Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Potrzebny specjalista-zawodowiec
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Odrestaurowanie CJ0.

Jeżeli poszukujesz mechanika, lakiernika lub innego specjalisty, skorzystaj z tego działu i utwórz swój własny wątek.
Odpowiedz

Odrestaurowanie CJ0.

Postprzez Mandey » 24 lis 2021, o 12:22

Cześć.

Chciałbym rozeznać temat odnoście całkowitego ogarnięcia CJ0 - podwozie, nadwozie, ewentualnie mechanika.
Aktualnie mój już jest mocno zmęczony, długie lata braku dbania o samochód przez poprzednich właścicieli właśnie wychodzi na wierzch. W podwoziu pomimo corocznych poprawek ciągle wychodzi coś nowego. Blacha i lakier są w niektórych miejscach w stanie bardzo złym. Do tego nieraz samochód został uderzony i nikt tego później nie dotykał.

Mam do wyboru dwie opcje, pojeździć CJ'tem jeszcze rok, później go wyzłomować i kupić coś zupełnie innego, albo zająć się tym i jeździć nim przez kolejne długie lata. Wszyscy wiemy, że tych samochodów nie ma wiele, szczególnie w naprawdę zadbanym stanie. Dlatego też, nie chciałbym się go pozbywać, ale jeżeli nie znajdę nikogo, kto naprawdę chciałby podjąć się takiego zadania, nie będę miał niestety wyboru.

W związku z tym, poszukuję warsztatu, dobrego warsztatu, który byłby w stanie wycenić i ewentualnie przyjąć taki samochód, rozebrać go i poprawić wszystko co wymaga poprawy. Mechanika, zawieszenie, wydech itd. są w porządku, ale porządny przegląd przy okazji na pewno nie zaszkodzi.
Po zdjęciach niektórych użytkowników widziałem, że takie tematy były już podejmowane, może macie jakieś sugestie, podpowiedzi, może ktoś będzie w stanie przybliżyć jakie to mogą być koszty, 20k/30k? Może więcej?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje :kciuk:
Obrazek
Mandey

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 (2002 r.)
Województwo: Śląskie

Odrestaurowanie CJ0.

Postprzez Danielo » 24 lis 2021, o 12:30

Ja kocham colty, fajnie ze chcesz to robić, sam dużo na colty wydaje ale mamy na forum przypadek gdzie po wydaniu naprawdę sporej kwoty (prace blacharskie na tyle zaawansowane ze rdzy brak, lakierowanie i swap silnika) po kilku dniach w colta uderzyło inne auto a ubezpieczyciel powiedział ze colt warty o wiele wiele mniej. Także przemyśl to dobrze jeśli chodzi i finanse, chyba ze właśnie trafiłeś w totka to są osoby co na pewno sie tego podejmą :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Odrestaurowanie CJ0.

Postprzez wikol » 24 lis 2021, o 20:16

Jak chcesz, aby colt był jak nowy, czyli remont blacharsko-lakierniczy, nowy silnik, nowe zawieszenie itp. to obawiam się, że 30k może braknąć. To są super auta, ale niestety tak jak Danielo pisze, dla nikogo, oprócz pasjonatów nie mają wartości :( Ja bym temat odpuścił i zainwestował w coś co trzyma wartość, a wręcz na niej zyskuje ;)
"Life is simple. You make choices and you don't look back"
Moja zielona bejbinka CJ4A 1.8 DOHC SWAP
wikol
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 79
Auto: Mitsubishi Lancer Evolution IX
Województwo: Dolnośląskie

Odrestaurowanie CJ0.

Postprzez Schizo » 25 lis 2021, o 22:24

Jeżeli nie chcesz popłynąć to po takim remoncie koniecznie rzeczoznawca. Pod warunkiem, że nikt nie schrzani roboty tak jak okazało się u mnie parę lat temu. Problem jest taki, że jadąc tym autem gdziekolwiek to w mało którym miejscu potraktują Twoją prośbę poważnie. Musiałbyś trafić na drugiego takiego pasjonata jak na przykład Tomchuck od nas z klubu i poczekać w długiej kolejce.
Kolejna kwestia to koszty. Cokolwiek wyjdzie na początku, mnóż to od razu x2. To co widać na zewnątrz a to co zastaje się pod zeszlifowaniu tematu to dwie różne bajki.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Odrestaurowanie CJ0.

Postprzez tomchuck » 26 lis 2021, o 10:47

Za 30k to można mieć np fto lhd twin turbo ;) więc po co to w colta ładować... ja rozumiem jakby był to gti, cyborg, 4wd, ale zwykłe cj niestety nic nie warte na rynku. A jeśli blacha do roboty to bardziej opłaca się kupić inne zdrowe cj niż remontować to. Poprawianie po innych to najgorsza robota. Żeby zrobić dobrze rekonstrukcję blacharską, to trzeba nawet demontować elementy konstrukcyjne karoserii, bo ruda siedzi między warstwami blachy w miejscu łączeń. Piaskowaniem tego nie usuniesz. no można jeszcze całą karoserię do wanny z chemią do wytrawienia tlenków żelaza. Bardzo lubię mitsu, sam mam kilka, ale uwierz mi że sam mam już dosyć tej walki.
Ruda jest jak nowotwór, możesz leczyć ale finalnie i tak do piachu.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Odrestaurowanie CJ0.

Postprzez Mandey » 27 gru 2021, o 14:09

Dzięki za opinie Panowie.
Temat pozostaje do poważnego przemyślenia...
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś informacje, z góry dziękuję ;)
Obrazek
Mandey

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 (2002 r.)
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do Potrzebny specjalista-zawodowiec

Powrót do Strona główna forum