niebawem poprawię.
I would rather loose by a mile because i built my own car, than win by an inch because someone built it for me.
BeWu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Xiao7 » 8 mar 2014, o 12:22

To ja mam 2 pytania w tej sprawie:

1. Czy uwzględniłeś w instalacji elektrycznej swojego pojazdu dodatkowy pobór mocy w postaci 2 żarówek kiedy depniesz w stop?? Chodzi o bezpiecznik od światełek, grubość kabelków, pojemność akumulatora, wydajność alternatora wraz z jego własnym bezpiecznikiem.

2. W przypadku tej przeróbki jak się wytłumaczysz z Dziennika Ustaw z 1999 r. Nr 44 poz. 432 § 12. ust. 1 pkt 7 panu policjantowi lub obsłudze stacji diagnostycznej kontroli pojazdów która dopuszcza pojazd do ruchu drogowego ??

Kod: Zaznacz cały
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

z dnia 1 kwietnia 1999 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z dnia 15 maja 1999 r.).

Rozdział 2
Pojazd samochodowy i przyczepa przeznaczona do łączenia z tym pojazdem

3.Światła

§ 12. 1. Pojazd powinien być wyposażony w następujące światła zewnętrzne:

7)    pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa,
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tresorex » 8 mar 2014, o 12:22

Xiao7 napisał(a):§ 12. 1. Pojazd powinien być wyposażony w następujące światła zewnętrzne:

7) pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa,

Są tutaj:

Obrazek

Myślę że instalka w aucie jest policzona z zapasem ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez BeWu » 8 mar 2014, o 12:23

Xiao7:

Rozumiem, że jestem nowy na forum i trzeba mnie sprowadzić do parteru, ale bez przesady. Pozwól, że odpowiem:

1. Auto nie jest dla mnie zabawką i jestem świadom zagrożenia, jakie niesie za sobą nieprawidłowa jego eksploatacja oraz serwisowanie. Oczywiście, że wziąłem pod uwagę kwestie zwiększonego poboru prądu, zarówno przez zdwojoną ilość żarówek świateł hamowania, jak i zastosowanie nowych diód w tak zwanym "trzecim stopie". Instalacja świateł stopu w CA0 posiada zabezpieczenie bezpiecznikiem 15A. Obecnie posiadam 4 żarówki 21W oraz "trzeci stop" o mocy 4,5W (60 diód po 0,20mA każda w układzie 15 szeregów po 4 diody w każdym). Daje to łącznie 88,5W. Przy instalacji zasilanej napięciem 13,8V oznacza to prąd 6,4A. Przy bezpieczniku 15A oznacza to zapas aż 8,6A, czyli wykorzystuję obecną instalację w przybliżeniu w 43 procentach. Myślę, że jest to wystarczający argument. Instalacja elektryczna Colta CA0 jest uniwersalna dla wielu modeli i zakłada stosowanie wyposażenia dodatkowego, w tym o dużym poborze prądu, jak podgrzewane fotele czy silnik wentylatora klimatyzacji. W tym świetle, parametry alternatora oraz jego infrastruktury (bezpiecznik, kable) przewidują znacznie większe obciążenie, niż występujące w moim aucie (nie posiadam podgrzewanych foteli, klimatyzacji, szyberdachu). Projektanci samochodów zawsze projektują instalacje elektryczne z zapasem, nie dotyczy to jedynie pojazdów wyposażonych w "kontrolę przepalonej żarówki", gdzie pobór prądu przez obwód świateł ściśle odpowiada wartościom wzorcowym w układzie czujnika kontroli świateł. Co budowy samych lamp, klosze z tego co pamiętam posiadają fabryczne zabezpieczenie przed nadmiernym przegrzaniem w postaci blaszki, zarówno w sekcji światła pozycyjnego jak i stopu (napisałem "z tego co pamiętam" tylko dlatego, że nie mam w tej chwili pewności a wybacz - nie będę ich specjalnie rozbierał).

2. Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (...), stwierdza:

§12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:
4) hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa;
7) pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa;

i zarówno jedno i jak i drugie światło u mnie występuje. Ponadto, w punkcie §13. 1. dotyczącym warunków ogólnych, jakim powinny odpowiadać światła pojazdu nie ma mowy, czy światła pozycyjne i hamowania muszą być rozdzielne i czy mogą występować w równocześnie w jednym kloszu.

Reasumując, w świetle prawa moja instalacja jest całkowicie legalna. Nie będę tu rozwodził się na temat indywidualnego podejścia do tego tematu Policji, czy Diagnosty czy innej osoby upoważnionej do oceniania stanu pojazdu. Prawo jest tu dla nas jednakowe.

Jeśli odpowiedź jest zbyt ogólna, możemy poruszyć kwestię grubości kabli, jednakże zapewniam Cię, że oddziaływanie pola elektromagnetycznego (EMI) po tej przeróbce mieści się nadal w normach europejskich ;)
BeWu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Xiao7 » 8 mar 2014, o 12:23

ok przyznaje się bez bicia że przeoczyłem ten fragment...
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jerrylos » 8 mar 2014, o 12:24

hehe kolega Xiao7 nie zalapal ;p pierwsze zdjecie jest po przeróbce bez wcisnietego stopu, a drugie jest po przerobce z wcisnieteym stopem :P

[ Dodano: 2011-03-01, 23:02 ]
hmm ale i tak nie rozummiem czemu na (E)urope wypuszczali tak jak mamy wszyscy, a na (J)aponie tak jak ma BeWu. potrafi ktos to wytlumaczyc?
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI

Postprzez zombie » 8 mar 2014, o 12:24

nie glupi patent

ale jak wchodizlem w temat to myslalem ze przerobisz tak jak jest w protonach, czyli nie ma odblasku a jest tam zarowka;p

edit:
zainspirowales mnie do dzialania:P
zombie

Dostał piw: 5
Auto: EA5A
Województwo: Lubelskie

Postprzez BeWu » 8 mar 2014, o 12:24

W myśl przepisów, o których mowa wyżej, odblask jest wymagany
BeWu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 8 mar 2014, o 12:25

można nalepić mały pasek w dyfuzorze (np jak w focusach czy innych autach z lampami w słupkach)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez zombie » 8 mar 2014, o 12:25

wiem wiem ze jest wymagany;)
zombie

Postprzez Browar » 8 mar 2014, o 12:25

dla mnie pomysl bomba, zrobilem tak w swoich obydwu wariatach :) BeWu dzieki!
Po co komu jedno 4g63T jak można mieć dwa :)
Browar

Dostał piw: 0
Auto: CC9A, CA9A
Województwo: Małopolskie

Postprzez Rtmaxx » 8 mar 2014, o 12:25

ja tez przerobiłem :D wygląda super
Rtmaxx

Dostał piw: 0
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez ślimak » 8 mar 2014, o 12:26

A ja nie wiem jak mam się za to zabrać. Komputer lubię składać ale nie lubię majstrować przy elektryce w aucie ;/. No nic może się w końcu za to wezmę
Obrazek
ślimak
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 43
Auto: CA1A with 4G63

Postprzez Matejo » 8 mar 2014, o 12:27

Rtmaxx napisał(a):ja tez przerobiłem :D wygląda super

też bym chętnie przerobił ale niemam drugiej pary oprawek ehh

EDIT
ok wreszcie udało mi się złapać drugi komplet świateł od Colta za cene 25 zł z przesyłką hehe prawie darmo.
Wziąłem się za przeróbkę ściśle trzymając się powyższego opisu.
Wszystko zlutowane połączone przykręcone więc czas sprawdzić czy działa.
Podłączam wszystko w Colcie włanczam światła i nic, ciemność.
Czemu nie działa może mi ktoś powiedzieć , może coś z bezpiecznikami albo innym ustrojstwem.
pomóżcie.
Obrazek
Matejo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 3
Auto: Renault Clio 2
Województwo: Dolnośląskie
  • Strona WWW

Postprzez Danielo » 8 mar 2014, o 12:27

Zobacz miernikiem czy masz napięcie na żarówkach z tyłu. Potem zobacz czy jest w złączce.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu

Postprzez Matejo » 8 mar 2014, o 12:27

ok zrobione już wszystko gra
Obrazek
Matejo
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez zombie » 8 mar 2014, o 12:28

co bylo?
zombie

Postprzez Matejo » 8 mar 2014, o 12:28

wstyd się przyznać ale źle polutowałem hehe i prąd nie przechodził ale poprawiłem i było git
Obrazek
Matejo
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum