Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Czujnik otwartych drzwi w tylnej klapie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez KAMYK83AG » 22 sty 2014, o 23:52

Witam gdzie znajduje się ten czujnik w tylnej klapie bagażnika ? Colt był uderzony w tylna klapę i jest lekko wgnieciona ,jeśli ją zamknę to cały czas pali się kontrolka otwartych drzwi i lampka w bagażniku i podsufitce i nie mogę zamknąć auta centralnym zamkiem , jeśli zamknę kluczykiem w drzwiach kierowcy to central zamknie drzwi i zamek klapy ale w dalszym ciągu palą się lampki i kontrolka otwartych drzwi. Colt czt 2007r
KAMYK83AG

Dostał piw: 1
Województwo: Pomorskie

Postprzez ludinho1 » 23 sty 2014, o 09:37

we wcześniejszych wersjach colta, zworka do lampki bagażnika jest w zamku więc pewnie i w twoim tam jest
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ramirez » 23 sty 2014, o 15:54

dokładnie jest w zamku tylnej klapy, powinno wystarczyć wyciągnięcie wtyczki z zamka
ramirez

Dostał piw: 2
Auto: Colt CZ 1.3
Województwo: Małopolskie

Postprzez ludinho1 » 23 sty 2014, o 16:59

ale to nie rozwiąże problemu. zlokalizuj ten element, popatrz czemu klapa nie rozłącza obwodu. coś się wygieło pewnie
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez KAMYK83AG » 25 sty 2014, o 08:39

Po wyjęciu wtyczki centralny zamyka i otwiera klapę,gdy zrobi się cieplej to rozbiorę ten zamek i zajrzę do tego czujnika , teraz jak zamykam albo otwieram to kierunki migają kilkakrotnie a nie dwa razy albo raz jak było wcześniej ale to pewnie dlatego dlatego że jest wypięty ten czujnik, puki co dziękuje wszystkim za pomoc, na wiosnę ogarnę ten czujnik.
KAMYK83AG

Postprzez LIPA » 25 sty 2014, o 10:28

Mryganie kierunków kilkukrotne informuje że masz słaby akumulator (tak to wymyślili Japończycy), polecam przejrzeć instrukcję auta. Wszystko opisane jest.
LIPA

Dostał piw: 3
Auto: Colt

Postprzez tomusn » 25 sty 2014, o 12:03

pytanie ilukrotnie, bo 3-4-5-6??
szybkie mruganie może świadczyć o słabej baterii - w pilocie ;D
Tomek
Colt :( Colt :| Colt :)
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 6
Auto: Colt Z34A 6AMT
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez LIPA » 25 sty 2014, o 13:37

Nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale w instrukcji jest tak cytuję:
Jeśli po naciśnięciu przycisku pilota kierunkowskazy migną 9 razy, może to oznaczać rozładowanie akumulatora. Wymień akumulator w autoryzowanym serwisie firmy MITSUBISHI.

Nie spotkałem się z czymś takim że mryga 3-4 albo 5-6. Słyszałem o tym już pare razy, ale to ktoś taką bajkę sprzedał i się powtarza. A mitsubishi zrobiło tylko mryganie 9-krotne dla słabo naładowanego lub rozładowanego akumulatora. Myśląc logicznie co by musiałoby być w pilocie żeby mierzył napięcie baterii i wysyłał sygnał do komputera o rozładowaym kluczyku a ten przekazywał to kierunkowskazom. Bez sens. Po za tym jak bateria w kluczyku się rozładuje to nie otworzysz samochodu z kluczyka i jak on ma to przekazać do ECU? Wkładając rozładowany kluczyk do zamka? Nie działa pilot - proste wymień baterie. Akumulator inna sprawa. Niższy poziom naładowania. Hmm mogę nie odpalić to muszę o tym zakomunikować właścicielowi. Mrygnę więcej razy żeby wiedział. Proste. Po co komplikować życie i mrygne 5 to kluczyk, 9 akumulator, 16 rezerwa. Sorki ale wystarczy przeczytać instrukcję.
Jeżeli jest coś takiego w instrukcji to mi pokażcie to uwierzę.
Jest opcja ustawienia tylko ilosci mrygniec dla potwierdzenia otwarcia auta. Załączam zdjęcie z instrukcji.
Dziękuję idę jeździć CZT.
Obrazek
LIPA

Postprzez Fador » 25 sty 2014, o 13:40

no i tutaj musze to zdementować, u mnie w CZT miga 7-8 razy, na pewno nie 9 :)
W CZ3 migało 2-3
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez LIPA » 25 sty 2014, o 17:05

Można zmienić ilość mignięć kierunkowskazu dla funkcji potwierdzenia. Ja też mam CZT i mi miga 9 razy czasami jak właśnie auto stoi dłużej około tygodnia teraz w ten mróz i na turbo timerze napięcie akumulatora 11,9V mam. Ale jak tam sobie chcecie. Nie wnikam. Nie znam się.
LIPA

Postprzez tomusn » 25 sty 2014, o 18:02

właśnie wprost przeciwnie - przekazujesz nam wiedzę jak MASTER YODA :mrgreen:

moja wiedza wynika chyba z:

1. w moim przypadku na szybkie mruganie pomogła wymiana baterii w pilocie, ale ja mam instrukcję po niemiecku, więc może fart.
2. battery to i po angielsku zarówno akumulator i bateria (stąd może błąd tłumacza)
3. znajdź w instrukcji obsługi, w części dotyczącej akumulatora potwierdzenie , że jak akumulator jest słaby to kierunkowskazy zamrugają
Tomek
Colt :( Colt :| Colt :)
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Auto: Colt Z34A 6AMT
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez bart99 » 25 sty 2014, o 19:50

tomusn napisał(a):1. w moim przypadku na szybkie mruganie pomogła wymiana baterii w pilocie, ale ja mam instrukcję po niemiecku, więc może fart.

To ja potwierdzę tylko słowa kolegi, że nie jest sam. U mnie wymiana baterii w pilocie też przyniosła taki skutek ;)
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Postprzez KAMYK83AG » 27 sty 2014, o 10:38

LIPA napisał(a):Mryganie kierunków kilkukrotne informuje że masz słaby akumulator (tak to wymyślili Japończycy), polecam przejrzeć instrukcję auta. Wszystko opisane jest.

Nie mam instrukcji auta, szukałem w necie ale znalazłem tylko do cz5, wiesz może skąd można pobrać instrukcję do czt (cz3) ?

tomusn napisał(a):pytanie ilukrotnie, bo 3-4-5-6??
szybkie mruganie może świadczyć o słabej baterii - w pilocie ;D

Miga 9-krotnie zarówno przy otwieraniu jak i zamykaniu

Dziś wymienię baterie w pilocie, jeśli to nie pomoże to naładuję akumlator i zobaczymy czy to pomoże, czyli według was odpięcie czujnika nie wpływa na ilość mignięć ?
KAMYK83AG

Postprzez ramirez » 27 sty 2014, o 11:38

U mnie również była sytuacja z szybkim miganiem, nawet pytałem o to kiedyś tutaj na forum,jakoś mi to nie przeszkadzało i z tym jeździłem bo akumulator dobrze kręcił,ale przy okazji odczytywania błędów okazało się że pojawił się błąd/informacja o słabej baterii w pilocie :) po zmianie baterii wszystko wróciło do normy.
ramirez

Dostał piw: 2
Auto: Colt CZ 1.3
Województwo: Małopolskie

Postprzez KAMYK83AG » 27 sty 2014, o 22:04

Wymiana baterii w pilocie rozwiązała problem.
Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

PS. Jeśli ktoś wie skąd ogarnąć instrukcję od czt 2007r , byłbym wdzięczny za linka.
KAMYK83AG

Postprzez gancarz józef » 14 lut 2016, o 01:02

Tak potwierdzam jest to słaba bateria w pilocie już kilka razy przekonałem się na swoim colcie cz kupuj dobra baterie czyli dobrej firmy bo problem powróci szybko sprawdziłem to na swoim colcie cz3
gancarz józef

Dostał piw: 0
Województwo: Lubelskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum