Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Przeciekający szyberdach

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez BaRtOoN3 » 21 cze 2014, o 10:12

Cześć.
Jak w temacie , nieszczelny szyberdach wpuszcza do środka wode , która kapie mi podczas jazdy.
W obecnej chwili zakleilem go taśmą ale nie chce mieć tego na zawsze.
Czy ktoś miał juz taki problem?
Ja myślę że tu chodzi o tą uszczelke , może jest juz odkształcona i nie trzyma,
Czy ktoś ma może taką na sprzedarz? Albo jakis pomysł co do tego. ?
Ppozdrawiam
BaRtOoN3

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez Tovija » 21 cze 2014, o 10:39

Nie wiem co może być przyczyną, ale szyberdachy mają to do siebie, że nawet jak wymienisz uszczelki i zrobisz wszystko w Twojej mocy i tak mogą przeciekać ;) To tak w ramach tego żebyś był tego świadom, że może być to frustrująca "pierdoła" :mrgreen:
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez zubrin » 21 cze 2014, o 10:47

sprawdz odpływ wody z szyberdachu czy się nie zatkał
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez nadles » 23 cze 2014, o 15:44

u mnie w CJ0 było to samo, rozebrałem cały szyberdach wyjąłem całkowicie, wyczyściłem i wkleiłem na dodatkowy sylikon od tamtej pory mam święty spokój z kapiącą wodą na czoło :D
nadles

Auto: Colt CJ0
Województwo: Kujawsko-pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez RoXall » 24 cze 2014, o 12:16

Mimo wszystko jak zrbrin piszę warto sprawdzić, czy nie zatkały się odpływy bo woda będzie się zbierać w kanałach i po otwarciu wleje się do środka.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Postprzez BaRtOoN3 » 27 cze 2014, o 22:37

Dzieki panowie , zrobie jak mowicie ,
Pozdrawiam
BaRtOoN3

Postprzez Dominix » 29 sie 2014, o 14:35

Witam.
od wtorku jestem posiadaczem Colta (CJ0) i mam ten sam problem.
Szyberdach jest zaklejony silikonem (poprzedni wlasciciel chyba tak chcial to "naprawic") jednak po ostatnim deszczu przy hamowaniu mialem prysznic, woda sie leje z tej "gumy" otaczajacej szyber od srodka.
zaczalem od sprawdzania kanalikow na zewnatrz odprowadzajacych wode ale to chyba nie tutaj, gdzie od srodka mam odkrecac (wraz z ta guma/plastikiem) aby dostac sie do do odplywow?
Jeszcze mam jedno pytanie, Woda ktora spylwa z szyby pozniej ona leci po karoseri od wewnetrznej strony, czy to normalne? nie powinno tam byc jakiejs rurki ktora by ta wode odprowadzala pod auto?
Od strony pasazera tam gdzie ta woda scieka byl taki syf ze pol szklanki ziemi wygrzebalem zmieszanej z liscmi itp.
Dominix

Województwo: Łódzkie

Postprzez Dominix » 2 wrz 2014, o 14:09

Rozkrecilem ta cala "obudowe" od srodka szyberdachu aby zobaczyc gdzie cieknie, czy tam nie powinno byc jakis przewodow od odplywu wody?
nic od szyberdachu nie idzie w kierunku slupkow.
wyglada to mniej wiecej tak:
https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotos?pid=6054440163453613442&oid=107340267011751991159
https://plus.google.com/u/0/photos/recent?pid=6054441751774137234&oid=107340267011751991159
https://plus.google.com/u/0/photos/recent?pid=6054441679027524946&oid=107340267011751991159
to ostatnie pokazuje gdzie mi cieknie, jest to lewy przod szyberdachu, cieknie w innych miejscach tez bo po deszczu siedzenie kierowcy i pasazera bylo mokre.
Dominix

Postprzez ludinho1 » 2 wrz 2014, o 17:05

nie mogę obejrzeć tych zdjęć bo trzeba mieć konto na google. ale powiem ci tyle że szyberdach ma 4 odpływy właśnie przebiegające przez słupki . z przodu ujście wody jest za błotnikami a z tyłu gdzieś za zderzakiem o ile dobrze pamiętam :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Dominix » 2 wrz 2014, o 21:00

Obrazek
Obrazek
Obrazek
wrzucilem na inna strone, ten uciety przewod mnie zastanawia od czego jest, jest on tak samo uciety z drugiej strony, musze zobaczyc czy od tylu tez cos takiego jest.
zapewne nie ma opcji aby pokazac jak to powinno wygladac wiedzialbym po czesci jak sie za to zabrac.
Ostatnio edytowano 2 wrz 2014, o 21:21 przez Dominix, łącznie edytowano 1 raz
Dominix

Postprzez ludinho1 » 2 wrz 2014, o 21:10

mam fotki na kompie to powinno być coś tam widać. oblukam i powiem :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Dominix » 2 wrz 2014, o 23:01

dzięki wielkie! bo zaczyna to coraz bardziej irytować a teraz trochę cieplej bez deszczu będzie można coś podziałać :)
Dominix

Postprzez ludinho1 » 3 wrz 2014, o 10:52

Obrazek
na rogach widać czarne króćce do których były podłączone odpływy. :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Dominix » 3 wrz 2014, o 20:25

ta fotka to jest od sterowanego elektrycznie szyberdachu? bo to jest dość mocno rozbudowane, u mnie to tyle co dziura w dachu i nic więcej na około nie ma.
Obrazek
tutaj lewy przod i tam widać że nic nie ma od odpływu wody, to samo z drugiej strony i z tyłu.
Obrazek
tutaj tak ogólnie zrobiłem fotkę jak to wygląda.
Więc albo mam jakiś okrojony :D albo to ma tak być, sam nie wiem.
Być może dlatego jest on zaklejony silikonem bo inaczej się nie da tego zrobić aby woda się nie lała.
Mi osobiście brak szyberdachu nie przeszkadza, tylko irytuje że ten przecieka.
Dominix

Postprzez ludinho1 » 3 wrz 2014, o 23:26

ten z mojej fotki to szyber electric :) . a jak ty masz korbotronik to wydaje mi się że odpływ też powinien być jakiś ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Dominix » 10 wrz 2014, o 11:28

czy ręczny szyberdach to jest rzadkość w tych autach? no za cholerę nie mogę znaleźć zdjęć z nim zęby porównać jak to powinno wyglądać.
Dominix

Postprzez LHP » 10 wrz 2014, o 22:31

Może się mylę ale elektryczny był w CJ0 zaś w CA0 to chyba tylko na korbkę ;) U mnie szyber dołożył Niemiec więc może nasze colty go nie miały opuszczając fabrykę ?? Sam długo szukałem czegoś na części bo u mnie zepsuła się śruba zamykająca ale z tego co udało mi się ustalić to albo mogę sobie zamontować elektryczny z CJ co wiąże się ze spawaniem wzmocnień ale zaspawać go całkiem.
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Postprzez Dominix » 11 wrz 2014, o 12:05

No ten tez poniemiecki ;) ale historii szyberdachu nie znam, wiec nie wiem gdzie był zakładany i kiedy, jedynie co mogę dodać to jest on tylko podnoszony, nie ma szyn aby go przesunąć w tył.
na innym forum znalazłem informacje ze raczej fabrycznie były elektrycznie, ręczne to głownie zakładane przez właścicieli i takie raczej nie maja odpływów, powinny być szczelne, a z biegiem lat już nie za bardzo ;)
nic będzie trzeba na nowo silikonem zakleić albo czymś innym i liczyć ze już nie będzie sie lalo na głowę :)
jest to szyberdach webasto, model chyba hollandia 300 (przesuwany ponad dachem) mam w Zgierzu serwis wiec podjadę i zobaczę, z tego co widać to chyba tylko uszczelka jest do wymiany, bo w kilku miejscach nie dociska do plastiku który jest na około.
Dominix

Postprzez Dominix » 18 wrz 2014, o 18:51

nie mogę edytować posta, wiec dodam nowego.
Ogólnie jest źle :( nie jest to na tyle mały problem że chyba sobie w tym roku to odpuszczę i zasilikonuje na zimę aby jakoś przetrzymało.
Uszczelka do wymiany, ta cała obręcz tak samo, dodatkowo nie domyka się do końca wiec to też trzeba by poprawić, cena ok 400 zł, lub założenie większego szyberdachu bo trochę wchodzi rdza na około, więc to zabezpieczyć i założyć większy, cena ok 1000 zł.
już nigdy nie kupie auta z szyberdachem, więcej problemu niż pożytku.
Dominix

Postprzez ludinho1 » 18 wrz 2014, o 21:54

a nie chcesz elektrycznego?. oddam ci za parę trzy :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum