Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Stuki na wolnych obrotach / klimatyzacja?

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Gothan » 13 lip 2018, o 15:12

Witam wszystkich, od 2 tygodni jestem właścicielem COLTA 1.3 i niepokoi mnie pewne zachowanie:
Na wolnych obrotach, kiedy stoję lub się toczę to świateł przy włączonej klimatyzacji co kilka minut następuje "stuknięcie" według mojej oceny z prawej strony. Podczas stukania następuje wahanie obrotów w przedziale mw. 800-1100 i dźwięk pojawia się zawsze gdy obroty przyduszają się do minimalnej wartości, po nim rosną. podniosłem na postoju maskę i stukanie było słychać z okoli sprężarki (tak myślę). Podczas jazdy stukania nie słychać.
Do dzisiaj myślałem, że stuki są tylko przy włączonej przeze mnie klimatyzacji. Dzisiaj rano nie włączyłem klimy, było chłodno i wilgotno, więc włączyłem nawiew na zaparowane szyby i stuki pojawiły się ponownie.
Moje pytanie - czy to normalne, czy jest to objaw awarii?
Kolejne pytanie. W marcu był robiony serwis klimy, wymieniono olej, odgrzybianie, czynnik 430g.
Ja 10.07 podjechałem sprawdzić klimę, wydawało mi się, że słabo chłodzi. Wyregulowano pasek i uzupełniono czynnik - weszło 60g. Nieszczelności maszyna nie stwierdziła, ale od marca "ubyło" 60g. Czy jest to powód do niepokoju?

Z góry dziękuję za pomoc
Gothan

Postprzez Usucki » 13 lip 2018, o 20:14

Ja mam odrobine odmienny problem, ale sie podepne. U mnie znowu, tylko i wylacznie kiedy mam wlaczona klimatyzacje cos halasuje. W sytuacji kiedy ruszam od zera i kiesy puszczam sprzeglo. Slabej ale jednak, kiedy wrzucam 2 i puszczam sprzeglo.
Nigdy nie mialem auta z klima i niewiem czy to normalne czy tez nie :/
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3
Województwo: Śląskie

Postprzez KrzyzakMitsu » 14 lip 2018, o 18:47

Czasem faktycznie sprzęgło potrafi stuknąć - raz głośniej raz ciszej, jak jest naprawdę głośne, to warto sprawdzić luz - odstęp sprzęgła sprężarki od koła pasowego reguluje się podkładką a manual dokładnie pokazuje jaka jest wartość luzu (jak pamiętam między 0.3 a 0.6 mm).
KrzyzakMitsu

Dostał piw: 4
Auto: Galant
Województwo: Pomorskie

Postprzez Gothan » 25 lip 2018, o 08:03

KrzyzakMitsu, możesz podać jakiś link do manuala? Dziękuję.
Gothan

Postprzez ludinho1 » 26 lip 2018, o 15:32

Sprężarka stuka przy załączeniu. Nic innego tam nie stuka wraz z ruchem obrota
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum