Odradzam tankowania na stacji Optima przy ul.Modlińskiej na wysokości Dąbrówki Szlacheckiej -> jakieś 150m od stacji Lukoil.
Od wczoraj po przelataniu 550km samochód mi prycha przy gwałtownym przyspieszaniu a im paliwa mniej w zbiorniku <rezerwa jeszcze się nie zaświeciła> tym gorzej. Wczoraj odcięło mi dwa razy ciąg podczas wyprzedzania. mASaKrA!
Dziś po przejechaniu 660km nawet jak delikatnie ze skrzyżowania ruszałem już pod samym domem to po wrzuceniu 2ki samochód zachowywał się tak jakbym przez sekundę zapłonu nie miał albo sprzęgła nie miał w ogóle.
Mam nadzieje, że to nie filtr paliwa który ma 9k czy aparat lub wtryski. Wleje denaturatu trochę, zatankuje na ful i się zobaczy a jestem przed wymianą płynów i filtrów.
U mnie niezła poprawka. Zrobiłem 277km w sumie i zatankowałem 21,36l LPG. Odejmując około 25-30km które zrobiłem na benzynie (rozgrzewanie silnika, czasami bucik, to wiadomo, że na PB ) to wychodzi 8,47l/100km mega dobra opcja! Generalnie samochód użytkuję w 90% na autostradzie. Do pracy mam 18,5km w tym jest około 10-12km autostrady na której jadę przeciętnie tak 100-120km/h najczęściej jednak trzymając się stóweczki. Także mega happy . W ogóle odkąd dolot zmieniłem to zaczął mniej palić.
Udało mi sie wkoncu przejechac jakas dłuższą trase Saabem. Trasa Kraków - Ostrowiec Św. - Kraków. Około 360km. Wszystko drogami lokalnymi wiec predkosc przelotowa miedzy 90-100. 3/4 drogi na AC bo pogoda sprzjala i słonko ładnie grzało. Spalanie po powrocie komputer pokazał takie:
Za 2 tygodnie lece trase Kraków- Wrocław - Kraków i prawdopodobnie bede leciał autostrada wiec zobaczymy ile zje przy predkosciach rzedu 130-140 km/h. Generalnie zaskoczylem sie poztywnie spalaniem tego auta. w miescie liczylem na 11-12 a jest 10 i w trasie po cichu liczylem na niskie 7 a okazało sie że jest jeszcze mniej
No i spalanie w 100% trasie sprawdzone. Foty nie ma bo o polnocy wrocilem i wylecialo mi z glowy zeby foto zrobic. Caly czas na tempomacie kr-wr-kr ok 520km i predkosci od 110-130. W jedna strone lał deszcz a w druga bylem po prostu zmeczony i nie grzałem szybciej. Wynik-8,0l i spalone 42L . Jazda na trasie tym autem przy wlaczonym tempomacie i night panel-u ogranicza sie jedynie do trzymania kierownicy. Turbo nuda, ale zarazem mega wygoda prowadzenia
Wczoraj i przedwczoraj Rover przemierzył w sumie około 530km, w tym:
1. Trasa ~300km na LPGu ze spalaniem 9,23l/100km przy prędkościach głównie ~120km/h (128km/h na GPSie) 2. Trasa ~194km na LPGu ze spalaniem 8,99l/100km również przy prędkościach głównie ~120km/h na autostradzie.
Koszt LPG to 0,69f/l więc 3,50zł/l tak więc mega eko
Colt czT: 620 kolimetrów przejechane w proporcji 60% trasa 40% miasto z okazjonalnym pałowankiem. 45 litrów zalane pod korek. 7,2 litra na 100 km. Czego chcieć więcej ?
na CM od 2010 r Colt CJ1A-> 2010-2013 Colt czT ->2014-2018 Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-