Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Dławienie się na "pół gazie"

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0 1.3] Dławienie się na "pół gazie"

Postprzez Gruby » 14 lip 2014, o 17:49

Witam. Tak jak w temacie. Od dnia zakupu męczy mnie fakt, że auto jadąc na "pół gazie" zaczyna się dławić na kilka sekund i wszystko wraca do normy. Jednakże dotyczy to biegów 1-4, na piątce śmiga normalnie. Przy przekręcaniu kluczyka w stacyjce pojawia się "Check Engine" i nie mam pewności, czy jest jakikolwiek błąd, ponieważ po zapaleniu auta kontrolka po trzech-pięciu sekundach gaśnie. Sprawdzałem filtr powietrza - wygląda na w miarę nowy i został oczyszczony z syfów. Przepustnica działa normalnie, nie przycina się itp. Obstawiam na zużyty filtr paliwa, ale nie mam jednak tej pewności, że to on. A więc odpada przepustnica, kable, aparat zapłonowy (kable i aparat nowe). Prosiłbym o pomoc. Piąteczka ! ;)
Spójrz na moją Pszczółkę CA0 Tutaj -> http://coltmania.pl/colt-ca0/ca0-malibu-by-przemek1386-t4744.html
Obrazek
Nr kontaktowy 695-367-235
Gruby

Dostał piw: 13
Auto: Coltie CA1A <3
Województwo: Pomorskie

[CA0 Malibu 1.3] Dławienie się na "pół gazie"

Postprzez ludinho1 » 14 lip 2014, o 18:40

to że po włączeniu zapłonu zapala się kontrolka check engine i gaśnie po kilku sekundach to prawidłowa reakcja :) . wow gdzie i za ile kupiłeś nowy aparat zapłonowy? bo w aso to chyba ze 3000zł kosztuje :shock:
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez robbson » 14 lip 2014, o 18:44

Check Engine po przekręceniu zapłonu zawsze pali się przez 5 sekund i potem znika- to normalne. Chyba że Ci świeci ciągle albo zapala się co jakiś czas podczas jazdy to spróbuj wymrugać błedy.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez Gruby » 14 lip 2014, o 19:03

@Ludinho1 Aparat był zamontowany przy kupnie samochodu :) Jest nowy, bo widać po stanie jego wyglądu (średni połysk). @robbson Jeśli nie ma błędów to uff. Ulga :) 150zł w kieszeni. Kontrolka nie zapala się co jakiś czas, ani nie świeci ciągle. A co może być powodem jego dławienia się? Jak dam pedał gazu w podłogę to się nie dławi i to na każdym biegu. Tak jak wspominałem wyżej - tylko na pół gazie na obrotach w granicy 1500-2000 - piszę "na oko", bo nie posiadam obrotomierza. Na zimnym silniku jest trochę lepiej, ale jak się rozgrzeje to się dławi. Za 600km czeka mnie zmiana olejów, filtrów itp, ale chyba przyśpieszę ten proces i wymiany zrobię wcześniej, chyba, że uda mi się zlokalizować usterkę, to powymieniam wszystko jak mam na plakietce.
Spójrz na moją Pszczółkę CA0 Tutaj -> http://coltmania.pl/colt-ca0/ca0-malibu-by-przemek1386-t4744.html
Obrazek
Gruby

Re: [CA0 Malibu 1.3] Dławienie się na "pół gazie"

Postprzez Logger » 14 lip 2014, o 19:26

Wyglada na jakas usterke z ukladem paliwowym. Lepiej wymienic filtr paliwa jak nie masz pewnosci to po wymianie juz ja bedziesz mial. Jezeli to nie to to moze pompka paliwa przy zbiorniku. A moze zwyczajnie tez zasysa "lewe" powietrze ale wtedy by nierowno pracowal nawet na wolnych obrotach
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 2

Postprzez Gruby » 14 lip 2014, o 19:37

Silnik pracuje równo, więc nie zasysa lewego powietrza. W sobotę zamówię filtr paliwa i sprawdzę, czy to jest to. Póki co mogę gdybać, bo auto zachowuje się tak, jakby brało odpowiednią dawkę paliwa, a po chwili pobierałoby jej zbyt mało, aby w jakikolwiek sposób mogło rozwinąć skrzydła. CA0 1.3 kuzyna, które miał kilka lat temu zachowywało się zupełnie inaczej i było bardziej "żwawe". Jeśli filtr paliwa nie pomoże, to kupię pompkę i zamontuje i tak do skutku :)
Obrazek
Gruby

Re: [CA0 Malibu 1.3] Dławienie się na "pół gazie"

Postprzez Logger » 15 lip 2014, o 00:51

Zawsze mozesz zgadac sie z kims z CM ze swojego regionu kto ma akurat wolna chwile i chec do pomocy i zamiast kupowac wszystko po kolei najpierw przelozyc z innego mitsu i potestowac;-) Nie ma sensu pchac sie w koszty jak pozniej kilka sztuk tych samych gratow maja sie poniewierac po garazu. Ale to moje zdanie tylko.;-) jeszcze do kompletu zostaje Ci sprawdzic wtryski, a na dokladke swiece razem z przewodami WN;-)
Logger
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 2

Postprzez Gruby » 15 lip 2014, o 07:44

Wtryski - o tym nie pomyslalem. Jest jedna osoba w miescie, ktora jezdzi swoim Eclipse 2G na zloty Mitsu itp, a wczesniej miala Colta CA0 tego kuzyna. W sobote podskocze po pracy, bo mam po drodze to go zapytam :)
Obrazek
Gruby

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum