Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Giełda ‹ Zakup kontrolowany
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Zakup CZT

Planujesz zakup auta, jednak kompletnie się na tym nie znasz?
Skorzystaj z naszej pomocy.
Odpowiedz

Zakup CZT

Postprzez MarcinZG » 8 paź 2020, o 13:23

Cześć.
Szukam sobie niedużego samochodu na dojazdy do pracy, który da czasem trochę fun'u w okresie kiedy pogoda nie pozwala jeździć na moto. Nie szukam demona prędkości czy fury latającej bokami więc CZT wpisuje się w moje założenia. Z racji że moja obecna fura umarła odpadają dalekie wyjazdy i ograniczam się do egzemplarzy które są stosunkowo blisko.
Moją uwagę przykuł ta sztuka:
https://www.otomoto.pl/oferta/mitsubishi-colt-mitsubishi-colt-czt-1-5-turbo-ID6DegeB.html
Co zwróciło moją uwagę to:
-dość niska (jak mi się wydaje) cena, co zazwyczaj powoduje że zapala się u mnie "kontrolka ostrzegawcza"
- obniżone zawieszenie (wolałbym serię)
Macie jakieś spostrzeżenia, porady lub może ktoś zna ten egzemplarz.
"Bo jak słusznie zauważył Pan Oberleutnant, najbardziej zawsze wyróżnia się idiota"
MarcinZG

Dostał piw: 1
Auto: VW Polo 9N3 1.4 TDi (gruz)
Województwo: Lubuskie

Zakup CZT

Postprzez MarcinZG » 20 paź 2020, o 20:59

Skontaktowałem się z właścicielem CZT z powyższego ogłoszenia. Oto co mi przekazał.
- Był trafiony z tyłu (komis z którego obecny właściciel kupił zataił to)
- Obecny właściciel miał obcierkę z tyłu z prawej strony, podesłał mi zdjęcia według mnie nic strasznego, jest naprawione. Wtedy właściciel się zorientował że coś było wcześniej (po zdjęciu zderzaka było coś widać). Malowane na pewno zderzak tył, nadkole, cześć klapy bagażnika.
- Posiada faktury z serwisowania
- Olej i filtr wymieniony w zeszłym miesiącu, niestety filtr założony jest za długi, który wystaje. Właściciel daje prawidłowy do wymiany we własnym zakresie.
-Rozrząd wymieniony przy 92 tys w 2015r (liczyłem się z tym że będzie do wymiany, wiem że pasek i rolki są w normalnej cenie ale napinacz to chyba 800 zł)
-Klimatyzacja działa, chłodzi niestety ostatnio nabijana 2-3 lata temu.
-Problem z wybierakiem skrzyni biegów (nie wraca na środek) podobno typowe dla CZ3. Właściciel podesłał mi link tematu tu na forum http://coltmania.pl/seria-cz-z-oraz-nowsze-dzial-techniczny-f131/problem-z-lewarkiem-skrzyni-biegow-t7214.html%20https://dobrymechanik.pl/zapytaj-mechanika/problem-ze-zmiana-biegow-drazek-nie-wraca-linki-ok.html
-
Sprzegło książka nakazuje wymianę przy 160 tys. km
??
- Samochód stoi niżej niż seria, jest twardo i nisko, są oryginalne sprężyny
sztywne i twarde, co może irytować przy jeździe po np. Wrocławiu. Po zmianie na standardowe pewnie by trzeba wymienić tylne gumy pod sprężynami, nie wiem jak tylne amortyzatory. Ich skuteczność na badaniach jest bardzo dobra.

-
Tylny tłumik wymieniony, klocki tył przód + tarcze tył przód + piasty tył + płyn + przewody wymienione dwa miesiące temu.

-Opony 6-7mm
-Do polerowania przednie reflektory
-Schodzi guma z górnych listew dachowych.
-Nie ma problemu ze sprawdzeniem samochodu u mechanika itp.

Wymianę rozrządu, oleju i filtrów zakładałem zrobić zaraz po kupnie, koszt około 2 tys
Dojdzie zakup zimówek pewnie 1000- 1500 zł
Serwis klimy- nie wiem ile to teraz kosztuje
Polerowanie lamp nie wiem ile kosztuje, pewnie można to zrobić samemu.
Zdarzenie które miał w przeszłości nie specjalnie mi przeszkadza (pod warunkiem, że zrobione solidnie).
Fura ma prawie 16 lat z wyglądu nie będzie idealnie z tym też się liczę.
Jak to jest z tym wybierakiem?
Cena 10800. Ze zrobieniem podstaw i oponami pewnie 15k pęknie.
Jakie jest wasze zdanie? Warto się w to pchać? Moja fura się rozpadła, przez co mam problem logistyczny. Nie mam za bardzo na kogo liczyć aby zorganizować transport zastępczy i jechać 170 km do Wrocławia, więc jeszcze dalsze wyjazdy oglądać inne sztuki tym bardziej odpadają. Coś tam jednorazowo sobie wymyślę i jak trzeba będzie dojadę, ale czy jest według was w ogóle sens jechać oglądać ten egzemplarz czy dać sobie spokój.
"Bo jak słusznie zauważył Pan Oberleutnant, najbardziej zawsze wyróżnia się idiota"
MarcinZG

Zakup CZT

Postprzez MarcinZG » 25 paź 2020, o 20:18

Poza mną chyba nikogo to nie interesuje, ale dalszy ciąg poszukiwań.
Korzystając, że dziś była ładna pogoda, wsiadłem na moto i podjechałem obejrzeć jedną sztukę CZT. Od handlarza, dopiero sprowadzona. Kilka drobnych uszkodzeń lakieru, wymagających zrobienia zaprawek, bo do gołej blachy. Wnętrze nie poniszczone, trochę mocno hałasowało na nierównościach- trzeszczało w okolicach deski rozdzielczej. Wydech jakiś kombinowany, Podłoga bagażnika:
https://photos.app.goo.gl/JHFX3MYjZcnjM2ABA
https://photos.app.goo.gl/yEQUH9TPJiX1ZaKS8
https://photos.app.goo.gl/1das439zSdVxtFTLA
https://photos.app.goo.gl/csDKMBZUxjWsd5Ho8
Mechanik po obejrzeniu zdjęć zasugerował aby poszukać innej sztuki.
Pierwszy raz miałem okazję kawałek się przejechać CZT i muszę przyznać, że mi pasuje.
Szukam dalej.
MarcinZG

Zakup CZT

Postprzez kisiello » 25 paź 2020, o 20:50

Z zakupem CZT mam wrażenie że każdy mial/ma problem.
Kiedyś też szukałem i w zasadzie każda sztuka (oglądałem z 5) była składana z 3 lub z przystanku :D
Fakt że moje okolice nie słyną z dobrych aut, także mogę tylko życzyć powodzenia :)

Co do zdjęć tej podłogi to mogło coś tam być kombinowane
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Zakup CZT

Postprzez GREGORY » 25 paź 2020, o 22:26

z zakupem to jest loteria, ja kupiłem swoją 6 lat temu, pierwszą lepszą, która mi wpadła w oko, też jest od handlarza. Sprzedający nie miał nawet pojęcia co sprzedaje bo myślał, że rozrząd w Czt jest na łańcuch. Nawet się nią nie przejechałem. Okazało się, że też jest do zrobienia kilka zaprawek, ale środek bez przetarć podwozie nie ma żadnej rdzy, wiec wziąłem, no i jeszcze o ile dobrze pamiętam, ciśnienie na baniakach sprawdzałem. Ładuje w nią ponad 1bara i cieszę się z jazdy. Z poprzednim samochodem (corsa b z silnikiem x14xe) miałem podobnie, pól h szukania i po 3 dniach stała już pod domem. Zrobiłem nią bezawaryjne ponad 120tyś km. była karcona codziennie na trasie, aż zgniła - jak to opel. Tutaj widzę po foto, że ktoś nie zadbał o podwozie i podejrzany jest ten czerwony nalot, tak jakby ktoś malował coś na czerwono, ale się nie znam blacharzem nie jestem.
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Zakup CZT

Postprzez Danielo » 26 paź 2020, o 07:53

Ja wiem kto sprzedaje fajne CZT ale stoi w Wielkopolsce :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 188
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Zakup CZT

Postprzez MarcinZG » 26 paź 2020, o 09:42

A coś więcej? Bo w Wielkopolsce to może być w Wolsztynie do którego mam 80 km, ale i może być w Kłodawie gdzie mam 300 km :P
Jest jeden na olx w Szamotułach, sprowadzony od handlarza najtańszy jaki jest obecnie oferowany na olx. Boję się nawet pomyśleć jak będzie zgniły od spodu :P
MarcinZG

Zakup CZT

Postprzez Danielo » 26 paź 2020, o 11:03

W śremie stoi :) myślę ze właściciel może sie tu niedługo odezwać :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 188
Auto: CA Malibu

Zakup CZT

Postprzez Tovija » 26 paź 2020, o 14:22

Wiele czT jest poobijane, niestety. Moja czerwona rakieta też była cała praktycznie malowana i miała wstawianą tylną ćwiarę. Wyszła potem rdza w tym miejscu oczywiście, ale dałem do lakiernika który to ładnie wszystko ogarnął po bożemu. Jak ktoś chce na długie lata niech szuka nie robionej. Nie robione czT nie gniją oprócz miejsca montowania wycieraczki tylnej i tylnej rurki wzmacniającej zderzak. Tak to nie ma czuja we wsiam. Jeżeli czT gnije od spodu lub karoseria gdzieś gnije to na 90% było coś dłubane śrubokrętem Pany i Panewki.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Zakup CZT

Postprzez tomchuck » 26 paź 2020, o 22:32

W sumie to ja mam zdrowe czt którego już nie potrzebuję, bo pracuję w domu, a służyło na dojazdy do pracy do tej pory. Oczywiście nie bez wad, bo ktoś kiedyś rolował rant tylnego nadkola i niezbyt ładnie to było zrobione, ale na podwoziu zero rdzy, jest w stanie fabrycznym. drugą wadą jest brak klimatyzacji... auto miało wczesniej założony duży IC z lancera evo i coś im kolidowało do przeprowadzenia rur, to wyrzucili spręzarkę i chłodnicę klimy... taka historia... Mi to nie przeszkadzało bo i tak nie mogę używać klimy, nie dogaduje się ona z moimi zatokami. IC obecnie jest z fmic.
Obecnie wymieniłem kolektor wydechowy, bo poprzedni był popękany i krzywy, także układ wydechowy szczelny. Zrobiona inspekcja panewek dla świętego spokoju. No i trochę skróciłem dolot powietrza od ic do kolektora, bo był kiepsko poprowadzony.
Autem wcześniej poruszał się forumowicz Atomowsky przez 3 lata chyba. Ja posiadam to auto od lipca.
Ma założony poliftowy tylny zderzak, przez co tył jakoś znośnie teraz wygląda. i z tego co sprawdzałem to program ecu jest z smarta brabus czyli na 177KM. poza tym auto posiada oryginalny wydech z katalizatorami, tylko końcowy tłumik jest zmieniony.Felgi oryginalne, opony nowe, tegoroczne. Nigdzie jeszcze nie wystawiałem bo dopiero zastanawiam się nad zasadnością posiadania takiego auta w sytuacji jaką mam obecnie.
Jeśli chcesz zobaczyć auto,to można się jakoś zgadać. z racji wad wymienionych na wstępie cena tylko ok 10k zł.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 521
Auto: FTO

Zakup CZT

Postprzez MarcinZG » 7 gru 2020, o 13:47

Trochę się nie odzywałem, ale temat dalej aktualny.
@tomchuck dzięki za propozycję, ale dla mnie brak klimatyzacji dyskwalifikuje samochód, cały rok używam i uważam że jest niezbędna.
Jest tu może jakiś klubowicz Torunia który wolnej chwili mógłby rzucić okiem na tego:
https://www.olx.pl/oferta/mitsubishi-co ... 510345e4d2
Jeszcze się nie odzywałem do właściciela, bo mam 300 km i nie chcę mu na darmo zawracać głowy.
MarcinZG

Zakup CZT

Postprzez piotr277 » 7 gru 2020, o 16:13

Nie jestem z Torunia, ale byłem w sobotę i oglądałem właśnie to auto, bo szukam malucha do miasta. Odpuściłem bo wg. mnie trzeba by wrzucić min. ~5k zł żeby je ogarnąć a i tak nie można być pewnym efektu..
Z plusów: nieźle jechał, hamował i skręcał, fajne fotele. Minusy: ogólnie nieposzanowane auto, środek zaniedbany (oprócz foteli), przebieg - wątpliwy, odpadająca szpachla z dołu tylnego prawego nadkola, jakieś stuki w zawieszeniu, wyciek oleju spod osłony rozrządu - jakiś uszczelniacz?, no i hit - jasne masełko pod korkiem oleju - UPG?
Jedny plus wycieczki, że pyszną pizzę sobie zjadłem w Wielkiej Nieszawce :kciuk:
piotr277

Dostał piw: 0
Auto: sześć diamentów
Województwo: Mazowieckie

Zakup CZT

Postprzez MarcinZG » 7 gru 2020, o 18:34

piotr277 dzięki za informację, uchroniłeś mnie przed wycieczką i współczuję zmarnowanego czasu. Dobrze że chociaż ta pizza była ok.
Opis w ogłoszeniu jak zwykle- perełka, co ma się nijak do tego co jest na miejscu. :zly:
Powodzenia w dalszych poszukiwaniach. :ok:
MarcinZG

Zakup CZT

Postprzez tomchuck » 7 gru 2020, o 20:44

Panowie jak się szuka perełki to nie za 10k tylko 15-20 w przypadku czt. taka jest prawda ;)

A co do "masła" pod korkiem to może nie znaczyć absolutnie nic... przy obecnych temp i jeśli auto robi przebiegi rzędu kilku km dziennie gdzie nie zdąży się dogrzać, to powoduje zbieranie się takiego osadu właśnie.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 521
Auto: FTO

Zakup CZT

Postprzez MarcinZG » 7 gru 2020, o 22:05

W sumie to nie szukam perełki, nie mam problemu z tym że samochód miał wcześniej jakąś przygodę jeśli została dobrze naprawiona, czy że jakieś elementy były malowane. Liczę się z tym że do takiego za 11k trzeba będzie dołożyć aby był ok. Tylko niech będzie z potencjałem a nie zajeżdżony do granic możliwości glut o którego nikt nie dbał czy taki z którego szpachla odpada płatami lub ze zjedzoną podłogą. Wolę takiego któremu jak już trzeba coś poprawić to mechanicznie a nie babrać się z blacharką.
MarcinZG

Zakup CZT

Postprzez piotr277 » 7 gru 2020, o 23:19

tomchuck napisał(a):(..)
A co do "masła" pod korkiem to może nie znaczyć absolutnie nic... przy obecnych temp i jeśli auto robi przebiegi rzędu kilku km dziennie gdzie nie zdąży się dogrzać, to powoduje zbieranie się takiego osadu właśnie.

Możliwe. Ale ostrożność wskazana. Osobiście w żadnym moim aucie nie spotkałem się "masełkiem" pod korkiem przy krótkich przebiegach, a takie do pracy mi się zdarzały (4-5 km). Efekt "masełka" dobrze znany jest np. w dyferencjałach czy przekładniach w autach terenowych, kiedy przy brodzeniu dostanie się do oleju woda lub inne zanieczyszczenie. Chemikiem nie jestem, ale "masło" pod korkiem oleju silnikowego może oznaczać jakieś zanieczyszczenie tegoż.. nie wiem czy np. nieszczelny korek + skraplająca się wilgoć + opary oleju może dawać taki efekt..
piotr277

Zakup CZT

Postprzez kanapa » 11 gru 2020, o 18:55

Masło miałem w 1.5 109 KM jak nim żona jeździła do pracy 5 kilometrów.
Później rqz w tygodniu gada przeganiałem i problem się przestał pojawiać.
2005 - 177 KM / 2018 -201 KM Smartklub.pl
kanapa

Dostał piw: 2
Auto: Clon Colta i Służbowóz
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Zakup CZT

Postprzez eddie19 » 12 gru 2020, o 21:16

Siemanko, za jakiś tydzień będę mógł oddać moje CZT. Większość opisu zgadza się z tym co pisał Tomchuck tylko, że nadkola są okej, klima obecna, przyciemnione szyby i lampy. :D Tak, to to samo auto, ale dopieszczone przeze mnie, ma być igiełka ;) Zamieniłem się za mojego turbo Pontona z uszkodzonym silnikiem, ale na codzień mam Legnuma, więc CZT mało jeżdzę. :D Cena ? 15k pln. ;)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 251
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Zakup CZT

Postprzez piotr277 » 12 gru 2020, o 22:47

MarcinZG napisał(a):(..)Powodzenia w dalszych poszukiwaniach. :ok:

Dzięki za te życzenia, przydały się bo dzisiaj zakupiłem Ralliarta :ok:
Wymaga trochę dopieszczenia, ale na razie jestem zadowolony :)
piotr277

Zakup CZT

Postprzez MarcinZG » 9 sty 2021, o 17:13

Poszukiwań ciąg dalszy.

Nie ma w mojej okolicy Coltów więc oglądam co jest w i spełnia kryteria.
Renault Twingo RS 1.6 133
https://www.olx.pl/oferta/1-6-benz-133- ... d059266797
Wnętrze dość brudne jakiś zaciek/plama na fotelu kierowcy dokładki progów kiepsko spasowane w jednym miejscu wchodziła pod nie woda, nakładka tylnego prawego nadkola zamocowana na blachowkręta nie świadczy za dobrze. Stoi w tym komisie już naprawdę długo, kojarzę je że przeglądając oferty już kawał czasu temu wisiało za 16,5k co może potwierdzać ogromna ilość nalotu na tarczach, miejscami chyba już pojawiały się wżery. Oglądałem w sumie na szybko, mam blisko i jak będzie mi się nudziło to podejdę jeszcze raz. Tymczasem niech sobie dalej wrasta.

Niestety jak już w okolicy pojawia się coś interesującego to jest z dolnej półki cenowej, było to czego się raczej spodziewałem.
Fiat Grande Punto Sport 1.4 T-jet.
https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-gran ... llery-open
Brewki oczywiście do wywalenia, siedziały mocno nie wiem czym przyklejone. Wymiana atrapy i siatki zderzaka na oryginalne to około 100 zł. Opony przednie 2019 rok tylne śmietnik. Brak TUV. Wnętrze tj plastiki w średnim stanie. Oba fotele wymagają ingerencji tapicera. Fotel pasażera ma dziurę z boku co prawda nie wielką, fotel kierowcy wysiedziany, przy wysiadaniu czuć jak sprężyna przeskakuje, trochę spękany (pasażera też jest ale mniej) i uszkodzenie obok mechanizmu zwalniającego dostęp na tylną kanapę. Rura dolotu do turbo poklejona kiedy używana kosztuje 150 zł a ktoś drutował i kleił :omg: Wgniota na drzwiach pasażera do przeżycia, ale trzeba zabezpieczyć bo do gołej blachy, generalnie całe drzwi można by pomalować bo jest też drugi ubytek lakieru do blachy ale tym razem bez wgniota. Na rancie maski jeden parch do zrobienia jakiś większy odprysk czymś zapaćkany na biało. Oklejenia do reanimacji (35-50 Euro) lub do usunięcia.
https://photos.app.goo.gl/nQoqSiy85TJTGNDL8
Na plus dobrze wyposażony i podobno wymieniony rozrząd (rachunku nie wdziałem) oraz olej (na bagnecie jakoś ekstra świeżo nie wyglądał)
Po krótkiej przejażdżce powiem, że jest wolniejszy od Colta ale dla mnie ok, fotele w Colcie lepiej trzymają. Całkiem fajne takie Punto w pakiecie Sport. Jeśli przed znalezieniem Colta trafię na ładniejszy tj lepiej utrzymany egzemplarz to sobie takie Punto kupię. :P
MarcinZG

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Zakup kontrolowany

Powrót do Strona główna forum