Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Średnica rur układu wydechowego

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez maćku » 26 paź 2014, o 00:22

Witam!

Z racji,ze na wiosne plan jest taki,że colt ma się stać autem tylko do upalnia bo do jazdy na codzien bd. miał inne autko to glosniejszy wydech o którym wcześniej nie było mowy teraz nie będzie przeszkadzał.

Do rzeczy,chce zrobić nowy wydech,który przyniesie ze sobą wzrost osiągów względem mojego seryjnego 1.6 16v sohc. Czy ktoś na forum ma przetestowane potwierdzone np. hamowania średnicę rur?

Może ktoś ma jakieś inne sprawdzone patenty?

Pozdrawiam - Maćku
maćku

Dostał piw: 2

Re: Średnica rur układu wydechowego 1.6

Postprzez tommygun26 » 26 paź 2014, o 16:16

Starałem się powstrzymać by coś napisać ale nie ugryzę się w palec tym razem.Colt do upalania hmm niezbyt dobry pomysł prędzej bądź później w łapach ci się to rozleci.Odnośnie powiększania wydechu zaczynasz od końca,zacznij od dolotu.W n/a zbytnich osiągów bym się nie spodziewał.ps.w zamian jointa sobie upal.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96
Województwo: Śląskie

Średnica rur układu wydechowego 1.6

Postprzez maćku » 27 paź 2014, o 13:33

Ale ja w zupełności nie pytam o sens używania colta jako czegoś więcej niz torby na zakupy ewentualnie zamiennika autobusow miejskich wiec prosilbym swe przemyślenia (swoją drogą nie do końca poprawne) zachować dla siebie. Jointy również.
maćku

Postprzez Fador » 27 paź 2014, o 13:45

Taka jest prawda - silniki N/A potrzebują kompresji w wydechu. Przelot pomoże Ci tylko w sferze dźwiękowej, ewentualnie w wąskim zakresie obrotów, krzywej na wykresie spodziewaj się gorszej.
Jak koniecznie chcesz coś zmienić to samą ostatnią puszkę.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez eddie19 » 27 paź 2014, o 19:04

Gdybym został przy 1.6 to założyłbym od początku 1.75 cala, żeby pasowało do końcowego i tyle... Wiadomo bez kata, bo to tylko przeszkadza.
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez maćku » 27 paź 2014, o 21:39

Dobrze,czyli doszliśmy do tego,że na pewno bez kata i,że w jakimś wąskim zakresie da się co nieco ugrać.
Widzę,że nikt nie wymyslil nic więcej niż sam wiem totez skorzystam z wzorow jakie posiadam.

Zna ktoś czasy otwarcia i wzniosy seryjnego walka z 1.6?
maćku

Postprzez tomchuck » 27 paź 2014, o 22:27

Ja u siebie co prawda zostawiłem kata, ale dalej miałem przelot 2,5 cala chociaż dziwny bo flansze miał na 2 cale, wszystko zakończone dedykowanym remusem, zyskał kilka max Nm. Ogólnie to dużo lepiej się sprawował w wyższym zakresie obrotów.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez myszon » 2 lis 2014, o 11:31

Ja również myślę aby doinwestować lancera.
Moim zdaniem warto na wejściu przerobić dolot.
W tym i innym modzie na pewno pomoże inż.Węglarski z magsport.
Ważnym aspektem jest,aby zaopatrywać filtr w zimne powietrze za pomocą wlotu na masce albo air-cut w przednim zderzaku.
Kata nie polecają wyrzucać no chyba,że na jego miejsce wstawisz sportowego.
Niestety nie ma zamiennika kolektora wylotowego,którym mógłbyś poprawić wyrzut spalin.
Strumienica wrzucona w miejscu tłumika środkowego lub przed tłumikiem końcowym może pomoc.
Do zmiany pozostaje tłumik końcowy.
Na koniec wrzucasz nam wykresy i okaże się czy da radę coś poprawić czy też nie.
Koszty to jakieś 1500zł jeśli sobie wszystko sam założysz.
Ja będę szedł tą drogą ale jeszcze nie teraz.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Postprzez ledziu » 2 lis 2014, o 13:12

Twoja droga tunningu jest w 99% procentach wywaleniem kasy w błoto ponieważ bez profi strojenia Twoje przyrosty będą na papierku albo nawet tam nie dotrą...

Moja rada jest tak zainwestuj w dobre lekkie felgi z lekkimi dobrymi oponami da to konkretny efekt ... :mrgreen:
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

Postprzez myszon » 3 lis 2014, o 03:06

Spokojnie:)
Kolega Maćku pyta,więc mu odpowiadam.Niech próbuje jeśli chce.
U mnie sytuacja jest odmienna ze względu na instalację hho.
Nie będę się zagłębiał ale przeróbka dolotu ma u mnie rację bytu bo nie chodzi mi o wzrost mocy a poprawę zaciągania,mieszania się gazu hho z powietrzem.
Co do tłumików to koszta są porównywalne z innym tłumikami często niskiej jakości.Przy okazji wymiany przepalonego można zakupić ulepszony.Tak samo mam ze sprzęgłem.Ode lżymy przy okazji koło zamachowe.
Do strumienicy odnoszę jak do gadżetu.Koszt niewielki więc co tam?:)Raz się żyje.
Z mojej strony nie będzie rozczarowania jeśli na hamowni nie będzie progresu:)
Testując takie rozwiązania będzie hamownia,zgrywanie logów z komputera,analiza spalin oraz spalanie.
Przy tym co robię bardzo przydatne informacje.Jak pojawi się rodzina to czasu i kasy na zajawki już nie będzie.
Informacje przydatne również dla innych bo przebadane na wszelkie sposoby.
Jak pojawi się rodzina to czasu i kasy na zajawki już nie będzie.
Kasa nie pójdzie w błoto,gdyż auto ma mi służyć jeszcze pięć lat.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Postprzez myszon » 6 lis 2014, o 01:19

Dostałem odpowiedz od Magsport.
Kompletny dolot to koszt ok. 300zł.
Komora rezonansowa wydechowa 190zł
Cywilny(cichy) tłumik końcowy z charakterystyką sportową 350zł
Sportowy katalizator też jest w ofercie.Kiedyś pytałem to cena chyba była ok. 550zł
Wszystko nierdzewka!
Niewielkie koszta jeśli chce ktoś sobie podłubać przy okazji wymian.Jakoś nieporównywalna z tym co nam oferuje alledrogo.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Postprzez ejcz » 14 sty 2015, o 00:35

Co radzicie w takiej sytuacji. Poprzedni właściciel w moim CAO 1.6 zrobił wydech tak: kat wywalony, zamiast tego strumienica i na końcu też strumienica, wszystko jest chyba na 2 cale. Chciałbym po pierwsze trochę go wyciszyć, bo ryczy niemiłosiernie, a po drugie by nie narobić większego bałaganu niż jest teraz, bo pożytku to ten wydech raczej nie robi. Co proponujecie? Założyć końcowy? Jaki? Seryjny? Czy coś np. z Proex'a? Auto lata w KJSach, dolot seria.
ejcz

Dostał piw: 4
Województwo: Podlaskie

Postprzez Xiao7 » 14 sty 2015, o 10:49

Strumienicę instaluje się zamiast tłumnika środkowego, więc dziwię się ze są ludzie którzy wpychają coś takiego w zamian za katalizator... no ale są ludzie i ludzie (by nie pisać o taboretach). Jeśli już coś masz z tym zrobić to przenieś strumienice na miejsce środkowego tłumnika a tam gdzie miał być katalizator wstawiasz albo rurę albo można zakupić tłumnik przelotowy ze zwężką i on kształtem przypomina katalizator... z pewnością wyciszy to cały układ...
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.

Postprzez ejcz » 14 sty 2015, o 13:49

Dzięki za odzew. Co do tej strumienicy, to czy ona jest zamiast kata czy zamiast środkowego, to sam nie wiem. Możliwe, że jest właśnie zamiast środkowego, bo jego nie ma. A co ze strumienicą na końcu? Jak zamienię ją na tłumik wyciszy to coś? Czy zostawić to a skupić się na środkowym? Wiem, że totalny przelot nie jest dobry, bo powinna być kompresja na wydechu.
ejcz

Postprzez Xiao7 » 14 sty 2015, o 21:12

Końcowy tłumnik jest odpowiedzialny za dźwięk wydechu(ten ostateczny), każdy ma swoje preferencje co do firmy a spece po samym odgłosie wydechu umieją rozpoznać markę ;)
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.

Postprzez ejcz » 14 sty 2015, o 21:47

To kupię jakiś oryginalny końcowy używany i tyle, a resztę bałaganu zostawię.
ejcz

Postprzez brccrx » 5 lut 2015, o 03:11

Z doswiadczenia z Mivec-owymi silnikami dobrze zrobiony wydech jest fabryczny, ale..... ;)

Zrobiony jest dosc uniwersalnie bo to jest kompromis pomiedzy kosztem produkcji/osiagami/komfortem uzytkownika etc.
Z wynikow pomiarow mocy na roznych etapach modyfikowania wydechu/ukladu dolotowego w moich miskach w wiekszosci przypadkow uzyskanie przyrostu mocy laczylo sie z utrata momentu. Tylko modyfikowanie dolotu dawalo przyrost momentu i mocy, ale nie jakis smieszny storzek w komorze silnika tylko odseparowany filtr powietrza OEM lub panelowy z doprowadzeniem zimnego powietrza z zewnatrz samochodu jak tu jeden z kolegow sugerowal.

Pozbycie sie katalizatora tez dawalo dobre efekty, nawet jezeli katalizator nie byl przyblokowany.

Wieksza przepustnica, z 60mm na 62mm w moim przypadku, bez rozwiercania kolektora dolotowego. 64mm powodowala zbyt duzy spadek momentu, ale kilka koni wiecej na gorze.

Raz kupilem FTO z przytkanym od spoiwa wydechem

Obrazek

i zapadnietym tlumikiem koncowym gdzie zmaina wydechu na inny z nierdzewki z 150km dala 182 czy 184 8-) co daje obraz jak zatkany wydech moze wplynac na osiagi.
Ogolnie po wszystkich modyfikacjach jakie zrobilem udalo sie uzyskac 198 czyli prawie fabryczny wynik :twisted:

Katalizator wymienilem na takie cos, widac caly wycech:

Obrazek

Tu dobrze widac:

Obrazek
Jedyne na swiecie FTO......1.3......turbo ;)

http://www.fto-ireland.com/forum/viewto ... &start=125

Life its Mitsutastic!
brccrx

Dostał piw: 16
Auto: FTO 1.3 turbo (135hp)
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Rysiek » 5 lut 2015, o 11:17

czyli katalizator nawet jak będzie nowy i porządny sportowy, to i tak będzie ograniczał nam wynik (mniej lub bardziej widocznie) ?
np.
http://allegro.pl/katalizator-sportowy- ... 44249.html
nie znam się, ale pytam, bo w niektórych wyścigach trzeba mieć kata, tam te normy FIA itp.

Czyli najlepiej mieć rurę udającą kata (zwężkę)? Dobrze to rozumiem?
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez brccrx » 6 lut 2015, o 04:00

Nie mialem nigdy okazji testowac katalizatora o zwiekszonym przeplywie, tylko seryjny wydech z i bez katalizatora, czy jest to prosta rurka czy rodzaj tlumika zawsze uwalnia kilka koni rozchodzi sie o utrate momentu jak najmniejsza.

Uwazam ze dobry sposob aby w miare tanio poprawic osiagi to samemu przebudowac dolot i zamienic katalizator na odpowiednik tlumika przelotowego, filtr panelowy jezeli ktos czesto kreci wysoko. Potem juz tylko wieksza przepustnica, rozwiercenie kolektora dolotowego caly wydech z takich prostych opcji.

Prosty przyklad, nie wiem czy dobrze widac, wlot powietrza kiedys z boku teraz zaspawany, nowy wiekszy wyciety zostal z przodu;

Obrazek

Dalej to juz zabawa z mieszanka paliwa i katem wyprzedzenia zaplonu co zreszta dopiero potrafi wykrzesac lepsze wyniki.

Najlepiej przed zmianami jeszcze dodac EGT (tania opcja) lub lambde szerokopasmowa (drozsza opcja), mozna tez do tego wykozystac kabel vag i program evoscan, logujac sie do parametrow silnika zeby wiedziec czy robimy zmiany nie szkodzac silnikowi.

Moze przyda sie Wam rowniez instrukcja pomiaru mocy i momentu ;)

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=90793

Pozdrawiam.
Jedyne na swiecie FTO......1.3......turbo ;)

http://www.fto-ireland.com/forum/viewto ... &start=125

Life its Mitsutastic!
brccrx

Dostał piw: 16
Auto: FTO 1.3 turbo (135hp)
Województwo: Nie dotyczy

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum