Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] źle ustawiony rozrząd?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez BrudnyRobert » 25 cze 2018, o 18:49

Witam ponownie!
Na wstępie pochwalę się że mój Ralliart na hamowni osiągnął równe 150HP i 231nm
https://ibb.co/f5pdLT
co jest moim zdaniem świetnym wynikiem jak na prawie 10 letnie auto. No ale nie może być tak pięknie i mam mały problem.
Wymieniłem parę dni temu kompletny rozrząd (zwyczajnie nie spałem spokojnie mimo iż wedle dokumentów miałem jeszcze trochę czasu do wymiany) Wymieniłem też pompe wody na zaś gdyż nigdy nie była wymieniana.
Niestety po odbiorze auto w moim odczuciu nie jeździ tak jak wcześniej. Jest słabsze (nie wiele ale ja to czuję), pali więcej (około dwóch litrów więcej), trochę bardziej wibruje silnik. Nie chcę z siebie zrobić idioty w warsztacie więc pytam czy to może być wina nie do końca dobrze ustawionego rozrządu? Facet który to robił jest ogarnięty, warsztat też ma raczej dobrą opinie, korzystał z ulotki montażowej zestawu rozrządu Gates do colta CZT. Czy ralliart ma dokładnie ten sam silnik jota w jote? czy mogły wystąpić delikatne różnice w ustawieniu rozrządu?

Zadziwiło mnie to iż stwierdził że po rozmontowaniu rozrządu stary napinacz był dużo bardziej "schowany" względem tego co jest napisane w instrukcji. On to ustawił tak jak było wskazane na papierku.

Innych objawów nie stwierdziłem, auto odpala od pierwszego, pracuje równo, nie przerywa nie przymula.
BrudnyRobert

Dostał piw: 0
Auto: Ralliart 2009 Stage1
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez KrzyzakMitsu » 25 cze 2018, o 20:04

napinacz pracuje podczas pracy silnika - generalnie może być tak, że jak zatrzyma się przy dużym nacisku to po pewnym czasie trzpień się schowa całkowicie; sam trzpień nie ma nic do przestawienia rozrządu bo napinacz jest zrobiony, że nawet jak padnie to rozrząd nie przeskoczy (jeśli oczywiście jest zamontowany prawidłowo!)
można go uszkodzić - co robi bardzo wielu mechaników - wciskając trzpień w imadle, gdyż napinacz ściska się PIONOWO! a nigdy poziomo
sprawdziłbym więc ustawienie wałków rozrządu względem wału i będzie jasne czy jest przestawiony czy nie - górna obudowa raczej jest łatwa do zdjęcia a dół musi pokazywać T na dolnej obudowie
KrzyzakMitsu

Dostał piw: 4
Auto: Galant
Województwo: Pomorskie

Postprzez cztlbn » 26 cze 2018, o 22:14

Przy przestawionym rozrzadzie raczej miałbyś CE, a przynajmniej wiele marek tak ma.
Z drugiej strony, nie ma przy wymianie co po zepsuć, jedynie odpinali kostkę od sondy lambda. Zdejmowali paski osprzętu i osłonę rozrzadu. Jeśli wtyczka od sondy jest dobrze wpięta, a moc odczuwalne spadła, to może faktycznie przestawili rozrząd o jeden ząbek.

Co do napinacza rozrzadu i sposobu jego wymiany, ulotka opisuje to dość pobieżnie. Poniżej masz dokładny opis wymiany rozrzadu w czt.

Obrazek
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez BrudnyRobert » 27 cze 2018, o 00:08

cztlbn Dzięki stokrotne
BrudnyRobert

Dostał piw: 0
Auto: Ralliart 2009 Stage1
Województwo: Zachodniopomorskie

Odpowiedz