Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3 1.3] Nierówna praca silnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Benio-Benek » 22 sty 2015, o 23:38

Szukam kogoś bardzo kumatego w Coltach CZ 3 , dokładnie Colt cz 1.3 LPG 2006r.
Problem dotyczy nierównych obrotów biegu jałowego oraz na zimnym silniku jak dojezdzam do skrzyżowania po wysprzęgleniu gasnie, dzieje sie tak do tęp 60st. Jezeli chodzi na wolnych obrotach nie gasnie. Nierówna praca dotyczy cełeggo zakresu temperatury.
Paru mechaników juz sie poddało.
Co robiłem:
- nowe swiece
- cefkofajki wymienione
- przepustnica czyszczone i podmieniana ( w sumie na 3 przepustnicach testowalem)
- czujnik płynu chłodzącego wymieniony
- wymieniony pierwszy wtryskiwacz - (wczesniej ciezko palił)

Może jakie spomysły, albo podrzucie jakies namiary na kogos kumatego.

Dzieki.
Benio-Benek

Dostał piw: 2
Auto: Colt CZ 3 1.3 06'
Województwo: Pomorskie

Trójmiasto - szukam mechanika elektornika do colta - problem

Postprzez tresorex » 22 sty 2015, o 23:43

A podłączali auto pod kompa? Ja mam u siebie podobnie że gaśnie przy hamowaniu silnikiem i jak pociągne go do odcinki, puszcze gaz i wcisnę sprzęgło. Ciśnienie wtedy rośnie do ok 2 bar i gaśnie...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Benio-Benek » 23 sty 2015, o 00:22

Brak błędów. Podłączałem. Gasnie tylko na zimnym silniku ( nie krece go do odcinki, max 2-3 tys na zimnym), natomiast nierówna praca cały czas.

Dodam jeszcze :

Był podłączany pod VAG, nie wykazuje błedów, sprawdzaliśmy parametry silnika, został wymieniony czujnik płynu chłodzącego bo fałszował, jednak to nie pomogło. Masy były czyszczone. W serwisie znajomy wgrał do kompa nowego softa także bez zmian. Proszę kolegów o rzeczowe odpowiedzi, jeżeli ktoś się z tym już spotkał.
Benio-Benek

Postprzez ludinho1 » 23 sty 2015, o 11:43

jeśli problem dotyczy tylko pracy na lpg to na 100% reduktor lpg do regeneracji. po tym zabiegu znikają wyżej wymienione objawy :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CZ3 1.3] Gaśnie na LPG

Postprzez Benio-Benek » 23 sty 2015, o 14:14

Nie gasnie na LPG, na LPG pracuje ok!! PO co ten post został przeniesiony i zmieniony temat?
Jak wiecie na zimnym silniku pracuje na PB95, nie na gazie, objawy sa na zimnym silniku. Natomiast nierówna praca występuje zarówna na LPG jak i na PB95. Proszę przywrócic temat do poprzedniego działu.

Proszę czytać ze zrozumieniem!
Benio-Benek

Postprzez Benio-Benek » 24 sty 2015, o 20:19

Podejrzewam, ze zawory są do regulacji. W środę daje do sprawdzenia.
Benio-Benek

Postprzez Benio-Benek » 28 sty 2015, o 12:40

Diagnoza. Wypalone zawory wydechowe. Kompresja od 6 atmosfer. LPG swoje zrobiło. Wytrzymało 75 tys na LPG. Maja mi montowac utwardzone gniazda zaworowe. Zobaczy,my co z tego bedzie.
Benio-Benek

Postprzez Fador » 28 sty 2015, o 13:17

Dobrze wiedzieć. Jednak, wyszło dlaczego nie montuje się LPG do mitsubishi fabrycznie nieprzystosowanego pod intalację. Mitsu oferowało takie przygotowanie jako opcja i obejmowało to z tego co pamiętam również inne gniazda. To samo tyczy się Lancera.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Benio-Benek » 28 sty 2015, o 18:49

Nie jest tak zle, w głębi liczyłem na taki zbieg wydarzeń wczesniej czy pozniej. Myslałem, ze 100tys przejzdzi. Jednak koszty zaoszczędzone na LPG pokryją naprawę głowicy z nawiązką i tak opłacało się. Za tydzień samochód ma być gotowy, dobrze ze mam drugi :). Na zaworach wylotowych maja mi zrobic utwardzone gniazda, nie wiem na czym to polega ale ponoć bedę miał spokój juz z lpg. Zmierzyli mi luz zaworowy na wydechowych był w wiekszosci 0 max 0.05mm. Co do kosztów prognozuje mi 1200-1500zł.
Benio-Benek

Postprzez Benio-Benek » 10 lut 2015, o 16:36

Witam.
Colt już jest ok, śmiga. Wypaliło zawory wydechowe (wymiana 8szt), gniazda zaworowe w idealnym stanie nie ruszali ich.
Koszt naprawy 850zł.
Benio-Benek

Postprzez Benio-Benek » 17 lut 2015, o 22:19

Aktualizacja, koszt naprawy ze wszystkimi uszczeklami itp 1420zł. Ale samochód pracuje idealnie, juz zapomniałem, ze silnik moze pracowac tak równo.
Benio-Benek

Postprzez gancarz józef » 15 lut 2016, o 22:22

Miłe zakończenie ale będzie bardzo pomocne nam że ta opisana usterka naprowadzi nas gdy będziemy mieli taki problem pozdrawiam wydawcę tego serwisu alegro że stworzył te porady
gancarz józef

Dostał piw: 0
Województwo: Lubelskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum