Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[ca0] Błędne wskazania wskaźnika paliwa -> full pokazuje 1/2

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez RoXall » 22 cze 2014, o 17:21

Nie wiem gdzie wrzucić ten temat więc obstawiłem ten dział.
W razie co proszę moderatora o przeniesienie w odpowiedni.
Być może to nie wina wskaźnika a pływaka czy linki...

Do sedna:
Ostatnio wskazówka poziomu paliwa u mnie wariuje.
Jak zaleje paliwo pod korek to pokazuje 1/2 lub lekko ponad a po dłuższym czasie, jak trochę pojeżdżę i pohamuje przede wszystkim, 2/3 lub 3/4. Przy końcówce paliwa z kolei opada sporo pod ostatnią kreskę z 1cm i panuje wtedy niezła "depresja" efekt ten występuje dużo przed załączeniem się lampki rezerwy.
Zastanawiam się czy benzyna dostała się do pływaka <lałem zawsze ful po korek więc to możliwe jak jakąś małą dziurkę> i teraz ciężko jej odparować z niego. Czy to kwestia poluzowani się linki?

Lampka rezerwy działa jak należy.
Jakieś pomysły?
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ludinho1 » 22 cze 2014, o 18:26

siema. o jakiej lince mówisz ?. podejrzewam że to coś z samą wskazówką się zepsuło
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Dylan » 22 cze 2014, o 21:04

Mysle ze ktos grzebal przy wskazowkach zdejmowal je a pozniej zle zalozyl dlatego blednie wskazuje. Rozbierz zegazy jak zatankujesz do pelna ustaw wskazowke tak ponad max lekko i powinno byc dobrze. W CJ juz tak nie ma a z tego co pamietam CA tak wlasnie ma.
Dylan
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 41
Auto: Colt CZT

Postprzez RoXall » 23 cze 2014, o 11:06

Auto od dwóch lat jest u mnie i nikt nic nie grzebał przy zegarach - wcześniej to raczej mało realne zważywszy na płeć i wiek poprzedniej właścicielki.

Pokazywało dobrze cały czas aż po zatankowaniu z 2 tygodnie temu wyskoczył taki feler.
Niebawem i tak będę zmieniał zegary to przyjrzę się temu.
Myślę jednak, że problem tkwi gdzieś w odczycie w baku.

A jak działa odczyt poziomu paliwa w baku? Na jakiej zasadzie?
Do tej pory myślałem, że jest tam pływak, który mechanicznie przez swoje położenie w baku napina żyłkę/linkę stalową, która przekazuje odchylenie...na jakiś mechanizm analogowo/elektroniczny a dalej już informacja na panel i wskazówkę.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 23 cze 2014, o 11:20

Jak podniesiesz kanapę to masz zaślepkę okrągłą. Pod nią masz pływak przykręcony 3 śrubkami. Działanie pływaka jest elektryczne. Podejrzewam że ramię pływaka zespolone jest z rezystorem suwakowym i jak zmienia się jego położenie to zmienia się rezystancja , stąd różny prąd płynie do zegarów , w zależności od poziomu paliwa . A co za tym idzie zmieniające się wartości prądu , w jakiś tam sposób ( nie wiem jak działa sterowanie wskazówką) podnosi bądż opuszcza wskazówkę poziomu paliwa na zegarach. :D . Możesz wyjąć pływak i pobawić się ramieniem i obserwując wskażnik poziomu, sprawdzić czy reaguje poprawnie na podnoszenie i opuszczanie. Musisz być cierpliwy bo reakcja jest spowolniona. :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez RoXall » 23 cze 2014, o 18:41

O to to to to i już wiem co robić. :)
Dzięki mistrzu!
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez IDOG » 22 sie 2014, o 20:12

RoXall i jak? Pomogło? Bo mam podobny problem. Wymieniłem zegary na dzień dobry i niby jest lepiej ale dalej mam wrażenie, ze sobie w kulki leci z tymi wskazaniami...
WARNING: This car is equipped with a turbocharger. Due to possible breathing problems under heavy acceleration, all females are required to remove any tight fitting or constrictive clothing for safety.
IDOG

Dostał piw: 0
Auto: Eclipse GSX / Audi A4 / CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez RoXall » 1 gru 2014, o 14:04

naraie nic nie robiłem w tym temacie.
Mam pewien pomysł jak to naprawić - powiem Ci przez telefon a na forum opiszę jak zadziała.
W skrócie trzeba wyjąć pompę i prawdopodobnie przestawić pływak, który jest przekręcony p 180 stopno.
Taka jest moja teoria.
Colt CA0 1.6 16V
Obrazek
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum