Witam wszystkich, od 2 tygodni jestem właścicielem COLTA 1.3 i niepokoi mnie pewne zachowanie:
Na wolnych obrotach, kiedy stoję lub się toczę to świateł przy włączonej klimatyzacji co kilka minut następuje "stuknięcie" według mojej oceny z prawej strony. Podczas stukania następuje wahanie obrotów w przedziale mw. 800-1100 i dźwięk pojawia się zawsze gdy obroty przyduszają się do minimalnej wartości, po nim rosną. podniosłem na postoju maskę i stukanie było słychać z okoli sprężarki (tak myślę). Podczas jazdy stukania nie słychać.
Do dzisiaj myślałem, że stuki są tylko przy włączonej przeze mnie klimatyzacji. Dzisiaj rano nie włączyłem klimy, było chłodno i wilgotno, więc włączyłem nawiew na zaparowane szyby i stuki pojawiły się ponownie.
Moje pytanie - czy to normalne, czy jest to objaw awarii?
Kolejne pytanie. W marcu był robiony serwis klimy, wymieniono olej, odgrzybianie, czynnik 430g.
Ja 10.07 podjechałem sprawdzić klimę, wydawało mi się, że słabo chłodzi. Wyregulowano pasek i uzupełniono czynnik - weszło 60g. Nieszczelności maszyna nie stwierdziła, ale od marca "ubyło" 60g. Czy jest to powód do niepokoju?
Z góry dziękuję za pomoc