Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3] Światła dzienne, LEDY

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Benio-Benek » 1 sty 2014, o 17:22

Witam.

Założylem światła dzienne LEDY do CZ3 1.3 benz z 2006 roku. Niestety gdy sie zapalaja zakłucaja mi radio.
Czy montowaliscie jakieś LDY dzienne? Fakt to jakies z Allegro za 100zł, natomiast może jakies lepsze np Philips dały by rade?
Benio-Benek

Dostał piw: 2
Auto: Colt CZ 3 1.3 06'
Województwo: Pomorskie

Światła dzienne, LEDY w CZ3

Postprzez Fador » 1 sty 2014, o 17:44

zobacz, czy chłopaki już nie poruszyli tego tematu tutaj - elektryka/halogeny-swiatla-do-jazdy-dziennej-t1651-20.html
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Benio-Benek » 2 sty 2014, o 15:54

nic tam niema na ten temat.
Benio-Benek

Postprzez kisiello » 2 sty 2014, o 21:49

ja kiedyś montowałem ledy jakieś chińskie z allegro do mondeo i nie było takich problemów.
Co masz na myśli pod pojęciem pisząc "zakłócają radio". Chodzi Ci o odbiór radia FM czy ogólne zakłócenia w głośnikach przy słuchaniu nawet CD?
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Benio-Benek » 3 sty 2014, o 18:44

Przy FM zakłócało, próbowalismy róznych filtrów z elektornikiem i nic. Na smietnik poszły. W wv passacie nie było zakłóceń, sprawdzałem u brata. Wiec nie w kazdym samochodzie.
Kto montował w COLCIE cz i ma ok i jakie?
Benio-Benek

Postprzez ramirez » 23 sty 2014, o 16:01

Ja mam zamontowane dzienne okrągłe ledy zamiast halogenów. U mnie oryginalnie halogenów nie było więc kupiłem ori kratki pod halogeny i wpakowałem tam okrągłe ledy z 4 żarówkami SMD, nie mam z tym żadnych problemów gasną po zapaleniu postojówek i świecą wyraźnie. Radio też nic nie trzeszczy
ramirez

Auto: Colt CZ 1.3
Województwo: Małopolskie

Re: [CZ3] Światła dzienne, LEDY

Postprzez terminus » 26 mar 2014, o 21:56

Gdzie podłączyłeś, bo muszą się zapalać po zapłonie?
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Postprzez szybajker » 29 mar 2014, o 14:14

Panowie, szybka odpowiedź:
LEDy najtańsze są wykonane z bardzo kiepskiej jakości komponentów, cena za zakup kompletu przez hurtownika idzie ledwie w dziesiątki zł. Producent chińczyków oszczędza na tłumikach zakłóceń, które to zakłócenia wnikają do instalacji samochodu i najczęściej krzaczy CB radio i częstotliwości FM w klasycznym radioodbiorniku. Chyba Terminusowi radziłem w innym temacie, żeby nie kupował światełek za kilkadziesiąt złotych (ku którym się skłaniał), bo ich trwałość niewielka, a i jak widać po koledze - kłopoty w użytkowaniu. Możesz kombinować i zlutować jakiś tłumik - kłopot w tym, że należałoby określić zakres zakłóceń, a to nie jest taka prosta sprawa. Prościej chińczyki wyrzucić i kupić drugie światła, choćby firmy NSSC... Możesz też zgłosić sprzedawcy "niezgodność towaru z umową" (nie mylić z reklamacją) i próbować takie światła oddać.
szybajker

Postprzez myszon » 2 cze 2014, o 11:30

Przede wszystkich takie światła dzienne powinny mieć homologację.W razie kontroli tracisz dowód.Dobrej jakości lampy z homologacją to oczywiście philips.
Od siebie mogę dorzucić ,że ta cała chińszczyzna słabo świeci,przepalają się diody a nawet mrugają a na dodatek matowieją szybki plastikowe co łatwo zaobserwować na ulicach bo nie każdego stać na drl-e za 250zł.
Co więcej,ludzie jeżdżą na dziennych w nocy co strasznie razi i przeszkadza.
Mijają już dwa lata od kiedy korzystam z dziennych philipsów drl.Wszystko ok.Nic się nie dzieje.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Postprzez terminus » 3 cze 2014, o 14:31

Jakie kupić to pryszcz, najwyżej za rok powieszę nowe ;-) gdzie je podłączyć, oto jest pytanie!
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez myszon » 3 cze 2014, o 16:13

ja mam pod aku i przepuszczone przez dodatkowy włącznik który znajduje się w kabinie.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Postprzez ecofriendly » 3 cze 2014, o 22:43

Po co w ogóle montować światła do jazdy dziennej? Nie widzę w tym sensu... :roll:
ecofriendly

Dostał piw: 1

Postprzez Fador » 3 cze 2014, o 23:18

masz piwko :D
nie dość, że trafny post, to jeszcze brzmi podwójnie fajnie przy nicku ecofriendly :D
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez terminus » 4 cze 2014, o 08:39

myszon napisał(a):ja mam pod aku i przepuszczone przez dodatkowy włącznik który znajduje się w kabinie.

Czyli niezgodnie z przepisami...

ecofriendly napisał(a):Po co w ogóle montować światła do jazdy dziennej? Nie widzę w tym sensu... :roll:

Wymieniałeś kiedyś H7 w CZ?? ecofriendly...
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Danielo » 4 cze 2014, o 09:20

Że tak sie wtrącę nigdy nie grzebiąc w elektryce CZx. Najprościej podłączyć pod zapalniczkę (o ile macie ją jak w CA0 po stacyjce) i do tego przekaźnik rozłączający zasilanie gdy włączy sie światła mijania. Jak kupisz takie lepsze światła (nie za 25 ale 35 na allegro :) ) to one mają wbudowany przekaźnik i podłączasz trzeci przewód pod światła mijania i tyle :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez myszon » 4 cze 2014, o 09:44

Danielo masz rację:)
Terminus?
eee tam niezgodnie???
z jakimi przepisami?
Zgodnie z instrukcją ale dodatkowo przez przełącznik.Zrobiłem tak ponieważ nie raz byłem na ognisku w nocy i trza było zostawić odpalone auto z radiem.W takiej sytuacji te światła przesadzają.Takich sytuacji jest wiele w których nie chcesz być widoczny w nocy a silnik musi pracować.
Mi tam odpowiada kiedy ledy biorą kilka watów i się nie grzeją w porównaniu z drogowymi które zabierają z altka ok. 150W i w ciężkie upały się smażą co na pewno przekłada się na ich żywotność.Do tego dochodzi wymiana żarówek do których jak wcześniej wspomniano jest ograniczony dostęp w nowszych autach.
Plusem jest też to ,że zawsze możesz je przełożyć do następnego auta.
Jak dla mnie same plusy nie mówiąc już o lepszej widoczności w dzień ,mniejszym obciążeniu silnika i samym wyglądzie auta.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Postprzez Fador » 4 cze 2014, o 11:06

jaka lepsza widoczność w dzień, że tak zapytam?!

auto, które jedzie z naprzeciwka i patrze na nie pod słońce jest uja widoczne z tymi ledami, bez porównania z normalnymi lampami. To samo tył samochodu nieoświetlony i jazda pod słońce.
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ecofriendly » 4 cze 2014, o 15:30

Lepsza widoczność, taaa. Jedzie taki janusz w pochmurny dzień srebrnym autem i go nie widać, bo jedzie na ledach.
Oszczędność prądu=paliwa? Myślę, że zanim takie żaróweczki za stówkę się zwrócą to auto już będzie na złomie w kosteczce leżeć :D
ecofriendly

Dostał piw: 1

Postprzez myszon » 4 cze 2014, o 16:20

jedzie na ledach ale za 30zł które w nocy ledwo widać.
Gdyby nie były widoczne to by ich nie wprowadzili.Dziwne bo najnowsze auta maja to w standardzie.
Dzienne z homologacja kosztują powyżej 200zł i może 10% aut takie posiada z tych które w ogóle mają.Widać to na ulicach bardzo wyraźnie.
W pochmurne dni są widoczniejsze ponieważ nie są osłabiane przez słonce:)
Dodam ,że mało kto ma je założone zgodnie z instrukcją tylko jak się komu podoba.Później można się zastanawiać czy ma homologację i czy są w odpowiednich miejscach zamontowane skoro go nie widać.
Mi pasuje bo zaoszczędzony prąd idzie na instalacje hho.Dlatego kupiłem:)
Faktycznie cena wysoka i trochę odstrasza.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Postprzez Fador » 4 cze 2014, o 20:44

myszon napisał(a):W pochmurne dni są widoczniejsze ponieważ nie są osłabiane przez słonce:)

aha, aha... :D
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum