Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Jaki intercooler do Colta CZT?

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez diablo » 13 lis 2019, o 19:31

Na górze dodałem zdjęcia. Od wylotu z turbo odwracasz kolanko o 90 stopni. W moim przypadku została ucięta i wyprofilowana inaczej rura bo za blisko wydechu była.
diablo

Dostał piw: 1
Auto: Colt 1.5t 2009r ralliart
Województwo: Podkarpackie

Postprzez diablo » 13 lis 2019, o 19:35

Jakiego masz colta przedlift czy polift? Kupiłeś taki zestaw jak wyżej jest wklejony?
diablo

Postprzez Boski » 14 lis 2019, o 11:51

Mam przedlifta. Twoje zdjecia sa widoczne....ale nie jestem w stanie zobaczyc wczesniejszych zdjec kolegow,co i jak zakladali. Polift ma tak samo umiejscowione bebechy jak przedlift?
Zestw kupilem forumowy...z czerwonymi rurkami-oczywiscie,zeby byl szybszy;D
Boski

Województwo: Pomorskie

Postprzez diablo » 14 lis 2019, o 15:21

Ta lista jest do przedlifta . Ja wykreslilem tylko 1 część do polifta bo nie jest potrzebna. Zarówno przedlift jak i polifta mają te same silniki i osprzęt . Kwestia zderzaka i schowania tego pod zderzakiem. W polifcie jest bardzo dużo miejsca.
diablo

Postprzez Boski » 15 lis 2019, o 20:11

Zaczyna byc zabawnie...13 warsztatow objechane (tlumiki i mechanicy) nie podejma sie zalozenia Icka;) Temat z cyklu:"Panie,moge wymienic na oryginalny, ale po co Panu taki. Wejscia ma inaczej...nie da rady";)
Przeraza mnie era "wymieniaczy" a nie "naprawiaczy"szukajacych chocby min. dreszczyka emocji;)
Boski

Postprzez diablo » 16 lis 2019, o 02:06

Ja sam zmieniałem u siebie bez kanalu pod blokiem. Później tylko podjechałem tam gdzie tłumiki robią żeby mi przespwali kont tej rury z wylotu turba bo się grzała. Dasz rade sam . Jak ja dałem i robiłem to pierwszy raz to i ty dasz.
diablo

Postprzez YoPiciowy » 16 lis 2019, o 03:48

Boski, jak faktycznie taka tragedia to ugadamy się na wizytę u nas w garażu i coś wymyślimy ;)
Nam nietypowe rozwiązania nie straszne :niegrzeczny:
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

Postprzez ledziu » 17 lis 2019, o 12:51

Boski napisał(a):Zaczyna byc zabawnie...13 warsztatow objechane (tlumiki i mechanicy) nie podejma się zalozenia Icka;) Temat z cyklu:"Panie,moge wymienic na oryginalny, ale po co Panu taki. Wejscia ma inaczej...nie da rady";)
Przeraza mnie era "wymieniaczy" a nie "naprawiaczy"szukajacych chocby min. dreszczyka emocji;)

Boski to ja Ci wytłumacze o co chodzi z warsztatami i sam sobie wyciągniesz wnioski. Mały warsztat przy dwóch pracownikach to koło 15k kosztów miesięcznie więc wszystkie roboty muszą być robione szybko tak żeby klient był zadowolony z kosztów. Jeżeli ma coś się przedłużyć to będzie to uwzględnione a klient będzie poinformowany. Wtedy zakres robót typowych można łatwo wycenić żeby nikt nie był poszkodowany.
Tu natomiast masz rzeźbe więc na dobrą sprawę nie wiadomo nic. Bo dla kogoś zwalenie zderzaka i włożenie ICka to tylko 3g.roboty a dla zakładu to aż 3g roboty gdzie jeszcze nie wiadomo czy nie trzeba będzie rzeźbić pt.chociażby cięcia, podcinania itp.
Do tego kto bierze odpowiedzialność za to co przywizłeś, przecież jest to jakaś chńska zabaweczka która nawet po poprawnym montażu może nie działać...i co wtedy?
Kto będzie płacił za ponowny powrót do serii albo ewentualne podmianki ?
A już tak zupełnie od siebie powiedz mi po co kupujesz takie coś gdzie cały pic polega na tym że sam kupujesz, sam montujesz jest wtedy taniej... bo jak to zrobi warsztat to pewnie wyjdzie Cie tak ssmo albo drożej niż zrobienie ICka na zamówienie z montażm gdzie wiesz jaki masz rdzeń, wykonanie baniek i jakość złączek...a w razie awarii ktoś ponośi odpowiedzialność.
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kanapa » 17 lis 2019, o 16:01

Ledziu - moźe rozwinę dylemat kolegi. W 3City i okolicy tuningiem mechanicznym aut innych niź VAG zajmuje się może 2-3 firmy. Korekta Softu do Mitsu - zero tak zero opcji. O partnerach Vtech-u nawet nie wspominajcie.
Nawet pożądnego tunera od wydechów nie ma. Porządnego to znaczy takiego który nie robi kopiuj&wklej. Objechałem swego czasu większość warsztatów tych znanych speców i nawet cyfrą nie rzucili ale na YouTube czy FB to oni spece że hej.
Ja odpuściłem i podstawiam auto na naprawy i większe mody do Warszawy, Poznania czy UK.
Tak - UK :taniec: tam firmy trzepią programy mitsu hurtowo i wg twojego upodobania ustawią ci parametry na czym chcesz.
Żeby nie było tu całkowitą tragedię mamy - tapicerkę jest gdzie robić i to na super poziomie.

Jak trzeba pomóc w pracach ręcznych Boskiemu to chętnie pogrzebię w wolnym czasie.
Zobaczę przynajmniej jakie są różnice w budowie pomiędzy oryginałem a klonem i dlaczego w moim ten system mocowania nie przechodzi :facepalm:
2005 - 177 KM / 2018 -201 KM Smartklub.pl
kanapa

Dostał piw: 2
Auto: Clon Colta i Służbowóz
  • Strona WWW

Postprzez tomchuck » 17 lis 2019, o 16:56

Już nie przesadzajmy ze u nas nie ma gdzie zrobić... przecież kilka-kilkanaście czt porobionych przewijało się przez fora i jakoś nikt nie miał wielkich problemów. Tylko czasem trzeba zawieźć auto kilkaset km od miejsca zamieszkania i tyle.
Co do UK to miałem styczność z kilkoma autami z tamtego rynku i zawsze wszystko zrobione na pałę, zamiast tak jak należy.
Mam też tam znajomego który zajmuje się chip tuningiem. I wiecie jak to wygląda...? on zgrywa rom z ecu, wysyła do ludzi którym mówi co chce zmienić, a oni to robią i odsyłają gotowca. Kolega wgrywa to do ecu i klient jest zadowolony. Fajnie nie? :P
Nie mieszajmy do tych prac normalnych warsztatów, bo wiadomo że oni tego nie robią.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 521
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez diablo » 17 lis 2019, o 17:14

U mnie miałem downpipe zrobić ale jak pojechałem to gość mnie tak zniechęcił. Mówi że samo downpipe nic nie da że trzeba cały wydech do samego końca robić łącznie ze zmianą wszystkich tłumików. Zapytałem ile robota będzie kosztować z ciekawości to błazen odpowiedzial że do takich robot przyjeżdża się z pełnym portfelem. Że po skończonej robocie powie ile . Takich błaznów to omijam . Może macie namiar na kogoś kto zrobi downpipe 2.5" mam ten kawałek z wylotu od turbo na 5 śrub i od tego miejsca pasuje sensownie wspawac nowa rurę 2.5"
diablo

Postprzez tomchuck » 17 lis 2019, o 17:56

Fador i Tovija robili do swoich czt w Ulter i z tego co pamiętam byli zadowoleni...
Zadzwoń zapytaj.
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 150&type=1

Co do Twojej przygody, to gośc jeśli sie tym zajmuje to powinien wiedzieć przed robotą mniej więcej ile to wyniesie. widełki wyceny powiedzmy +/- 500zł chociaż.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kanapa » 17 lis 2019, o 18:18

tomchuck napisał(a):Już nie przesadzajmy ze u nas nie ma gdzie zrobić... przecież kilka-kilkanaście czt porobionych przewijało się przez fora i jakoś nikt nie miał wielkich problemów. Tylko czasem trzeba zawieźć auto kilkaset km od miejsca zamieszkania i tyle.
Co do UK to miałem styczność z kilkoma autami z tamtego rynku i zawsze wszystko zrobione na pałę, zamiast tak jak należy.
Mam też tam znajomego który zajmuje się chip tuningiem. I wiecie jak to wygląda...? on zgrywa rom....

Pisałem o północy Polski że tu jest pustynia. Zgadzam się oczywiście że jadąc dalej w kraj jest lepiej i tak robię.
Soft w UK zależy gdzie i u kogo robisz - tak jak wszędzie. Piszesz o kilkunastu zmodowanych CZT na forum.
W samym UK jeździ jeszcze około 246 klonów z 290 sprzedanych w tym większość zrobionych a o liczbie CZT nawet nie piszę tylko oglądam kolejne projekty.
Fakt że często w UK spotyka się ulepy i dlatego chodzą na giełdach po 300-500 funtów i nikt ich nie chce.
Prawda jest brutalna - kasa rządzi.
DownPipe samoróbkę mam na stanie do pchnięcia za grosze ale trzeba chyba przerobić pod Colta.

Cały wydech robiłem pózniej w El-Tec ale teraz podobno ceny z sufitu tam są.
kanapa

• Strona WWW

Postprzez tomchuck » 17 lis 2019, o 19:33

na północy coś by sie znalazło ale bliżej zachodniej granicy, a pomorskie faktycznie lipa z tego co mówicie...
Rynku i modów czt i brabusa nie śledzę wiec wierzę na słowo że tyle tego jeździ ;)
Co do cen, to wszędzie wszystko poszło w górę wiec usługi w branży wydechów na zamówienie też. chyba ze są jakieś gotowce jak hks, fujitsubo itp.? Ale ich ceny pewnie podobne do indywidualnej produkcji.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ledziu » 17 lis 2019, o 19:42

kanapa napisał(a):Tak - UK :taniec: tam firmy trzepią programy mitsu hurtowo i wg twojego upodobania ustawią ci parametry na czym chcesz.
:

Ale sprawdzałeś to to trzepanie ... czyli jakieś osobisty kontakt z właścicielami, perypetie aut po zjechaniu z planu filmiku na yt albo ustawka na ulicy... ??? Bo to są dwie różne rzeczy. Na tą chwilę jak zawsze wszystko mamy pięknie łatwo ale nie u nas a dla mnie rynek tuningu UK to jedna wielka lipa, ściema taka sam jak w PL tylko znacznie wcześniej weszli na wyżyny możliwości marketingowych.
Ściągałem z UK wiedzę nissanową i 2jztową to farmazon na farmazonie i co ciekawe niby to tam jeździ. Oczywiście są też profi firmy tylko zejdźmy na ziemię bo czt nie jest warty tyle co kosztuj ą ich usługi.

Co do strojeneń to też nie będę się wypowiadał bo to na naszym forum zawiązała się spółdzielnia "wszędzie lepiej i łatwo" z pomiarami czasów z zegarkiem w ręku wskazówki prędkościomierza na filmiku YT. Na tą chwilę seryjny komp i tak stoi murem i jakoś nikt tego nie przeskoczył a miało być różowo. Więc albo jedziemy to co mają wszyscy z wielką łachą no bo strojenie ze stołu albo spadaj kolego.

Co do wydechów to nie wiem ale nigdy z tym nie miałem żadnych problemów a robiłem takie wytrzepy że aż sam się dziwiłem że to bangla.

Teraz kupiłem auto turbo dd więc nie będę ubierał go w wielkie ajwaje i ICka uzgodniłem na poziomie 1,3-1,5k pierwsz część wydechu z dp około 1k. i to na zasadzie podprowadzam i odbieram.
ledziu

Postprzez kanapa » 17 lis 2019, o 20:53

Trochę pojeździłem takim którego ściągałem na części - :omg: :omg: sterowniki jednak są teraz w Malezji. Szukali tam kompletu do RHD i dostali w bonusie coś extra. Nie zdecydowałem się na przerzucenie softa z tego ECU do mojego chociaż naprawdę bardzo kusiło.
Na zlotach rownież są ciche jazdy poza oficjalnym terenem :/ chociaż największe wrażenie sprawiała była jazda 1,5 cdi na Łotwie. Prawie 150 koni i czarna chmura z tyłu. O dziwo większość klekotów tam zadymia konkretnie - nie przejmują się tym parametrem.
Strojenie tylko na fabrycznym sterowniku :zgoda: a cyferki? Z każdym modem jadę na tą samą hamownię. Akurat hamować potrafią ale Boskiemu wgrać własnego softa nie potrafili. Zresztą nie jemu pierwszemu :mad:
kanapa

• Strona WWW

Postprzez ledziu » 17 lis 2019, o 21:22

Dla mnie i tak to wszystko jest pic na wodę nawet jak ktoś gdzieś kiedyś... :ok:
Generalnie jak zawsze jest to samo "już prawie ale" ... :kciuk:

Więc czekamy dalej a Panu Boski proponuje ogarnąć ICka z DP i zrobić softa u nas bo możliwe że oczekiwanie będzie trwało dłużej niż zjedzenie colta przez rdzę :ok:
ledziu

Postprzez diablo » 17 lis 2019, o 23:31

Zakupiłem i zamontowałem kilka miesięcy temu . Zdjęcia w tym wątku i listę zakupowa potwierdziłem z wykluczeniem jednego elementu . Założyłem do polifta ralliart z 2009r.
diablo

Postprzez diablo » 17 lis 2019, o 23:34

kanapa napisał(a):
tomchuck napisał(a):Już nie przesadzajmy ze u nas nie ma gdzie zrobić... przecież kilka-kilkanaście czt porobionych przewijało się przez fora i jakoś nikt nie miał wielkich problemów. Tylko czasem trzeba zawieźć auto kilkaset km od miejsca zamieszkania i tyle.
Mam też tam znajomego który zajmuje się chip tuningiem. I wiecie jak to wygląda...? on zgrywa rom....

Pisałem o północy Polski że tu jest pustynia. Zgadzam się oczywiście że jadąc dalej w kraj jest lepiej i tak robię.
Soft w UK zależy gdzie i u kogo robisz - tak jak wszędzie. Piszesz o kilkunastu zmodowanych CZT na forum.
W samym UK jeździ jeszcze około 246 klonów z 290 sprzedanych w tym większość zrobionych a o liczbie CZT nawet nie piszę tylko oglądam kolejne projekty.
Fakt że często w UK spotyka się ulepy i dlatego chodzą na giełdach po 300-500 funtów i nikt ich nie chce.
Prawda jest brutalna - kasa rządzi.
DownPipe samoróbkę mam na stanie do pchnięcia za grosze ale trzeba chyba przerobić pod Colta.

Cały wydech robiłem pózniej w El-Tec ale teraz podobno ceny z sufitu tam są.

Downpipeasz 2.5 cała ? Z czego konkretnie ten downpipe masz ? Można jakieś zdjęcia na prv?
diablo

Postprzez diablo » 17 lis 2019, o 23:44

ledziu napisał(a):Dla mnie i tak to wszystko jest pic na wodę nawet jak ktoś gdzieś kiedyś... :ok:
Generalnie jak zawsze jest to samo "już prawie ale" ... :kciuk:

Więc czekamy dalej a Panu Boski proponuje ogarnąć ICka z DP i zrobić softa u nas bo możliwe że oczekiwanie będzie trwało dłużej niż zjedzenie colta przez rdzę :ok:

Zajmujesz się strojeniem coltów ? Ile coltów czt
Ralliart wystroiles i jaki koszt ?
diablo

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum