Przedmiotem niniejszego poradnika jest instrukcja parowania telefonu z oryginalnym zestawem głośnomówiącym Blue Talk II. Postanowiłem napisać ten poradnik, ponieważ po zakupie swojego COLTa napotkałem ten problem a miałem kodu PIN (lub hasła parowania). Zatem jedziemy z koksem. Do parowania użyłem telefonu Samsung XCOVER 2 jednak wcześniej nie miałem problemu z parowaniem Samsung Galaxy S2, Samsung Wave 1, Nokia E71.
Słowem wstępu zestaw ten składa się z modułu głównego instalowanego w miejscu niedostępnym dla oczu (nie będę o tym pisać), przycisku z zielonym i czerwonym symbolem słuchawki (do odbierania i kończenia rozmowy)

oraz głośniczka rozmowy

[_Krok 1_]
Przekręcamy kluczyk w stacyjce do pozycji włączenia radia (bez zapłonu). Usłyszymy dźwięk zestawu
https://drive.google.com/file/d/0B1jJ-sgc5nQgTkZlRjc3QTFnT1k/edit?usp=sharing
To znak, że działa
[_Krok 2_]
Włączamy w telefonie Bluetooth, ustawiamy wszelkie widoczności (najlepiej aktywujemy tak aby telefon był widoczny zawsze). Telefon automatycznie zacznie skanować w poszukiwaniu dostępnych urządzeń i powinien znaleźć ciąg cyfr (u mnie wygląda to tak)

Możemy wybrać (kliknąć) na to urządzenie ale parowanie poprosi o PIN. Zakładamy, że nie mamy szczęścia i nie uda nam się wpisać poprawnego kodu. Zatem musimy poczarować dalej.
[_Krok 3_]
Przyciskamy zieloną słuchawkę w zestawie i ciągle trzymamy pomimo usłyszenia pierwszego dźwięku (krótki pik), za chwilę 2 dźwięki (2 piknięcia - przypuszczam, że to znak kasowania) do momentu aż usłyszymy cztery dzięki następujące po sobie (to tzw triada harmoniczna) brzmiące tak:
https://drive.google.com/file/d/0B1jJ-s ... sp=sharing
jest to sygnał łączenia. Teraz pojawi nam się na ekranie telefonu okienko parowania i poprosi o podanie kodu. Wpisujemy kod (wystarczą 4 cyfry) lub jak wolimy inne hasło

Następuje łączenie pomiędzy telefonem a zestawem

... a w efekcie następuje poprawne parowanie

Cała operacja zostaje potwierdzona czterema dziękami w odwrotnej kolejności jak na początku. Od teraz cieszymy się poprawnie sparowanym telefonem. Ponadto radzę jeszcze sprawdzić w ustawieniach radia czy mamy wyciszanie muzyki podczas nawiązywania połączenia telefonicznego. Głośność zestawu zwiększamy bezpośrednio w telefonie, nie radiem. Najlepiej to zrobić podczas testowej trwającej rozmowy.
Pozdrawiam.