Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Skrzynie biegów

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez jean1 » 6 lip 2014, o 00:25

Czy skrzynia, która jest w lancerze 1.3 GLXi silnik 4G13 będzie pasowała pod silnik 4G92 ... 4G93 ?? wiem że przy silniku 4G13 w miśkach były skrzynie oznaczone F5M21a z silnikami 4G92 i 4G93 były skrzynie F5M22. po za różnicami w przełożeniach czym się jeszcze różnią te skrzynie ?? czy mocowanie z silnikiem jest takie samo ?? czy sprzęgło na linkę da się zastąpić sprzęgłem hydraulicznym ?? a tak w ogóle jak wygląda sprawa sprzęgła w lancelotach sedanach z silnikami 4G92 i 4G93 ? hydrauliczne są czy na linkę ??

//Wydzieliłem posty o skrzyniach z wątku post97299.html#p97299 //Kct
Ostatnio edytowano 6 lip 2014, o 01:01 przez jean1, łącznie edytowano 1 raz
jean1

Dostał piw: 0
Auto: 三菱ランサーワゴン 三菱ランサーセダン
Województwo: Małopolskie

4G93 vs 4G63

Postprzez RoXall » 7 lip 2014, o 12:42

Z tego co się orientuję odnośnie coltów to skrzynia z 1,3 będzie pasowała z tym, że ta z 1,3 jak wspomniałeś w przeciwieństwie do 1,6 i 1,8 nie ma sprzęgła hydraulicznego więc trzeba porzeźbić z linką. Czy hydraulika podejdzie tego nie wiem jakim kosztem i nakładem pracy bo dac da się wszystko.

Gdybym miał decydować o wyborze skrzyni postawił bym sobie pytanie do czego ma mi służyć samochód.
Ja u siebie w FWD pomimo posiadania skrzyni z 1,6 i 1,8gti oraz krótkiej z gala 1,8TDI zostawię tą z 1,6 z racji właśnie dłuższych przełożeń.
Jeśli zależy Ci na szybkim starcie do setki to wybrałbym tą z 1,8 gti lub gala 1,8tdi <mocniejsza>.
Jednak z gti jest droższa jakieś 350zł a z gala koło 500zł.

1,3 bym olał bo 5tka szybko się kończy i nie ma hydrauliki. Szukałbym z gti.
Kolega Figi ma taką na sprzedaż.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

4G93 vs 4G63

Postprzez ślimak » 13 lip 2014, o 20:36

Czy skrzynia na piątym biegu się szybko kończy to bym nie powiedział :p

Wiem bo mam i nie narzekam ;)
Jedyna różnica to trzeba mieć więcej siły w nodze przy wciskaniu sprzęgła. A czy się szybko kończy zamknąłem licznik i zapas pod nogą miałem (240 mam na blacie).

Warto to najpierw sprawdzić przed wypowiedzią ;)
Obrazek
ślimak
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 43
Auto: CA1A with 4G63
Województwo: Łódzkie

[CA0] Skrzynie biegów

Postprzez Marker » 14 lip 2014, o 13:57

ślimak napisał(a):Czy skrzynia na piątym biegu się szybko kończy to bym nie powiedział :p

Wiem bo mam i nie narzekam ;)
Jedyna różnica to trzeba mieć więcej siły w nodze przy wciskaniu sprzęgła. A czy się szybko kończy zamknąłem licznik i zapas pod nogą miałem (240 mam na blacie).

Warto to najpierw sprawdzić przed wypowiedzią ;)

Wyciągnąłes 240 swoim coltem dobrze zrozumiałem?
Obrazek
Marker

Dostał piw: 23
Auto: CJ5A GTi

4G93 vs 4G63

Postprzez Przemcio » 15 lip 2014, o 02:28

Wydaje się, ze tak.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

4G93 vs 4G63

Postprzez rapart » 15 lip 2014, o 14:36

Tylko prędkośc maksymalna na danej skrzyni będzie przecież inna na 1.6 i na 2.0... Ten drugi motor będzie miał moc dokręcic ją do swojej odcinki na 5tym biegu, ten pierwszy raczej nie bardzo. Poza tym schodzimy lekko z tematu ;)
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

4G93 vs 4G63

Postprzez ślimak » 21 lip 2014, o 14:26

Tak marker i miałem jeszcze dużo zapasu pod nogą
Obrazek
ślimak
Klubowicz
Klubowicz

4G93 vs 4G63

Postprzez rgtgarage » 21 lip 2014, o 21:34

Na ile można dokoksować 4g63 dohc? Mowa tutaj o NA
rgtgarage

Dostał piw: 8
Auto: Colt CJ1A
Województwo: Podkarpackie

4G93 vs 4G63

Postprzez Marker » 22 lip 2014, o 12:22

ślimak napisał(a):Tak marker i miałem jeszcze dużo zapasu pod nogą

To co ty zrobiłeś z tym autem skoro colt gti na dłuższej skrzyni ma v maxa na poziomie 210 a tu jeszcze 30 kmh wiecej z zapasem pod nogą?
Obrazek
Marker

Dostał piw: 23
Auto: CJ5A GTi

4G93 vs 4G63

Postprzez SHVAYA » 23 lip 2014, o 00:51

Sprawdzałeś z gpsem? Jest możliwe, że na innej skrzyni zegary będą podawały zawyżoną prędkość? Jakoś nie mogę uwierzyć w 240km/h z zapasem przy 150hp...
Moje Bistro
SHVAYA

Dostał piw: 1
Auto: '98 CJ4A

4G93 vs 4G63

Postprzez ślimak » 31 lip 2014, o 19:47

Marker napisał(a):To co ty zrobiłeś z tym autem skoro colt gti na dłuższej skrzyni ma v maxa na poziomie 210 a tu jeszcze 30 kmh wiecej z zapasem pod nogą?

Powiem tylko tyle. Auto miało pełen przelot plus samoróbka dolotu która się rozszczelniła. W tym połączeniu nie wiem ile mogło to mieć koni ale to co się robiło od 3,5 tys obrotów w górę było niewyobrażalne dla mnie. Nawet mój mechanior który lata znacznie mocniejszymi autami był w szoku co się działo po wyżej 3,5 tys obrotów.

Sprawdzałeś z gpsem? Jest możliwe, że na innej skrzyni zegary będą podawały zawyżoną prędkość? Jakoś nie mogę uwierzyć w 240km/h z zapasem przy 150hp...

Nie nie sprawdzałem. Bo wtedy nie miałem GPS na tą chwilę mimo że mam nie sprawdzę, nie będę tłumaczył dlaczego.

Dodam że to nie 1.8 a 2.0 a mimo że mają osiągi podobne różnica jest.

skrzyni ma v maxa na poziomie 210

Jeżdżąc do Kalisza do szkoły prędkość jaką podałeś Marker to żaden problem. A możecie mi nie wierzyć mam świadka na to że tyle bez większych problemów na tą chwilę colt osiąga.
Zaraz poleci mnóstwo teorii spiskowych, wypocin etc. każdy się wypowiada a nikt nie sprawdził. A sprawdziłem to co najmniej 10 razy a jak ktoś nie wierzy zapraszam udowodnię a jak będzie trzeba to pozwolę wsiąść jako pasażer. Chociaż pasażer który chciał to samo zrobić przy 180 wymiękł więc zapraszam odważnych. Żeby nie było że sobie jaja robię,
Obrazek
ślimak
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez RoXall » 17 sie 2014, o 00:45

No akurat 210km/h to ja swoim leciałem przy 1,6 - co ciekawe ta sztuka udałą mi się tylko raz po zatankowaniu na Lukoilu w Bramkach k. Grodziska Mazowieckiego. Mam nawet zdjęcie ale zanim je zrobiłem prędkość spadła mi do 205 bo musiałem nogę z gazu zdejmować na autobanie przede mną były już samochody na moim pasie. Najlepsze jest to, że to działo się na oleju z przebiegiem 14k (zmieniam co 15k i u mnie jest git - czysty).
Ostatnio edytowano 17 sie 2014, o 11:07 przez RoXall, łącznie edytowano 1 raz
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez bonsao » 17 sie 2014, o 07:34

Ja mam akurat jednego colta na skrzyni z 1.6 2.0 sohc a drugiego na skrzyni 1,3 1,8 sohc i przy 100km prędkość obrotowa ( w granicach 3000 obr/min) na 5-tym biegu przy obydwóch jest taka sama nie wiem czy przy skrzyni 1,8 jest tak samo. Przy 120km/h jest w granicach 3800 obr/min też przy obuch podobnie.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez RoXall » 17 sie 2014, o 10:59

Bonaso czyli 5tka w 1.6 jest taka sama jak w 1.3?

Z drugiej strony nie wiem jak to możliwe bo według manuala przełożenia w 1,3 i 1,6 są takie same ale za to główne jest mniejsze w 1.3 co za tym idzie każdy bieg powinien być krótszy względem tej z 1,6:

Obrazek

Jak widać, gti ma niemal identyczną skrzynię z 1.3 - różnią się tylko 1 biegiem reszta jest ta sama razem z przełożeniem głównym.

W 1,6 przy 100km/h mam równo 3000rpm.
Na skrzyni 4x4 która jest podobno krótka jak w GTI <nie wiem nie rozbierałem ufam temu co ludzie mówili, którzy są w temacie> jest 3300rpm. Ludzie pisali mi, na moją prośbę, że przy 100km/h w fwd gti mają również 3300rpm.

Bonaso możesz podać dokładnie sczytane wartości obrotów dla 100km/h na 3, 4 i 5 biegu.
Z ciekawości dowiem się przy ilu kończą się biegi 1, 2, 3 i 4.

Obrazek

A wracając do tematu, czy ktoś spotkał się z wykresem 1,8 sohc i może wrzucić w ten temat?
Bonsao - może Ty robiłeś?

Chciałbym porównać przebieg krzywych momentu i mocy w dolnym pasmie obrotów w dohc i sohc.
Szukałem dziś od 9:00 tego wykresu dla gala ale nici... Chciałbym zobaczyć jak by wyglądał w przybliżeniu taki wykres dla 1,6dohc ale w cuda nie wierzę. W związku z tym wystarczy porównanie 1,8 sohc vs dohc.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez ślimak » 17 sie 2014, o 21:54

YYYY u mnie 100 km/h jest po niżej 3 tysi przy 3 tysiach mam 110 km/h.

Nie pamiętam jak to było na dolocie
Obrazek
ślimak
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez bonsao » 18 sie 2014, o 07:27

RoXall napisał(a):Bonaso możesz podać dokładnie sczytane wartości obrotów dla 100km/h na 3, 4 i 5 biegu.

A wracając do tematu, czy ktoś spotkał się z wykresem 1,8 sohc i może wrzucić w ten temat?
Bonsao - może Ty robiłeś?
.

Na dniach sprawdzę wartości dla 3,4,5 biegu przy 100km/h
Niestety nie mam jeszcze wykresu z 1,8 SOHC

Może sie mylę ale ta różnica w obrotach np Ślimaka czy u mnie może być spowodowana w zależności jaki silnik był wstawiony czyli jak np jest 1,3 z silnikiem i skrzynia orginalnie i ma takie wartości jak w tabeli to te wartości mogą ulec zmianie przy tej samej skrzyni a innym silniku.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez RoXall » 18 sie 2014, o 10:11

@Ślimak to jak Ty to masz podłączne :D/
Ja też tak chcę :)

@Bonsao z przyjemnością zweryfikuje dane od Ciebie.
A co do skrzyni też tak na początku pomyślałem ale z drugiej strony obroty silnika to obroty i powinny być takie same. Pomiędzy skrzynią a silnikiem nie ma nic oprócz docisku i sprzęgła - żadnej przekładni któa miała by wpływ na odczyt. Dziwne ale jak to się sprawdzi to w jednym misiaku ląduje skrzynia z 1.3 lub dielsa (tylko gdzie ją znaleźć...)!
A jeśli wykres planujesz w przyszłości zrobić to super.

Myślę Ślimak, że obrotomierz może źle sczytywać/pokazywać obroty.
Z czego masz licznik z obrotką z 1,6 czy z 1,8 bo jest różnica <z tego co pamiętam 1 rezystor>.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez bonsao » 18 sie 2014, o 15:08

no dobra dzisiaj sprawdziłem skrzynia z 1,3 silnik 1.8 SOHC i tak wszystko dotyczy prędkości 100 km/h
na 3-ce 5000obr
na 4-ce 3800obr
na 5-ce 3050 obr
Ostatnio edytowano 18 sie 2014, o 21:46 przez bonsao, łącznie edytowano 1 raz
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez ślimak » 18 sie 2014, o 21:01

RoXall napisał(a):@Ślimak to jak Ty to masz podłączne :D/
Ja też tak chcę :)

Myślę Ślimak, że obrotomierz może źle sczytywać/pokazywać obroty.
Z czego masz licznik z obrotką z 1,6 czy z 1,8 bo jest różnica <z tego co pamiętam 1 rezystor>.

Nie wiem jak, poczekaj aż założę dolot bez grzebania z kompem tylko na przepływce. A licznik jest przerobiony tak by pokazywało jak należy.
Na hamowni nie przekłamywał obrotomierz. A jak mam to połączone sam chciałbym wiedzieć :D
Obrazek
ślimak
Klubowicz
Klubowicz

[CA0] 4G93 vs 4G63

Postprzez RoXall » 19 sie 2014, o 11:23

Z tego co wiem/kiedyś czytałem w jakimś temacie, to jest przekłamanie <zawyża> rzędu 500rpm przy 7000rpm.

@Bonsao
Sprawdzę jak będę wracał z pracy jak jest na skrzyni w 4x4 - takiej jak w gti.
A możesz sprawdzić przy ilu masz odcinkę na 1, 2 3 ewentualnie 4 biegu? :)
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum